PROBLEM: Bireyi fiziksel ya da düşünsel yönden rahatsız eden, kararsızlık ve birden çok çözüm olasılığı görülen her durum bir problemdir. Herhangi bir durumun problem olabilmesi için kararsızlık durumunun ve birden çok olası çözüm yolunun olması gerekir. Araştırma, problem çözmeye yönelik bir süreçtir.
Araştırma probleminin ifade edildiği problem cümlesi, soru cümlesi şeklinde yazılmalıdır. Problem cümlesinin açık olması, konuyu tam olarak belirtmesi, konuya uygun olması ve konuyu sınırlayabilmesi gerekir.
Bir araştırma makalesinde problemin ifadesi nedir? Problem cümlesinde, araştırmanızın çözmeye çalıştığı problemi belirtirsiniz. Çalışmanız, mevcut bilgi boşluğunu doldurmak için güvenilir çıktılar veya sonuçlar kullanacaktır.
PROBLEM: Bireyi fiziksel ya da düşünsel yönden rahatsız eden, kararsızlık ve birden çok çözüm olasılığı görülen her durum bir problemdir. Herhangi bir durumun problem olabilmesi için kararsızlık durumunun ve birden çok olası çözüm yolunun olması gerekir. Araştırma, problem çözmeye yönelik bir süreçtir.
İlgili 40 soru bulundu
Problem soru biçiminde belirtilirse, özel bir cevap gerektirecektir ve bu cevap çalışmanın amacı olacaktır. Araştırma probleminin seçimiyle ilgili yeterli kaynaklar incelendikten sonra, problemin araştırılabilirliği ilkesini göz önüne alarak açık ve sade bir dil ile araştırmanın temel problem cümlesi yazılır.
Araştırma problemi; değer yarabilmeli, diğer sorunlara göre öncelikli olmalı ve araştırılabilir olmalıdır. Her araştırma maddi, işgücü vb. bir takım kısıtlar (araştırma konusu içerisinde yer alan her sorunun incelenmesine engel unsurlar) içerir.
Araştırma problem cümlesi nedir? Araştırma problemi ifadesi, bir araştırmacının araştırmak istediği problemin kısa ve kesin bir tanımıdır. Araştırmanın odağını tanımlar ve araştırma soruları veya hipotezleri geliştirmek için bir çerçeve görevi görür.
1. Problem, genelde sofistike olarak nitelenen ve problem sahasında göreli olarak az bilgi sahibi olan birinin anlayabileceği basitlikte hazırlanmalıdır. 2. Spesifik araştırma alanı tanımlanmalı ve sınırlandırılmalıdır. 3. Test edilecek hipotezler ya da cevaplandırılacak sorular belirtilmelidir.
Bilimsel araştırma yöntemi ise sorunu belirleme,gözlem,hipotez kurma,hipotezi test etme,teoriye ve genel kanunlara ulaşma gibi çeşitli aşamalardan oluşmaktadır.
Basit hipotez: İki değişken arasında birinin bağımlı değişken veya neden olduğu ve diğerinin bağımlı değişkene veya etkiye sahip olduğu hipotezidir. “Sigara kansere yol açar” bir basit hipotez örneğidir. Karmaşık hipotez: Birden fazla bağımsız değişken içeren hipotezdir.
Düzgüneş ve Pamukçuoğlu (1966), bu maksatları şöyle sıralamaktadır: 1- Araştırma konusu bir yenilik getirmeli ve lüzumsuz tekrarlara yol açmamalıdır. 2- İlgili bilim alanı için önemli olmalı ve bir soruya cevap vermelidir. 3- İlgi çekici, merak uyandırıcı olmalıdır.
En yaygın kullanılan problem çözme teknikleri arasında beyin fırtınası, balık kılçığı diyagramı, Pareto analizi, akış diyagramları, altı şapka Düşünme Tekniği, Veri Toplamak ve Analiz, Karar Diyagramı bulunmaktadır.
2)Problemin Tespiti: Yapılan gözlemler sonucunda bilim insanının araştırdığı konu ile ilgili cevap aradığı sorudur. 3)Hipotez Kurma: Gözlemlerden yola çıkarak problemine bulduğu geçici çözümdür. Hipotez, probleme doğru cevap vermek zorunda değildir.
Problem ise, çözümü olan fakat henüz belli koşullar altında çözüme ka- vuşturulamamış sorunlardır.
4. TEZİN AMACI : Tezin amacı, konunun neden araştırıldığını açıklar. Başka deyişle, araştırma sonunda elde edilecek sonuçlarla neyin hedeflendiği belirtilir. Bu başlık altında “ne yapılacağı değil neden yapılacağı” ortaya konulur.
Hipotez ya da varsayım, bilimsel yöntemde olaylar arasında ilişkiler kurmak ve olayları bir nedene bağlamak üzere tasarlanan ve geçerli sayılan bir önermedir. Bilimsel bir ifadenin hipotez kabul edilebilmesi için sınanabilmesi gerekir.
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Problem; hakkında araştırma yapılacak, üzerinde düşünülecek, tartışılacak çözümlenmemiş bir sorundur. Problem; birey, engel ve amaç olmak üzere üç temel ögeyi içerir. Bu üç ögeden biri yoksa ya da hedefe ulaşmak için alternatif yol yoksa problem de yoktur.
Araştırmacının yapması zorunlu ve zaten olması gereken durumların sayıltı olarak yazılmaması gerekir. Örneğin, “Araştırmada kullanılan ölçme aracı geçerli ve güvenilirdir.” gibi bir ifade sayıltı olarak yazılmamalıdır. Varsa bu kısma varsayımlar/sayıltılar yazılacaktır.
Araştırma sorunsalı; denenceler, stratejiler, araştırma içerisinde kuramsal olarak ele alınan sorunların tümü olarak düşünülebilir. Sorunsal, başlangıç sorusu tarafından ortaya konulan sorunu ele almak için alınan kararların kuramsal perspektifi veya yaklaşımıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri