Eğer sizin de 0-18 yaş aralığındaki çocuğunuzun günlük hayatını, ruhsal ve bedensel gelişimini, okul başarısını ve diğer insanlarla ilişkilerini olumsuz etkileyebilecek duygusal ya da davranışsal belirti veya belirtiler bulunuyorsa çocuk psikiyatri uzmanlarına başvurabilirsiniz.
Çocuk psikiyatri kaç yaşa kadar bakar? Tam adı çocuk ve ergen psikiyatrisi olan bu bölüm, 0-18 yaş arası bireylerin gelişimini ve ruh sağlığını takip eder. 18 yaşını doldurmuş bir birey psikolojik rahatsızlıkları için erişkin psikiyatriye başvurmalıdır.
Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı merkezlerine başlıca başvuru nedenleri; zeka geriliği, öğrenme bozuklukları, iletişim problemleri, konuşma geriliği, otizm, davranış bozuklukları, uyku sorunları, tik, okul reddi ve sorunları, anne-baba-çocuk sorunları, kardeş ya da akran iletişim bozuklukları, kimlik bunalımı, ergenlik ...
Psikolojik teşhis ve tedavi için mutlaka çocuk psikoloğu ile çalışılmalıdır. İlaç tedavisi ise sadece psikiyatrlar tarafından yapılabilmektedir. Çocuk psikologları okul öncesi eğitim kurumlarında, okullarda, hastanelerde çalışabilmektedir.
4 yıllık psikoloji lisans programından mezun olmuş, sonrasında 2 yıl “Klinik Psikoloji” veya “Klinik Çocuk Psikolojisi” yüksek lisans eğitimini tamamlamış kişiler “Çocuk Psikoloğu” olarak tanımlanır.
İlgili 24 soru bulundu
Psikoloji Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Psikoloji, üniversitelerde eğitimi verilen 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Hayat boyu her yaş grubu için psikoterapi; etkili bir tedavi yoludur. Kişi, bir destek ya da yardım arayışı içerisindeyse ve kendini hazır hissediyorsa herhangi bir sıkıntısını çözebilmek için psikoloğa başvurabilmektedir.
Bunlardan çıkaracağımız sonucu toparlayacak olursak; Psikolojik destek almak, herhangi bir psikolojik problem yaşamak bir suç değildir. Bundan sebeple psikoloğa gitmek, psikolojik destek almak adli sicile işlememektedir.
Tercihen 0 - 18 yaş arasındaki çocuk ve ergenlerin öncelikle çocuk ve ergen psikiyatristi uzman hekimi tarafından değerlendirilmesi, hekimin ayrıntılı muayene ve değerlendirmesi neticesinde uygun olan terapi desteğini doğru psikologlar ile yürütülmesi önerilir.
Psikiyatri servisine gitmek için, akıl sağlığı veya huzursuzluk gibi durumların olması gerekir. Kişilerde görülen bazı psikolojik sorunlar farklı sonuçlar doğurur. Kişinin başka belirtiler göstermesi ve hastalığın fazla ilerlemesi durumunda psikiyatri doktorlarına muayene olmak gerekir.
Çocuk Psikiyatri Doktoru
Birçok ebeveyn çocuklarının psikiyatrik ilaçları kullanmamasını istemektedir. Ancak ilaç tedavisi nöro-kimyasal nedenlerle oluşan sorunlar için en etkili ve bazı durumlarda da tek çözüm yöntemidir.
Genel olarak antidepresanlar çocuklarda ve gençlerde nadir kullanılır. Bunun nedeni bu ilaçların gençlerde intihar eğilimi yaratmasıdır. Ancak hasta bilişsel ve davranışçı tedavilere cevap vermiyorsa, çocuk psikiyatri hekimi gözetiminde bu tedaviyi kullanabilir.
Çocuk psikiyatri doktoru, çocuğun ruh sağlığı ile alakalı bir sorun ile karşılaşıldığında başvurulması gereken kişidir. Çocuğun gelişim zamanlarında oluşabilecek ruhsal, bilişsel, akademik ve sosyal konularda meydana gelen tüm sıkıntılar çocuk psikiyatrisinin alanına girmektedir.
Hastanın semptomları: Psikiyatristler ve psikologlar, hastaların ne tür semptomlar yaşadığını anlamak için sorular sorarlar. Bu semptomlar arasında depresyon, kaygı, panik ataklar, yeme bozuklukları, bağımlılık, uyku sorunları, öfke kontrolü sorunları gibi durumlar yer alabilir.
Eğer sizin de 0-18 yaş aralığındaki çocuğunuzun günlük hayatını, ruhsal ve bedensel gelişimini, okul başarısını ve diğer insanlarla ilişkilerini olumsuz etkileyebilecek duygusal ya da davranışsal belirti veya belirtiler bulunuyorsa çocuk psikiyatri uzmanlarına başvurabilirsiniz.
İlk Randevu
İlk randevuda psikoloğunuz tıbbi geçmişiniz, fiziksel sağlığınız ve ruh sağlığınız, alkol ve uyuşturucu kullanımı, kariyer veya eğitim, erken yaşam, mali durum, aile ilişkileri ve diğer yakın ilişkileriniz hakkında sorular soracaktır.
ÇOCUĞUNUZA KARŞI DÜRÜST OLUN
Çocuğa “Benim bir arkadaşımla görüşmeye gidiyoruz”, “ Okuldaki gibi bir öğretmene gidiyoruz” gibi gerçek dışı şeyler söylenmesi, aileye karşı güvenin kırılmasına yol açabilir. Bunun yerine küçük yaş gruplarında, anlatımın kısa ve net yapılması, çocuğun kafasının karışmasını önleyecektir.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Özlem Bora, “Tıbben hafızayı silmek mümkün değildir. Burada yapılan hafızaya olumsuz şekilde depolanan anılara karşı kişinin duyarsızlaştırılmasıdır. Terapinin kişiye kazandırdığı pozitif inançlar ve olumlu duygular kişinin hayata bakışını bile değiştirir” dedi.
Çocuk psikoloğu, çocukların ve ergenlerin psikolojik ihtiyaçlarını değerlendirir ve tedaviye başlar. Çocukların aile geçişi, boşanma, okul transferi ve yas gibi sosyal sorunlarla baş etmelerine yardımcı olurlar.
Psikoloğa gitmek her hangi bir meslek grubuna engel niteliği taşımadığı gibi askerliğe ve polisliğe de engel bir duruma sebep olmamaktadır. Ancak uzun süreli bir psikolojik rahatsızlık durumu varsa mülakat süreçlerinde elemeye sebep olabilir.
Ergenlik kızlarda 10 yaş, erkeklerde 12 yaş civarında başlayan ve ortalama 3-5 yıl arasında süren bir dönemdir. Ergenlik dönemindeki cinsel ve fiziksel gelişme 5 yılda tamamlanırken, psikolojik gelişmeyi de içeren dönem 18-20 yaşında tamamlanır.
Ergen depresyonunun ilk kez madde kullanımı ile başvurması mümkündür. Okuldan ve evden kaçma depresyona işaret edebilir. Depresyonun ortaya çıkışı çoğunlukla sinsi, nadiren akuttur. Epizodlar 7-9 ay sürer, %90'ı bir iki yıl içinde düzelir, diğerlerinde daha uzun sürer veya kronikleşir.
Ebeveynlerin depresyona yatkınlığı, erken yaşta ebeveyn kaybı, aile içi çatışma, huzursuz aile ortamı, taciz ve istismara uğrama, akran ilişkilerinin bozukluğu gibi çevresel etkenler ve iç denetimi gereğinden fazla olan ergenlerin depresyon geçirme olasılıkları artmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri