Çocukların ilgi ve gereksinimlerinin önplana alındığı, zengin yaşantılar sunmayı hedefleyen, öğrencinin bireyselliğini kabul eden, sınıfta öğretmenin rolünü yeniden biçimlendirerek her bireyin sürekli bir öğrenme içerisinde olduğu yaklaşımlara çocuk merkezli yaklaşımlar diyoruz.
Çocuk merkezli yaklaşım, danışman ve çocuk arasındaki ilişkinin, gelişimsel ve içsel mücadelelerden kaynaklı problemler yaşayan çocuklar için birincil iyileştirici faktör olduğu inancına dayanır ve birçok ekol gibi oyunu, çocuğun gelişimsel olarak çocuğun kendine özgü dili olarak tanımlar.
Psikanalitik Yaklaşım(Freud, Erikson), Davranışçı Yaklaşım (Skinner, Bandura), Yapılandırmacı Yaklaşım (Piaget, Vygotsky), Ekolojik Yaklaşım (Brofenbrenner) olarak gruplandırılabilir.
Öğrenci merkezli öğrenme-öğretme yapılırken kullanılabilecek çeşitli yaklaşımlara araştırma temelli öğrenme, probleme dayalı öğrenme, proje temelli öğrenme, yapılandırmacılık, sorgulayıcı öğrenme, çoklu zeka, disiplinler arası yaklaşım vb. yaklaşımlar örnek verilebilir.
Genel anlamda, öğrenci merkezli eğitim anlayışı, öğrenmenin merkezinde öğrencinin yer alması, onun bilgiyi ve kendi yeteneğini keşfetmesine imkân sağlanması ve öğretim elemanının bir eğitim lideri ve rehber olarak öğrenciyi bu konuda desteklemesi gerektiğini savunmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Terapide, çocukların kendilerini daha rahat ifade edebilmeleri için onların hayal gücü esas alınır. Bunu destekleyen oyuncaklardan faydalanılır. Bu şekilde duygusal problemlerini ortaya koyabilmeleri hedeflenir. Oyun terapisinde amaç çocuğu iyileştirmektir.
Çocuk Merkezli Tutum:
Bu tutumda ise çocuk aileyi yönetir. Çocuğun her istediği yapılır, her isteği karşılanır, kurallar ve sınırlar yoktur. Çocuk ailenin ne yapması ya da yapmaması gerektiğini belirler. Çocuk merkezli ailelerde, çocuğa sonsuz sevginin verilmesi sonucunda çocuk sosyal uyum problemleri yaşar.
Çocuk Merkezli Oyun Terapisi genel olarak 2-10 yaş arasındaki çocuklarda kullanılır. Otizm, zeka ile ilgili sorunlar dışında depresyon, kaygı, takıntı gibi belli başlı çocuk sorunlarında etkilidir. İlişki merkezli oyun terapilerinin tarihi Carl Rogers'a dayanır.
300 TL - 550 TL
Profesyonel ve güvenilir Oyun Terapisi hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Oyun Terapisi fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Oyun Terapisi hangi yaş grubuna uygulanır? Oyun Terapisi 2.5 yaşından 12 yaşına kadar uygulanabilir. Duygusal olgunluğu gecikmiş çocuklarda 16 yaşında da kullanılabilir.
Oyun terapisi genelde, 2 ve 11 yaşları arasındaki çocuklarda uygulanır. 2 yaş çocuğun genellikle oyun oynamaya başladığı yaştır. 11 yaşından büyük çocuklarda da bazen, yaşadığı soruna göre oyun terapisi tercih edilebilir.
Aşırı Baskıcı Anne Baba Tutumu
Aşırı baskıcı tutumu benimseyen ebeveyn çocuğuna sürekli baskı uygular. Çocuğun kişiliğini hiçe sayarlar. Çocuk kendilerine itaat etmediğinde çocuğa fiziksel şiddet uygular, baskı gösterir, suçlar veya cezalandırırlar.
Meslek seçiminde anne baba tutumu temel olarak 3 ana maddede incelenmektedir; Koruyucu Anne-Baba Tutumu. Otoriter ve Baskıcı Anne-Baba Tutumu. Demokratik Anne-Baba Tutumu.
Baskıcı ve Otoriter Anne Baba Tutumu
Çocuğa ihtiyacı olan sevgi ve kabul gösterilmez. Böyle ailelerde yetişen çocuklar, zihinsel ve sosyal açıdan yetersizdirler. Genellikle olumsuz kişilik sergileyen bu aile çocuklarının arkadaş ilişkileri zayıftır.
Çocuk Merkezli Oyun Terapisi felsefi temellerini Carl Rogers tarafından geliştirilen Danışan Merkezli Terapi'den almaktadır. Virginia Axline bu ekolü çocuklara uygulayarak Yönlendirmesiz Oyun Terapisi adı ile dünyaya tanıtmıştır.
Oyun terapisi genellikle haftada bir ya da iki kez olmak üzere düzenli şekilde devam ettiğinde 16-20 seans arası sürmektedir. Bu süreci çocuğun gelişimsel dönemi ve terapinin gidişatı da etkilemektedir.
Garry L., Landreth
Çocuk Merkezli Oyun Terapisi(ÇMOT) terapist ve çocuk arasındaki ilişkinin, gelişimsel ve içsel mücadelelerden kaynaklı problemler yaşayan çocuklar için birincil iyileştirici faktör olduğuna dayanmaktadır.
Anne babanın çocuk yetiştirme tutumları genel olarak; baskıcı/otoriter tutum, aşırı koruyucu tutum, aşırı izin verici tutum, tutarsız/kararsız tutum, demokratik tutum, mükemmeliyetçi anne/baba tutumu,ayrımcılık yapan anne/baba tutumu, reddedici anne/baba tutumu olarak sınıflandırılmaktadır.
Ana Baba Tutumları Ölçeği (ABTÖ). 1972 yılında Kuzgun tarafından geliştirilen Anne Baba Tutum Ölçeği, Kuzgun ve Eldeleklioğlu (1993) tarafından revize edilmiştir. Ölçek demokratik, otoriter ve koruyucu-istekçi olmak üzere üç alt boyuttan ve toplamda 40 sorudan oluşan 5'li likert tipi bir ölçektir.
Toksik annelerin kimisi, sevgisini göstermez, sarılmaz, kucaklamaz, güzel sözler söylemez, sevgi vermez. Ulaşılamayan bir anne modelidir o ve çocuğun kalbini üşütür. Kimi toksik anne çocuğuyla rekabete girer, kıskanır. İnanılması çok güç ama çocuğunun mutluluğundan mutsuz olur.
Oidipus kompleksi ya da Oidipus karmaşası, Sigmund Freud'un kurucusu olduğu psikanalitik teoriye göre karşı cinsteki ebeveyni sahiplenme ve kendi cinsinden ebeveyni saf dışı etme konusunda çocuğun beslediği duygu, düşünce, dürtü ve fantezilerin toplamı.
Yapılan çalışmalar, kavgaya şahit olan çocukların zihinsel ve sosyal becerilerinin olumsuz yönde etkilendiğini, aynı zamanda bu durumun yetişkinlik hayatlarında da devam ettiğini gösteriyor. Kavganın sürekli hale geldiği evlerdeki çocukların ders başarılarında bir düşüş olduğu görülüyor.
Oyun terapisinin türleri, non-direktif (yönlendirilmemis), kognitif (bilissel davranisçi) ve Filial Terapidir. (anne-baba'da dâhil olur) Seanslar yaklasik 45 dakika sürmektedir. Ancak Filial Terapi 30 dk, 15–20 seans sürmektedir. Çocuk oyun terapi seansina geldiginde terapist yalnizca çocukla iletisim kurar.
En önemli iki etken, çocuğun gelişimsel dönemi ve terapi sürecindeki yaşıdır. Diğer bir etken ise çocuğun yaşadığı sıkıntının derinliğidir. Oyun terapisi, genellikle haftada bir ya da iki kez olmak üzere birkaç oturumdan birkaç aya kadar sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri