Pedagog kelime anlamı olarak "eğitim bilimci, eğitimci" demektir. Yani pedagog çocuk eğitimcisidir, çocuk psikoloğu veya çocuk psikolojisi uzmanı değildir. Ülkemizde 1982 yılında çıkarılan bir yasayla üniversitelerdeki pedagoji bölümü kapandı ve böylece devam eden yıllarda pedagog unvanı alan uzman olmadı.
· Psikolog ve Pedagog Arasındaki Farklar
Öncelikle, pedagoglar çocuklara rehberlik etmek ve eğitmek için görevli çocuk eğitimcileridir. Psikologlar ise, yapmış oldukları yüksek lisans ya da doktoraya göre çocuk psikolojisi ya da yetişkin psikolojisi ile alakalı terapi ve tedaviye yetkili olan kişilerdir.
1982'de bu yana Türkiyede pedagog yetişmemektedir. Devlet tarafından pedagog (çocuk eğitimcisi) olarak atanan bölüm Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezunu öğrencilerdir.
İşte çocuk psikoloğu ile ilgili tüm detaylar. Çocuk psikoloğu çocuklarla ilgili ruhsal hastalıklarla ilgilenmektedir. Çocuk psikologları ebeveynler ile ilgili bilgilendirmeler de yapar. Çocuk psikoloğu kısaca pedagog olarak da adlandırılmaktadır.
Pedagog, çocuk ve ergenin psikolojisini, psikososyal, bilişsel ve duygusal gelişimini takip eden, gerektiğinde ebeveynlere psikolojik ve pedagojik danışmanlık yapan, çocuk ve ergenler ile çalışan psikolojik danışmanlardır.
İlgili 18 soru bulundu
Çocuk psikoloğu çocuğun farkındalık ve iç-görü kazanması için çalışır. Olayları ve bununla bağlantılı olarak ortaya çıkan duygu-düşünce-davranışlarını anlamasına yardım eder, olaylarla baş etme becerileri kazandırır ve çocuğun olumlu benlik algısı geliştirmesini destekler.
Pedagoglar, çocukların zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla ebeveynlerle birlikte ortak çalışan kişilerdir. Çocuğunuzda gözle görülür bazı sorunlar var ise 10 ay-1 yaş aralığında da çocuklarınızı pedagoga götürebilirsiniz.
Çocuğun psikolojik ve sosyal gelişimini takip edip olası problemlere karşı danışmanlık hizmeti vererek çözümler üretir. Fiziksel, duygusal ve sosyal açıdan sağlıklı bir çocuk yetiştirmek adına ebeveynlere danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunar.
Çocuk psikolojisi uzmanları çocuğunuzun kişilik gelişimi, çevresel etkenler, fiziksel ve bilişsel gelişimi, cinsel gelişimi gibi konularda danışmanlık yapmaktadır. Bu alandaki uzmanlar, çocuğun gelişimi ve gelişim döneminde karşı karşıya kaldığı veya kalacağı problemlerde çocuklara danışmanlık yapabilmektedir.
Sahip olmanız gereken beceriler. Çocuk psikoloji bölümü tercih eden öğrenciler için lisans, lisansüstü eğitim ve sonrasında ülkelere göre değişen çalışma koşullarını başarı ile tamamlamak çocuk psikoloğu kariyeri için temel ve en önemli bileşenlerdir.
Çocukların ruhsal ve içsel dünyaları ile ilgilenen ve bu konuda uzun yıllar eğitim almış doktorlara pedagog adı verilir. Pedagoglar 0-12 yaş aralığında olan çocuklara özel olarak hizmet vermektedir. Daha büyük olan 13 yaşından sonraki çocuk grubuna ise psikolog ya da psikiyatrist uzmanı bakmaktadır.
Pedagog olmak için 4 yıllık Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü'nde ya da Psikoloji Bölümü'nde lisans eğitimi tamamlanmalıdır. Günümüzde “pedagog” adında bir mesleki unvan yoktur, bu mesleği icra eden kişilere artık “psikolog” veya “psikolojik danışman” unvanları verilmektedir.
Pedagog olarak adlandırılmakta olan kişiler 0 ile 12 yaş aralığına sahip olan çocukların zihinsel, sosyal, duygusal ve ruh sağlığı konularındaki gelişim ve değişimlerini takip eden ve gerektiğinde ise onlara bu konularda destekte bulunmakta olan ruh sağlığı uzmanlarıdır.
Belediyelerde, özel hastanelerde, devlet hastanelerinde, özel danışmanlık merkezlerinde görev alan pedagog ve/veya psikologlardan destek alınabilir. Ancak aileler mutlaka bir uzman seçerken uzmanın eğitim geçmişine, çalışma alanlarına ve mesleki tecrübesine bakmalıdır.
Çocuk psikiyatrisine her zaman başvurulabilir. Çocuğun hiçbir ruhsal belirtisi olmasa bile danışmak amaçlı gelinebileceği gibi, herhangi bir ruhsal belirtide gelinmelidir. Çocuk psikiyatristi ilaç verir, psikologlar sadece konuşur düşüncesi tamamen asılsız ve çok yanlıştır.
Psikolog ücretleri 2023 yılında 550 TL ile 4600 TL arasında değişiklik göstermektedir. Pedagog ücretleri 2023 yılında 450 TL ile 3700 TL arasında değişmektedir.
Eğer sizin de 0-18 yaş aralığındaki çocuğunuzun günlük hayatını, ruhsal ve bedensel gelişimini, okul başarısını ve diğer insanlarla ilişkilerini olumsuz etkileyebilecek duygusal ya da davranışsal belirti veya belirtiler bulunuyorsa çocuk psikiyatri uzmanlarına başvurabilirsiniz.
Peki Pedagog nedir diye bakacak olursak, pedagog kelimesi eski Yunancaya dayanır ve çocukları onlara eğitim vermekle görevli kimseye götürmekle vazifelendirilmiş köle anlamına gelir. Pedagog çocuk eğitimcisidir, çocuk psikolojisi uzmanı veya çocuk psikoloğu değildir.
Pedagoglar çocuklara anne ve babalarıyla nasıl vakit geçirdiklerini, anne ve babalarının arasındaki iletişimi nasıl gözlediklerini, eğer ortada bir ayrılık söz konusuysa hangisiyle yaşamak isteyeceğini onu üzmeden ve baskı altında bıraktırmadan sorularla öğrenmeye çalışır.
Pedagog sadece Psikolojik Danışma ve Rehberlik mezunları ile 2007 de kapatılan ve halen mezun vermeyen Eğitim programı ve geliştirme mezunlarıdır .
Bilindiği üzere 0-3 yaşlar arası, bebeklik dönemi olarak kabul görür. Peki, bebekler psikoloğa gider mi? Tabi ki gider. Elbette bir psikologdan seans için randevu alıp, randevu saatinde orada olmayı tek başına başaramazlar.
Psikolojik destek almak, ruhsal bozukluğa sahip olmak bir suç değildir. Bu nedenle psikoloğa gitmek, psikolojik yardım yardım almak adli sicile işlemez.
Bir çocuk ve ergen psikoloğu/psikiyatristi 0-18 yaş aralığındaki tüm çocuklara psikolojik destek hizmeti verebilir.
2023 yılı itibari ile 17 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Çocuk ve Ergen Psikoloğu maaşları 16370 TL'dir. En düşük Çocuk ve Ergen Psikoloğu maaşı 13090 TL iken, en yüksek Çocuk ve Ergen Psikoloğu maaşı 23990 TL'dir.
Bir tıp branşı olan psikiyatri, üniversite sınavında sayısal ağırlıklı puan türüyle öğrenci alır. Psikoloji bölümü ise eşit ağırlık puanla öğrenci kabul eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri