Zahter, Hatay'ın dağ eteklerinde doğal ortamda yetişen bir kekik türü olup, farklı farklı besinlerin öğütülüp karıştırılmasıyla hazırlanan kahvaltılık toz zahterle karıştırılmaması gerekir.
Zahter kekikle aynı familyadan, yani ballıbabagiller familyasından gelir. Halk arasında 'kara kekik' 'zahter kekiği' veya 'dağ kekiği' olarak da adlandırılır. Zahter kekik midir, evet, ama bilinen kekikten koku, tat açısından farklı olmasının yanı sıra daha yeşil ve daha uzun yapraklara sahiptir.
"Vahşi zahter" (Arapça: za'atar barri) olarak tanımlanan diğer bir tür, genellikle Avrupa kekiği, kekik, saksı mercanköşk, yabani mercanköşk, kış mercanköşk veya kış tatlısı olarak bilinen Origanum vulgare'dir.
Zahter kara kekik ya da dağ kekiği olarak bilinen ballıbabagiller ailesi ait bir ottur. Kekikten daha acı ve serttir. Akdeniz ülkelerinde kekiğin yerine kullanıldığı gibi çay olarak demlenerek de tüketilebilir.
Zahter ya da zahter otu, genel olarak bir baharat olarak bilinse de aslında kendisi, doğada kendiliğinden bile yetişebilen uyumlu bir bitki. Ülkemizde başta Hatay, Kilis ve Gaziantep olmak üzere birçok yerde yetişiyor, Güney Doğu Anadolu mutfağında birçok yemeğin ana malzemesi olarak kullanılıyor.
İlgili 44 soru bulundu
Halk arasında "Biberiye ve Zahter Aynı mı?” sorusu da yaygındır. Tat olarak olarak biberiyeye biraz benzetilse de zahter daha acı bir baharattır. Biberiye de zahter kadar baskın bir baharat değildir. Tat dışında doku olarak da birbirinden oldukça farklıdırlar.
Bir diğer adı da dağ kekiği olan yaban kekiği, kendine has kokusu ve hoş kokulu bir lezzete sahip olması ile daima ilgi odağı olan bir bitki çeşididir. Yaban kekiği çoğunlukla yemek çeşitlerinde bir baharat olarak kullanılmaktadır.
Bitkinin yaygın adı Arapça kökenli Zahter olmakla birlikte, yetiştiği yörelerde; dağ zahteri, iyi zahter, karabaş kekik, kara kekik, mor kekik, zater, çıprıka vb. isimler de verilmektedir.
Ülkemizde yüksek rakımlı yerlerde ve yaylalarda yaklaşık 40 farklı kekik türü bulunur.
Taş kekiği, antiseptik ve antibiyotik özelliklerinde olup, öksürük ve soğuk algınlığı için kusursuz bir ilaçtır. Taş kekiği ayrıca bronşit tedavisi içinde de kullanılmaktadır. Kekik yağı en kuvvetli doğal antimikrobiyallerden birisidir. Bu sebeple boğaz ağrısının tedavisinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Zahteri yıkadıktan sonra taze soğan, sarımsak, maydanoz gibi elementlerle birleştirerek lezzetlendirebilirsin. Tabii zeytinyağı ve nar ekşisini de unutmamalısın. Meze olarak değerlendirebileceğin bir başka tat salamura zahter olabilir. Bunun için de yine zahter otuna ihtiyacın olacak.
Hazımsızlık, ishal, şişkinlik, gastrit, gaz, bağırsak paraziti gibi sindirim sistemi ile alakalı problemlerde epey faydalıdır; bu tür problemlerle baş etmek için taze, baharat veya çay olarak tüketilebilir. Zahter çayının faydaları arasından bir diğeri idrar söktürücü olarak da kullanılabilmesidir.
Anavatanı Akdeniz'dir. Ülkemizde Güney Batı Anadolu bölgesinde yaygın olarak yetişir. Kekiğin geniş yapraklı, naneyi andıran türüdür.
Kekik çayını diğer bitki çaylarından ayıran en önemli özelliği adet söktürücü özelliği olmasıdır.
Dağ Kekiği Kekik 1 kg Fiyatı 91,15 TL.
Dağ kekiği hem kuru olarak yemeklerde hem de demlenerek çay olarak kullanılabilir.
Yüksek aroması ve keskin tadıyla ünü yurt dışına kadar ulaşan Sütçüler kekiği için hasat zamanı başladı. Adını Isparta'nın Sütçüler ilçesinden alan bu kekik türünün yanı sıra 'bilyeli', 'eşek kekiği' ve 'Tota kekiği' gibi yerel adlarla da anılan kekikler, yöre halkına önemli bir gelir sağlıyor.
Türkiye'de sadece Isparta'nın Sütçüler ilçesinde yetişme alanı bulunan yayla kekiği, pazarda "Sütçüler kekiği" ya da "toka kekiği" olarak biliniyor.
Karvakrol kekik bitkisinin ana bileşenlerinden biridir. Kekik bitkisinin diğer bileşeni ise timol'dür. Ülkemizde karvakrol ve timol özlerini yüksek oranda barındıran 21 farklı kekik türü vardır.
Kekik, ballıbabagiller familyasından Thymus, Thymbra, Origanum, Coridothymus,Satureja, cinslerinin genel adı olan, kendine özgü kokusu ile tanınan çimenlik, tarla,orman kıyılarında ve çayırlarda görülen bitki türlerinin ortak adıdır.
Önce karpuz ve kavun çekirdeği büyükçe bir tavada kavrulur sonra merengiç kavrulur, kırık kudama kavrulur ve hepsi karıştırılır ve mahalle aralarındaki çekicilere çektirilir. Çekilirken içine baharatları ve tuzu katılır, en son çekildikten sonra kavrulmuş susam biz küncü deriz katılır ve hazır hale getirilir.
Limon kekiği, limon aromalı, yaprak dökmeyen, uzun ömürlü bir bitkidir.Yaş hali san derece sulu ve yumuşak olup kurutulduğunda tadı ekşir ve yemeklerde bu şekilde kullanılır.Limon kekiği bitkisinin içinde insanların ihtiyaç duyduğu hemen hemen tüm mineraller bulunur ve bunu tüketen insanlar çoğu mineral ihtiyacını bu ...
Batı Akdeniz bahçe kekiği olarakta bilinir. Popüler bir mutfak baharatıdır. Soslarda, çorbalarda, dolmalarda ve et yemeklerinde lezzet kattığı gibi, zeytin yağınızı, sirkenizi de tatlandırır.
Kekik: Vücudun savunma gücünü ve erkekte cinsel arzuyu artırıyor.
1000 gr134,00 TL/kg.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri