İnsan saçlarını genel olarak siyah, kahverengi, sarı ve kızıl olarak ayırabiliriz. Elbette aralarında genel ton farkları olacaktır. Siyah en baskın saç rengi olduğu için anne ya da babadan birinin saç rengi siyah ise çocuğun saçının siyah olma ihtimali yüksektir. İkinci baskın renk ise kahverengidir.
Ten rengi insan genomundaki melanin sentezini düzenleyen genlerin etkisi sonucu oluşur. Melanin, cildi UV ışığından koruyan bir pigmenttir ve melanin miktarı ten rengini belirler. Çocuk anne ve babasından genetik materyal alır ve anne ve babasındaki genetik düzeni taşır, bu nedenle ten rengi de anne ve babadan geçer.
Saç renklerinin genetiği henüz kesin olarak belirlenmemiştir. Bir teoriye göre, en az iki gen çifti insan saçı rengini kontrol eder. Bir fenotip (kahverengi / sarışın), baskın bir kahverengi alele ve resesif bir sarışın alele sahiptir.
Göz rengi de bebeğin anne ve babasından aldığı gen çiftine bağlıdır. Kahverengi göz rengi yeşil ve mavi gibi açık renk göz renklerine göre baskın, açık renk göz geni ise çekiniktir. Yani bebegin annesinden açık renk babasından koyu renk geni aldığı durumda göz rengi koyu olacaktır.
İkinci baskın renk ise kahverengidir. Sarı ve kahverengi saç renklerine sahip anne ve babanın bebeğinin saçının kahverengi olma ihtimali yüksek olsa da, sarı saç ihtimali hiç de azımsanmamalıdır. Bebeğinin saçının sarı olması için ise tek ihtimal hem annenin hem de babanın sarı saçlı olmasıdır.
İlgili 33 soru bulundu
biri anneden diğeri babadan gelen AA ve Aa ( A baskın olduğu için) şeklinde dizilimler siyah saçlıyı oluşturur. sarışın olabilmesi için aa olması şart o yüzden. hem annede hem babada sarı geninin bulunduğu Aa dizilimi olması gerekir ki, a geninin biri anneden diğeri babadan gelsin ve çocuk aa yani sarışın olsun.
Esmerlik ise baskın nitelikli. Ama anne babası esmer çocuğun sarışın olması mümkün. Saç rengi tek bir veya kısıtlı sayıda gen tarafından kontrol edilmiyor. Bunun önemli bir delili farklı tonların olması.
Göz rengiyle ilişkili genlerin çoğu, melanin adı verilen bir pigmentin üretimi, taşınması veya depolanmasında yer alır. Göz rengi, irisin ön katmanlarındaki melanin miktarıyla doğrudan ilişkilidir. Kahverengi gözlü insanların irisinde çok miktarda melanin bulunurken, mavi gözlü insanlarda bu pigment çok daha azdır.
Hayır, kadın erkek farketmez genlerin yarısı anneden yarısı babadan geçer. Büyük babalardan ve büyük annelerden de çeyreği geçer. 23 kromozom sperm, 23 kromozom yumurtada bulunur. Bunlar arasında Y kromozomunun var olup olmaması cinsiyeti belirler.
Her iki tarafın gözleri mavi ise bebeğin göz rengi %99 mavi, %1 yeşil olur. Kahverengi ve mavi gözlü anne ve babadan doğacak bebeğin göz rengi %50 kahverengi, %50 oranında mavi olabilir. Ebeveynlerin göz rengi kahverengi ise bebeklerde göz rengi % 75 kahverengi, %6,25 mavi ve % 18,75 oranında yeşil olabilir.
Halk arasında babada kellik varsa oğlunda da görüleceği inanışı yaygın. Ancak bilimsel veriler kellikte erkeklerin babaya değil dayıya çektiğini gösteriyor. Estetik ve Plastik Cerrah Dr. Nuri Soysal, "Erkeklerde saç oranı testesteron (erkeklik) hormonuna bağlı.
X veya Y kromozomlarında bulunan genler eşeysel kalıt genler olarak adlandırılır. Diğer 22 çift kromozomda bulunan genler ise otozomik genlerdir. Genel kelliğe sebep olan genler otozomiktir. Yani; eşit oranda anne veya baba tarafından geçebilir.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi melanin adı verilen, deri, saç ve göz zarlarında oluşan biyolojik pigmenti IRF4 geni düzenliyor. Araştırmacılara göre Kromozom 6'da bulunan bu gen saçların beyazlaşmasına neden olan tek gen olmayabilir.
Alman bilim adamları tarafından yapılan bir araştırmada, erkeklerde kalıtsal kelliğin sanıldığının aksine babanın genlerinden değil, annenin genlerinden kaynaklandığı ortaya çıktı. Bonn Üniversitesi uzmanlarının yürüttüğü çalışmaya göre, X kromozomu üzerindeki bir gen erkeklerde kelliğe neden oluyor.
Çocuğun boyunda babanın etkisi anneden daha fazladır.
Bebek, hem görünüş hem de karakter olarak anne ve babanın birleşimi şeklindedir. Bazen annenin genleri daha sık olurken bazen babanın genlerinin daha sık olduğu görülebilir.
Cinsiyet kromozomları veya X ve Y kromozomları olarak adlandırılan ikisi, bir kişinin erkek mi yoksa kadın mı olacağını belirler. Dişilerin iki X kromozomu vardır ve erkeklerde X ve Y kromozomu vardır. Dişiler hem annelerinden hem de babalarından bir X kromozomu alırlar.
22 kromozom kadın ve erkekte aynı olup otozomal kromozom olarak adlandırılırken 23. kromozom ise farklıdır ve cinsiyet kromozomu olarak adlandırılır. 23. kromozomun ikiside XX ise cinsiyet kadın, XY ise erkek olur. Bebeğe anneden sadece X kromozomu gelirken babadan X gelirse bebek kız, Y gelirse erkek olur.
Yeşil göz rengi en çok Kuzey ve Orta Avrupa'da bulunur.
Göz renkleri arasında en az görünen renklerden biri de yeşildir çünkü dünya nüfusunun sadece %2'si yeşil göze sahiptir. Yeşil gözler tüm ırklarda doğal olarak bulunabilmesine rağmen, yeşil gözlü insanların yaklaşık %16'sı Germen ve Kelt kökenlidir.
Gözümüzde hiç pigment hücresi yoksa, o zaman mavi – yeşil gözlü oluruz. Laser ile boya hücrelerini toz haline getirip bunları iris üzerinden temizlemek mümkün. Bu durumda, kahverengi göz kendiliğinden mavi renge döner. kahverengi olan göz rengi, tedaviden sonra mavi-yeşil bir tona bürünmüş durumda.
Anne veya babadan sadece birinden koyu renk gen gelmesi durumunda bebeklerin göz rengi koyu renkli olur. Bebeklerin göz rengi yeşil ya da mavi gibi açık renkler ise, çekinik genlerle taşınır. Yani bebeğin açık renkli göze sahip olması için hem anne hem de babadan bu geni alması şarttır.
Saç rengi, doğum sonrası ilk 6 ayda değişebilir.
Mavi ve yeşil göz renkli ebeveynlerde bebeklerin göz rengi % 50 ihtimalle mavi, %50 ihtimalle ise yeşil olur. Kahverengi olma ihtimali yoktur. Yeşil renkli anne ve babanın bebeklerinin göz rengi ihtimalleri %75 oranında yeşil, %25 mavi olur. Kahverengi görülme olasılığı ise yalnızca %1 olur.
Genellikle hamileliğin otuzuncu haftasında saç oluşmaya başlar ve bu durumda da bebek saçlı doğar. Hamilelikte rahim içinde hormon seviyeleri artar ve bu durum bebekte saç çıkmasına neden olabilir. Ancak bebek doğar doğmaz saç büyümesi yavaşlar ve hızlıca döküldüğü sıklıkla görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri