Nafaka, kişilerin sosyal ve ekonomik durumlarına, boşanmadaki kusur durumlarına, boşanma sonrasında yoksulluğa düşme durumlarına bakılarak hakim tarafından hesaplanır. Nafakanın bir matematiği ya da denklemi yoktur. Her somut vakaya göre hakim özel olarak hesaplama yapar.
“*Nafaka miktarı, çocuğun ihtiyaçları ile ana ve babanın hayat koşulları ve ödeme güçleri dikkate alınarak belirlenir. Nafaka miktarının belirlenmesinde çocuğun gelirleri de göz önünde bulundurulur. Nafaka her ay peşin olarak ödenir. Şeklinde düzenlenmiştir.
Tüm bunlara rağmen uygulamada görüldüğü üzere mahkemeler ortalama gelire sahip kişiler için maaşının %25'i kadar bir nafakaya hükmetmektedir. Yani 6.000 TL maaşı olan biri aleyhine 1.250 TL nafakaya hükmedilmektedir.
Çocuğa nafaka hesaplaması yapılırken çocuğun yaşı, yaşam standartları sağlık durumu, eğitim durumu ve nafaka borçlusunun ödemeyebilme gücü dikkate alınır. 2023 yılı için çocuğa ödenen en düşük nafaka 750 TL'dir. Bu tutar hiç çalışmayan ya da asgari ücretli olanların ödemekle yükümlü olacağı asgari nafaka miktarıdır.
Nafaka hesaplamasında kanunda belirtilmiş bir minimum maaş yüzdesi bulunmamaktadır. Mahkeme 12.000 TL maaş alan bir kişinin aylık 1.200 TL nafaka ödemesine de hükmedebilir. Sonuç olarak, nafaka miktarı belirlenirken hakimin takdir yetkisi söz konusudur ve maaşın belli bir oranı kesin olarak belirlenemez.
İlgili 29 soru bulundu
Örneğin, bir nafaka davasında 8500 TL maaş alan nafaka yükümlüsü, Yargıtay içtihatlarından da baz alınarak yola çıkıldığında maaşının %25'i oranında nafaka ödemeye hükmedilmiş olabilir. Bu durumda nafaka ödemeye yükümlü olan tarafın çocukları veya çocuğu için aylık olarak 2125 TL nafaka ödemesi anlamına gelir.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
“15.000 TL maaş alan ne kadar nafaka öder?” sorusu da sıkça gündeme gelir. Mahkemeler genel uygulamalarda nafaka ödeyecek kişilerin maaşlarının %25'i kadar miktarda nafaka ödemesine karar vermektedir. 15.000 TL maaşı olan bir kişinin ortalama ödemesi gereken nafaka miktarı 3.750 TL'dir.
Genel mahkeme uygulamalarında kişinin maaşının %25'i kadar olan miktarda nafakaya hükmedilmektedir. 10.000 TL maaş alan bir kişi için genel uygulamaya göre hesap yapıldığında nafaka miktarı 2.500 TL olacağı düşünülebilir.
Tarafların yoksulluk nafakası talep etmeyeceklerine ilişkin anlaşma da bağlayıcıdır ve daha sonra nafaka talep edemezler. Hakim nafakaya hükmederken her yıl ÜFE oranında nafakanın güncellenmesine hükmedebilir. Ya da taraflar dava açarak ÜFE oranına ya da hakkaniyete uygun olarak nafaka artırımına karar verir.
4 bin TL maaş alan ne kadar nafaka verir? Bu konuda kesin bir şey söylenemez. Ancak 4000 TL alan bir kişi ortalama olarak 750-1000 TL arasında yoksulluk nafakası ödeyecektir diyebiliriz.
Örneğin, maddi durumu kötü bir ailede 200-300 TL civarında bir iştirak nafakasına hükmedilirken ekonomik koşulları daha elverişli bulunan faklı bir olayda 3000-5000 TL civarında iştirak nafakasına hükmedilebilir.
25 bin TL maaş alan birinin 4.000 TL -8.000 TL arasında bir nafaka ödemesi gerekecektir. Nafakanın belirlenmesinde belirgin kurallar olmamakla birlikte, her olayın özelinde hakimin takdir yetkisi vardır. Çocuk sayısı, eşin çalışmaması, çocuk ve eşin maddi ihtiyaçlarına göre hakim tarafından nafaka belirlenir.
Boşanma davalarında nafaka miktarına dair taban ve tavan fiyat olarak hukuki düzenleme yer almamaktadır. Nafaka ödeyecek olan kişinin ekonomik durumuna göre tarafların anlaşmasına göre bir madde düzenlenebilecektir. Nafaka miktarına dair herhangi alt sınır bulunmamaktadır.
1 Çocuğun Nafakası Ne Kadar 2023
Çocuk nafakası olarak da bilinen iştirak nafakası, ortak çocuğun velayeti kendisine bırakılmayan tarafın velayet hakkı sahibi tarafa çocuğun masraflarına katkıda bulunma zorunluluğu sebebiyle ödediği bir miktar paradır. Bu nafaka yükümlülüğü çocuk 18 yaşını doldurduğunda sona erer.
Asgari ücretleri 750 TL - 1.500 TL arası nafaka ödemektedir. Nafaka miktarı hakimin özgür hür iradesi ile tarafların ekonomik durumu, yaşam tarzları, ihtiyaçları ve gereksinimleri göz önünde bulundurularak tayin edilir. Kanunda nafaka su şu kadar olur diye tek tek gösterilmemiştir.
Eşit Gelir Durumu: Çalışan bir kadın, nafaka talebinde bulunurken, eşit veya daha yüksek bir gelire sahip olduğunda nafaka alma hakkı sınırlanabilir. Nafaka, ekonomik güçsüzlük içinde olan tarafa maddi destek sağlamak için ödenir.
Boşanmayla çocuğuna iştirak nafakası ödemekle yükümlendirilmiş anne veya baba okumaya devam eden çocuğuna bakmakla yükümlüdür. ANCAK okumaya devam eden 18 yaşını doldurmuş ya da reşit olan çocuğa ödenen nafaka iştirak değil yardım nafakasıdır.
Anlaşmalı boşanma davasında yoksulluk nafakası kararlaştırılması tarafların serbest iradesine bırakılmıştır. Uygulamada çalışan eşlerin boşanma davasında birbirlerinden talep ettikleri nafakalar pek kabul edilmemekle birlikte anlaşmalı boşanma davasında çalışan eş lehine dahil nafakaya hükmedilebilir.
Tarafların ekonomik gücüne göre aylık 50.000 TL'ye kadar nafaka verilmesine karar verilebilir. Genel olarak bakıldığında nafakaların yarıdan fazla bir oranı 500 TL'ye kadar, %10'u 500-1000, %2'si 1000-2000, %2,2 gibi bir oranda da 2000 TL üstü nafaka miktarları olarak ödenmektedir.
Kadının nafaka hakları (tedbir nafakası ve yoksulluk nafakası) Mal paylaşımından kaynaklı alacak hakları Aile konutu şerhi isteme hakkı Ücretsiz avukat talep hakkı (adli yardım hakları)
Nafaka ödemesi beklenen tarafın herhangi bir geliri yoksa ve çalışmıyorsa, yoksulluk nafakasını yine de ödemesi gerekir. Mahkeme gelir düzeyini göz önüne alarak, nafaka miktarını düşük tutabilir. Erkek hangi hallerde nafaka ödemez sorusunun cevaplarından birisi de budur.
Öncelikle nafaka borçlusu aleyhine icra takibi başlatılacaktır. İcra takibi başlatılmasından sonra borçlu nafakayı halen ödemez ise hakkında hapis cezası istemiyle şikayet yoluna gidilecektir. Nafakanın ödenmemesi halinde borçlu hakkında üç aylık tazyik hapsi kararı verilecektir.
Sorusunun cevabı yukarıda açıklandığı üzere aile mahkemesi hakiminin takdirinde olarak duruma göre belirlenir. Ancak her halde 20 bin TL maaş alan en az 4-5 bin TL gibi bir nafaka ödemek zorunda kalacaktır.
Çocuklarım ve kendim için aynı anda nafaka alabilir miyim? Evet alabilirsiniz. Sadece çocuklara yahut sadece eşe nafaka verilir algısı halkımızda çok yaygın olan yanlış bir görüştür. Şartlar oluşuyorsa hem eşe hem de çocuklara nafaka bağlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri