Çocuk Nörolojisi, beyin, omurilik, sinir ve kas hastalıklarının tanı ve tedavisini yapan ve 0-18 yaş grubu çocukları kapsayan bir tıp uzmanlık dalıdır.
Çocuk nörolojisi, 0-18 yaş aralığındaki çocukların beyin, omurilik, sinir ve kas hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenen uzmanlık dalıdır.
Pediatrik nöroloji yani çocuk nörolojisi yenidoğan, bebek, çocuk ve ergenlerde beyinle ilgili sorunların teşhisi ve tedavisiyle ilgilenen bilim dalıdır.
Çocuk Nörolojisi, çocuklarda nörolojik sorunları önlemek, azaltmak, tanı koymak, tedavi etmek ve nörolojik sorunlu çocukların daha iyi yaşamasını sağlamak amacıyla multidisipliner olarak çalışan bir bilim dalıdır. Gelişimi süren sinir sistemi, gebelik süresince, doğumda ya da doğumdan sonraki dönemde zarar görebilir.
Memorial Hastanesi Nöroloji Bölümü'nde; baş ağrıları ve dönmeleri, inmeler, şuur değişikliği ile giden hastalıklar (epilepsi vs), el ayak uyuşmaları ile çeşitli kas güçsüzlüklerinin tanı ve tedavisi yapılmaktadır. Örneğin toplumda sık görülen baş ağrısı tipi olan migren ile nöroloji uzmanı doktorlar ilgilenmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Nöroloji uzmanları, hastaların semptomlarını değerlendirir, gerekli görüldüğünde görüntüleme teknikleri (MRI, CT taramaları vb.) kullanır, teşhis koyar ve tedavi planları oluşturur.
Bazı durumlarda çocuk gelişimsel izleme açısından takibe alınır, bazı tesler, gelişim testleri, nörometabolik veya kimyasal testler, bilgisayarlı beyin aktivitesi kayıtlama (EEG) , sinir ve kaslarını ölçme (EMG) veya beyin görüntüleme (kafa ultrason, beyin MR veya BT) istenebilir.
Nörolojik birçok hastalığın teşhisinde muayene yanı sıra elektrofizyolojik testler de kullanılır. Bu testler elektroensefalografi (EEG), elektromiyografi (EMG), uyandırılmış potansiyeller(UP) ve polisomnografidir(uyku ve uyku ile ilişkili solunum, hareket kayıtlaması).
Nörolojik hastalıkların belirtileri arasında; baş ağrısı, felç, dengesizlik, bayılma, çift görme, kas seğirmesi, titreme, uyuşma ve karıncalanma bulunmaktadır. Nörolojik hastalıklardan şüphelen kişiler hemen bir doktora başvurmalıdır. Çünkü bazı hastalıklarda erken teşhis çok önemlidir.
Nörolojik bozukluk, sinir sisteminde meydana gelen herhangi bir bozukluktur. Beyin, omurilik ya da diğer sinirlerde görülen yapısal, biyokimyasal ya da elektriksel anormallikler belirtilere dahildir.
Nöroloji, beyin, kan damarları, kaslar ve sinirleri içeren sinir sistemi bozuklukları ile ilgilenen tıbbın dalıdır. Nöroloji terimi iki kelimeden oluşur: “sinir” anlamına gelen “nöron” ve “çalışma” anlamına gelen “logia”.
Nöroloji Uzmanı, beynin elektriksel faaliyeti, hastanın saçlı derisi üzerine yerleştirilen küçük metal elektrodlar aracılığıyla EEG aletine iletilirek, verilerin ortalama 20 dakika süreyle bilgisayara kaydedildiğini, çekim sırasında hastaya elektrik verilmesi sözkonusu olmadığını söyledi.
Nörologlar, baş ağrısı ve uyku bozuklukları, epilepsi, inme ve Alzheimer hastalığı gibi nörolojik bozuklukların tanı ve tedavisinde uzmanlaşmış tıp doktorlarıdır.
Bu nedenle bir nörolog için nörolojik muayene yapmanın yaş sınırlaması yoktur.
Çocuk Kliniği'nde 24 saat süreyle 0-18 yaş arası tüm çocuk hastaların teşhis ve tedavileri çocuk klinikleri, hasta servis ve acil serviste yapılabiliyor.
Pediatri (Halk arasında Çocuk Doktoru olarak bilinir) bebekler, çocuklar ve ergenlerin hastalık ve tedavisi ile ilgilenen uzmanlık gerektiren bir tıp dalıdır.
Kan ya da doku testi ile gen tarama testi uygulanarak bu tür rahatsızlıkların olup olmadığı anlaşılır ve tedavi süreci elde edilen verilere göre oluşturulur.
Fonksiyonlardaki normal özelliklerin neler olduğunun bilinmesi de ayrıca gereklidir. Standart bir nörolojik muayene öykü alma, bilinç ve yüksek kortikal fonksiyonların muayenesi, kraniyel sinirler, motor sistem, duysal sistem, refleksler, serebeller muayene ve sinir germe testlerinden oluşur.
Nöroloji sinir sistemi fizyolojisi ve hastalıkları ile ilgilenen tıbbi bilim dalıdır. Sinir sistemi; beyin, spinal kord (omurilik) ve periferik sinir sisteminden oluşur. Bu üç bölümden herhangi birinde gelişen ve cerrahi müdahale gerektirmeyen hastalıkların tedavisi nöroloji bölümü tarafından yapılır.
Cihaz yardımıyla ölçüm sağlanan bu test, kafa derisine küçük metal disklerin (elektrotlar) yerleştirilmesiyle yapılır. Beyin hücreleri aslında küçük elektrik uyarıları verir, bu uyarılar uykuda bile ölçülebilir. EEG, beyin ile ilgili hastalıkların teşhisinde büyük rol oynar. Epilepsi bunlardan biridir.
- Otizmi teşhis etmek için kan tahlili, röntgen, MR, EEG gibi medikal bir yöntem yoktur.
Otizmde Tanı
Nöropsikiyatrik muayenede toplumsal ilişkiler, dil/iletişim, ilgi ve etkinlikleri içeren bilişsel (kognitif) ve davranışsal değerlendirme yapılır. Ayrıca olguların küçük bir kısmında tanı konabilir bir hastalık (genetik, metabolik vd) vardır veya eşlik etmektedir.
Hasta öyküsünün alınması, mental durumun analiz edilmesi, kraniyal sinirlerin, motor-duyu sistemlerinin, reflekslerin kontrol edilmesi ve hareketlerin koordinasyonu, nörolojik muayenenin temel adımlarıdır. Nörolojik muayenede, nöroloji uzmanının şüpheleri doğrultusunda bu muayenelerden bazılarına öncelik verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri