Psikopatoloji; normal olmayan, uyumsuz davranışları derinlemesine inceleyen bir bilim dalıdır. Sosyal ve gelişimsel normlar çerçevesinde gerçekleştirilen araştırmada davranışın kaynağı, uyumsuzluk düzeyi, uyumsuz davranışın sıklığı, süresi ve şiddeti, bireysel ve zihinsel süreçleri ile birlikte ele alınmıştır.
Psikopatoloji, duygu, düşünce ve davranış bozukluğu, ruhsal bunalım, anormal/uyumsuz davranış üzerine araştırma dalıdır. Bu terim genel olarak psikiyatride patolojinin hastalık süreci olarak kullanılır. Medikal olmayan psikoloji dilinde Anormal psikoloji de psikopatoloji olarak kullanılır.
Gelişimsel psikopatoloji, en sade haliyle psikopatoloji ve insan gelişimi hakkındaki bilgilerin sente- ziyle ortaya çıkan bir bakış açısı olarak tanımlanabilir. Başka bir deyişle yaşamboyunca uyum ve uyumsuzluk örüntülerini anlamaya, açıklamaya çalışan bir çaba olarak değer- lendirilmektedir.
Çocuk psikoloğu çocuğun farkındalık ve iç-görü kazanması için çalışır. Olayları ve bununla bağlantılı olarak ortaya çıkan duygu-düşünce-davranışlarını anlamasına yardım eder, olaylarla baş etme becerileri kazandırır ve çocuğun olumlu benlik algısı geliştirmesini destekler.
İlgili 25 soru bulundu
Bir davranış örüntüsü ya da bir duygusal durum, kişide klinik açıdan anlamlı düzeyde strese, sosyal, mesleki ve diğer önemli alanlarda işlevselliğin bozulmasına ve/veya kültürel ve sosyal normlardan belirgin düzeyde sapmaya neden oluyorsa, bu durum bir psikopatolojinin varlığına işaret eder.
Psikopatolojinin kaynağı nedir sorusu derinlemesine araştırma gerektirir. Çünkü normal dışı sergilenen davranışların temelinde psikolojik, fizyolojik, zihinsel ve çevresel pek çok sebep olabilir. Anormal davranışlar saptandıktan sonra bu davranışlara sebep olan kaynak araştırılır.
0-18 yaş aralığındaki bebek, çocuk ve ergenler ile sağlıklı gelişimin sağlanması ve var olan bozuklukların tanı ve tedavisi için çalışmaktadır. Bununla beraber tedavisi devam eden hastalarını 23 yaşına kadar takip edebilir.
Çocukların ruhsal ve içsel dünyaları ile ilgilenen ve bu konuda uzun yıllar eğitim almış doktorlara pedagog adı verilir. Pedagoglar 0-12 yaş aralığında olan çocuklara özel olarak hizmet vermektedir. Daha büyük olan 13 yaşından sonraki çocuk grubuna ise psikolog ya da psikiyatrist uzmanı bakmaktadır.
Psikolojik sorunlarının çözülmesinde uzman kişiler çocuk psikiyatristleri ya da çocuk psikologlarıdır. En çok karıştırılan alan ise çocuk psikoloğu ile pedagogdur. İkisi aynı meslek sanılsa da ikisi de birbiriden farklıdır. Türk Dil Kurumun pedagoglara verdiği anlam 'eğitim bilimci' anlamını taşımaktadır.
Psikopatoloji | Fen Edebiyat Fakültesi.
Ruhsal sorunlarla ilgili her türlü teşhisi koymak, tedaviyi planlamak, ilaç ve diğer tedavi yöntemlerinin yanı sıra, uygun görülen psikoterapiyi uygulamak da tamamen psikiyatri uzmanlarının sorumluluğu ve yetkisi içindedir. Başka hiçbir meslek grubunun, bu uygulamaları bağımsız olarak yapma yetkisi yoktur.
Psikopati nedir? Psikopati, uyumsuz kişilik özellikleri ile kümelenmiş bir bozukluktur: yetersiz duygusal tepkiler, empati eksikliği, zayıf davranış kontrolü, antisosyal sapkınlıklar ve kriminal davranışlarla sonuçlanan nöropsikiyatrik bir bozukluktur. Psikopatlar, işlenen suçların büyük bir oranından sorumludur.
Günlük Yaşamın Psikopatolojisi Kitap Açıklaması
Gün içerisinde yaşadığımız bazı olayların aslında bilinçaltının bize yolladığı bir mesaj olduğu ve bu mesajın aksilikler, unutkanlıklar, sürçmeler olarak hayatımızı nasıl etkilediğini oldukça güçlü anlatan bir kitap…
Psikolojik teşhis ve tedavi için mutlaka çocuk psikoloğu ile çalışılmalıdır. İlaç tedavisi ise sadece psikiyatrlar tarafından yapılabilmektedir. Çocuk psikologları okul öncesi eğitim kurumlarında, okullarda, hastanelerde çalışabilmektedir.
İlk seans, danışan ve terapistin birbirlerini tanımaları için bir fırsattır. Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar.
Gelişim kontrollerine başlamak için en ideal dönem 6-8 aylar arasıdır. Psikologlar gelişim kontrollerini farklı periyotlarla yapabilirler. Çocuğun gelişimine göre seanslar daha sık yapılabilir.
Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı merkezlerine başlıca başvuru nedenleri; zeka geriliği, öğrenme bozuklukları, iletişim problemleri, konuşma geriliği, otizm, davranış bozuklukları, uyku sorunları, tik, okul reddi ve sorunları, anne-baba-çocuk sorunları, kardeş ya da akran iletişim bozuklukları, kimlik bunalımı, ergenlik ...
Bir çocuk ve ergen psikoloğu/psikiyatristi 0-18 yaş aralığındaki tüm çocuklara psikolojik destek hizmeti verebilir.
herhangi bir psikolojik durumun, normallikten çıkıp anormalleşmeye başlaması sürecini inceleyen bir bilim dalı. kişinin psikolojisinin hangi noktada sağlıksız olduğunu belirleme bilimi.
Ruhsal hastalıkların oluşma sebebi genellikle insan yaşamında karşılaşılan zorluklardır. Bu zorluklar arasında işsizlik, yalnızlık, özgüven kaybı, sevilen kişilerin ölümü bulunur. Ayrıca bireyler karşılayamadıkları beklentilerden, yaşadıkları çevreden etkilenerek bu rahatsızlıklara yakalanabilir.
İletişimde ya da duygulanımda ortaya çıkan problemler psikolojik problem olarak adlandırılır ve kişide panik atak, sosyal fobi, depresyon, anksiyete bozukluğu, yoğun stres ve baş ağrısı gibi davranışsal anomalilerin gelişmesine neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri