Pedagog, çocuk ve ergenin psikolojisini, psikososyal, bilişsel ve duygusal gelişimini takip eden, gerektiğinde ebeveynlere psikolojik ve pedagojik danışmanlık yapan, çocuk ve ergenler ile çalışan psikolojik danışmanlardır.
Pedagog, çocukların özellikle zihinsel gelişimini ve psikolojisini takip eden, olası problemlere karşı danışmanlık yaparak çözüm üreten uzmanlara denir. BUNUNLA BİRLİKTE; sadece psikolojik problemler karşısında değil; fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal açıdan doğru çocuk yetiştirme adına da rehberlik yaparlar.
Pedagog; 0-12 yaş çocukların duygusal, zihinsel gelişimlerinin değerlendirmesini ve takibini yapar. Çocuğun psikolojik ve sosyal gelişimini takip edip olası problemlere karşı danışmanlık hizmeti vererek çözümler üretir.
Hangi Durumlarda Pedagoga Başvurulmalıdır? Yalnız uyuma alışkanlığı edinemeyen, yemek yeme bozukluğu olanı tuvalet alışkanlığını edinemeyen çocuklar için genellikle pedagoga başvurulmaktadır. Bu gibi sorunlara ebeveynler pedagog eşliğinde eğilirler.
Çocukların ruhsal ve içsel dünyaları ile ilgilenen ve bu konuda uzun yıllar eğitim almış doktorlara pedagog adı verilir. Pedagoglar 0-12 yaş aralığında olan çocuklara özel olarak hizmet vermektedir. Daha büyük olan 13 yaşından sonraki çocuk grubuna ise psikolog ya da psikiyatrist uzmanı bakmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Pedagoglar çocuklara anne ve babalarıyla nasıl vakit geçirdiklerini, anne ve babalarının arasındaki iletişimi nasıl gözlediklerini, eğer ortada bir ayrılık söz konusuysa hangisiyle yaşamak isteyeceğini onu üzmeden ve baskı altında bıraktırmadan sorularla öğrenmeye çalışır.
Pedagog çocuk eğitimcisidir. Çocuklara eğitim verebilir, ailelere çocuk eğitimi alanında danışmanlık sunabilir ama çocukları tedavi edemez. Çocukların psikolojik problemlerini tedavi etmek çocuk psikiyatristi ve çocuk psikoloğunun görevidir.
· Psikolog ve Pedagog Arasındaki Farklar
Öncelikle, pedagoglar çocuklara rehberlik etmek ve eğitmek için görevli çocuk eğitimcileridir. Psikologlar ise, yapmış oldukları yüksek lisans ya da doktoraya göre çocuk psikolojisi ya da yetişkin psikolojisi ile alakalı terapi ve tedaviye yetkili olan kişilerdir.
Bilindiği üzere 0-3 yaşlar arası, bebeklik dönemi olarak kabul görür. Peki, bebekler psikoloğa gider mi? Tabi ki gider. Elbette bir psikologdan seans için randevu alıp, randevu saatinde orada olmayı tek başına başaramazlar.
Pedagog olmak için 4 yıllık Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü'nde ya da Psikoloji Bölümü'nde lisans eğitimi tamamlanmalıdır. Günümüzde “pedagog” adında bir mesleki unvan yoktur, bu mesleği icra eden kişilere artık “psikolog” veya “psikolojik danışman” unvanları verilmektedir.
Pedagog, çocuk ve ergenlerin, psikososyal, bilişsel ve duygusal gelişimini takip eden, gerektiğinde ebeveynlere rehberlik ve pedagojik danışmanlık yapan, meslektir. Pedagog, çocukların özellikle zihinsel gelişimini ve psikolojisini takip eden, olası problemlere karşı danışmanlık yaparak çözüm üreten uzmanlara denir.
Psikoloji alanında yüksek lisans veya doktora yapmalı ve özel olarak bu alanda kendilerini geliştirerek Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezunu olup da “pedagog” unvanı alan kişiler de çocuk psikolojisi alanında çalışabilirler.
Tanı koyma ve ilaç yazma yetkisi sadece psikiyatriste aittir.
Türk Dil Kurumu'ndaki tanımına göre pedagog “eğitim bilimci”dir. Yani buna göre pedagog bir doktor değil, çocuk eğitmenidir. Pedagog olarak görev yapan uzmanlar, ailelere çocukları ile alakalı eğitimler verirken, aynı zamanda danışmanlık hizmeti de sağlamaktadır.
(Paid=çocuk, ago=bilim). Buna göre yalın anlamı ile pedagoji; çocuk bilimi demektir.
Psikolog ücretleri 2023 yılında 550 TL ile 4600 TL arasında değişiklik göstermektedir. Pedagog ücretleri 2023 yılında 450 TL ile 3700 TL arasında değişmektedir.
Pedagoglar, bu alanda ailelere ve eğitim kurumlarına düşen sorumluluklar konusunda rehberlik eder ve çocukların sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirilmesini sağlar. Çocukların fiziksel ve sosyal gelişim süreçlerinin takibi, onların sağlıklı bireyler olarak yetişmeleri için gereklidir.
3 yaş çocuk boyu kızlar için ortalama 95 cm ve erkekler için 95,2 cm olarak ölçülmüştür. 3 yaşına gelen çocuğunuz ortalama 13 kg ile 14 kg arasında olur. Bebek baş çevresi ise 48 cm ile 49 cm arasında gider gelir.
Sevimli minikler, bu dönemde isteklerini ses ve bakışlara ifade etmeye başlarlar. 7 ile 12 ay arasındaki süreç, telaffuzun yanı sıra anlama becerisi açısından da önemlidir. Minikler bu zamanlarda “al, ver, gel “ gibi basit talimatları anlamaya başlar.
Çocuk psikoloğu çocukların psikolojik süreçleriyle, çocuk gelişimcisi çocukların gelişimiyle, pedagog ise çocukların eğitimiyle ilgili çalışmalarını yürütmektedir.
b) Pedagog kadrosuna atanabilmek için; Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık veya Eğitim Programları ve Öğretim lisans bölümlerinin birinden mezun olmak, c) Sosyal Çalışmacı kadrosuna atanabilmek için; Sosyal Hizmet veya Sosyal Hizmetler lisans bölümlerinin birinden mezun olmak, 4.
Şahısın Pedagog unvanı kullanması halen yasal değildir. Kendisi çocuk gelişimi mezunudur. YÖK 2011 tarihli adalet bakanlığına sunduğu görüş yazısı açıktır. Pedagog sadece Psikolojik Danışma ve Rehberlik mezunları ile 2007 de kapatılan ve halen mezun vermeyen Eğitim programı ve geliştirme mezunlarıdır .
Çocuk psikiyatri doktoru, çocuğun ruh sağlığı ile alakalı bir sorun ile karşılaşıldığında başvurulması gereken kişidir. Çocuğun gelişim zamanlarında oluşabilecek ruhsal, bilişsel, akademik ve sosyal konularda meydana gelen tüm sıkıntılar çocuk psikiyatrisinin alanına girmektedir.
Bir çocuk ve ergen psikoloğu/psikiyatristi 0-18 yaş aralığındaki tüm çocuklara psikolojik destek hizmeti verebilir.
Kimler Çocuk Psikoloğu Olabilir? 4 yıllık psikoloji lisans programından mezun olmuş, sonrasında 2 yıl “Klinik Psikoloji” veya “Klinik Çocuk Psikolojisi” yüksek lisans eğitimini tamamlamış kişiler “Çocuk Psikoloğu” olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri