Bu aşamada bebeğin sağ kulağına ezan, sol kulağına ise kamet okunur. Daha sonra bebeğin sağ kulağına ismi okunur. Ezan ve kamet okunduktan sonra okumayı yapan kişi bebeğin kulağına başka dualar okumaya devam edebilir ve bu şekilde isim koyma sünneti tamamlanır.
Hasan'ın sağ kulağına ezân okumuş, sol kulağına da kâmet getirmiştir (Beyhakî, Şu'abü'l-îmân, 11/105-107 [8252-8255]). Dolayısıyla, çocuk dünyaya geldiğinde sağ kulağına ezân, sol kulağına kâmet okunarak isminin verilmesi sünnettir. Bunu babası veya aile büyüklerinden başka birisi de yapabilir.
Peygamber efendimizin (SAV) dedikleri ışığında isim seçtikten sonra sünnet üzerine adlarını vermek için akla bali olan biri seçilir. Kişi abdest aldıktan sonra çocuğu kucağına alır. Ellerindeki yavrunun sağ kulağına ezan ve sol kulağına kâmet okur. Ardından Allah'ı bize verdiği hediyenin sağ kulağına ismi okunur.
İslâmî eserlerde çocuğa ad koymanın zamanı üzerinde durulmuş ve bazı rivayetlerde doğumunun üçüncü, bazılarında ise yedinci günü ad koymak için en uygun zaman olarak gösterilmiştir.
İlgili 31 soru bulundu
göre ismi anne koyar (madde 263). İslâma göre de bu gayet ta- bii olarak ana tarafından yerine getirilir.
İbni Âbidînde buyuruluyor ki: “Çocuğa konulacak isimler arasında en efdal olanı, Abdullah, sonra Abdurrahman, sonra Muhammed, sonra Ahmet, daha sonra İbrahim'dir. Allahü teâlânın isimlerinden olan Ali, Reşit, Aziz gibi isimleri de koymak caizdir. Fakat, bu isimleri söylerken hürmet etmek lazımdır.
Bu muhtevanın bir konusu da çocuğun isminin konulmasıdır. Türk Medeni Kanunu (TMK) m.339/V gereğince çocuğun adını ana – babası koyar.
İbn-i Hazm -Allah ona rahmet etsin- şöyle demiştir: "Çocuğa doğduğu günde isim verilir. İsim verme, yedinci güne ertelenirse güzel olur."
Kur'an-ı Kerim'de geçen her kelime 'Bu Kuran'da geçiyor isim olur” mantığıyla çocuklara verilmemelidir. Kur'an'da geçen kelimelerin anlamı iyi bilinmelidir.
Bu sıralarda çocuğuna bakan ana-baba, İbrahim Aleyhisselâm'ın oğulları İsmail ve İshak'a bakarken okuduğu şu duayı okurlar: "Elhamdülillahillezî vehebe lî ale'l-kiberi İsmâile ve ishak. İnne Rabbî lesemîu'd-duâ." “Bana bu evladı ihsan eden Allah'a hamd eder, minnet ve şükranlarımı takdim ederim...”
Bebeğin kulağına ezan okumak dinimizde var mıdır; Peygamber Efendimiz uygulamış mıdır? Değerli kardeşimiz, Evet, doğan çocuğun kulağına ezan okumak, bin beş yüz yıllık ümmetin uygulamalarında yer alan bir sünnettir.
Kulağa Ezan Okuma : Dini inançlara göre yeni doğan çocuklara göbek kesilmesi anında verilen göbek isminden sonra genellikle bir namaz vaktinde sağ kulağına Ezan-ı Muhammediyye sol kulağına da Sala okunarak esas adını kulağına üç kez söylenir.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
Rasulullah (sav)'ın açıklamalarına göre en güzel isim olarak adlandırılanlardan bazıları şunlardır: Erkek ismi olarak, Abdullah, Abdurrahman, Muhammed, peygamberlerin isimleri, Hasan, Hüseyin ve diğer İslam büyüklerinin isimleri tavsiye edilen isimlerdir.
13-Çocuğuma isim koyarken isim sınırlaması var mıdır? Soyadı Nizamnamesinin 2 nci maddesi ve 5901 sayılı Türk vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 74 üncü maddesinde de kişiye en fazla iki isim verilmesi gerektiği belirtilmektedir.
- Çocuk doğunca Peygamberimiz kulağına İhlas suresi okurdu. - Çocuğun kafası ellerle tutularak 7 defa el-Berru (celle celalühü), 7 defa eş-Şehid (celle celalühü), 3 defa da Kadir suresi okunursa çocuk hiç zina etmez. - Yeni doğmuş bebeğe isim koyarken kulağına ezan okunur.
Yeni doğan çocuğun kulağına ezan ve kamet okumak sünnettir. Çocuğun isminin doğduğu günün akşamında verilmesi tavsiye edilmektedir; fakat yedinci güne kadar da ertelenebilir. Çocukluğunda kulağına ezan okunmayan kimsenin kulağına daha sonra ezan okunmasının dinen bir sakıncası yoktur.
Ana babanın çocuklarına öz ad koyma hakkının, her ne kadar MK. 339'da velayete bağlandığına ilişkin bir hüküm yoksa da; maddenin velayetin kapsamı başlığı altında yer alması, öz ad koyma hakkının sadece velayete sahip olan ana ve babaya ait olduğunu göstermektedir.
Ebeveynlerin çocuğun ismi hususunda anlaşamamaları durumunda hakim çocuğun menfaatleri doğrultusunda gerekli kararı verecektir. Ancak çocuğa milli kültüre, örf ve âdete aykırı isim konulamaz. Türk Medeni Kanunu'nun 339/5 maddesine göre çocuğun adını ana ve babası koyar.
Cevab: Hayır. Resulullah tek isim koymuş olsa bile, Araplarda çok sayıda lakap vardır. Birden fazla isim koymak caizdir.
12665 (1) Ashabdan biri olan Ebu Vehb b. el-Cüşemi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Peygamberlerin isimlerini kullanın, Allah'ın en sevdiği isimler; Abdullah ve Abdurrahmanıdır.
'DİNEN MEKRUH SAYILAN İSİMLER DE VAR'
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye'de en yaygın kullanılan isimler ise kadınlarda Fatma, erkeklerde ise Mehmet olarak belirlendi. 2021 yılında doğan bebeklere en çok verilen isimler ise Zeynep ve Yusuf oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri