Cilt rengi, poligenik bir kalıtımdır. Siyah ten karakteristiği baskın gen kaynaklıdır. Bu yüzden siyah tenli bir baba ile beyaz tenli bir annenin çocuğu da yüksek ihtimalle koyu ten ile doğacaktır. Ancak koyu ten ile açık ten allellerinin sayısı birbirini dengeliyorsa doğacak çocuklar, melez ten rengi ile doğarlar.
Babadan geçen genler yetişkinlikte, özellikle sağlık açısından daha baskın rol oynuyor. ABD'nin Kuzey Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan bir araştırmaya göre; babalardan çocuklara aktarılan genler, anneden geçenlere göre daha baskın oluyor.
22 kromozom kadın ve erkekte aynı olup otozomal kromozom olarak adlandırılırken 23. kromozom ise farklıdır ve cinsiyet kromozomu olarak adlandırılır. 23. kromozomun ikiside XX ise cinsiyet kadın, XY ise erkek olur. Bebeğe anneden sadece X kromozomu gelirken babadan X gelirse bebek kız, Y gelirse erkek olur.
Kız çocukları için anne ile babanın boyu toplanıp 13 çıkarılıyor, erkek çocuklarda ise 13 ekleniyor ve ikiye bölünüyor. Uzmanların “Yüzde 90 tutuyor” dediği bu büyüme hedefinde, oranlar tutmadığı takdirde bazı önlemlerin alınması gerekiyor.
İlgili 19 soru bulundu
8. Boy. Çocuğun boyunda babanın etkisi anneden daha fazladır. Uzun erkeklerin çocukları da genellikle uzun olur.
Erkekler X kromozomlarını annelerinden, Y kromozomlarını babalarından alırlar 1 .
Babalar ise Y kromozomu farkıyla bebeğin cinsiyetini belirleyen kromozomu verir. Bir bebek eğer babasından X kromozomu alırsa XX olması nedeniyle kız bebek, eğer babasından Y kromozomu alırsa XY genotipi ile erkek bebek olarak dünyaya gelir. Birçok kültürde gamzeler, sevimli ve çekici olarak değerlendiriliyor.
Hayır, kadın erkek farketmez genlerin yarısı anneden yarısı babadan geçer. Büyük babalardan ve büyük annelerden de çeyreği geçer. 23 kromozom sperm, 23 kromozom yumurtada bulunur. Bunlar arasında Y kromozomunun var olup olmaması cinsiyeti belirler.
KIZ ÇOCUKLARININ DURUMU
Herhangi bir yere başvuruda bulunmaları da gerekmeyecek. 1.10.2008 öncesi bakmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlık yardımlarından faydalanan kız çocukları sağlık yardımlarından eskisi gibi yaş şartı aranmaksızın faydalandırılacak.
Cinsiyet, en başta da belirttiğimiz üzere babadan geçer. Bir adamın ailesinde erkek kardeş sayısı fazlaysa, oğlu olma ihtimali daha fazladır. Y kromozomu, erkek cinsel organlarını oluşturabilmek için daha az gen taşır, bu nedenle de erkek çocukları anneye daha çok benzer.
Zekayla ilgili genler X kromozomu üzerinde taşınıyor ve eğer babadan gelirse devre dışı bırakılabiliyor. Araştırmacılara göre çocuğun ne kadar akıllı olacağını annenin genetiği belirliyor ve babanınki herhangi bir fark yaratmıyor.
Zekâ geni kimden gelir? konusu hakkında yapılan son araştırmalar zekayı belirleyen genlerin büyük kısmı X kromozomu üzerinde taşındığı için bebeklerin zekasının büyük kısmını annesinden aldığı bilinmektedir.
Bugün için zekanın %40 ila 60'ının kalıtsal olduğu geri kalanının çevreye bağlı olarak geliştiği ya da gerilediği kabul ediliyor. Bir çocuk çok yüksek IQ ile doğsa bile bunu beslemediği takdirde körleşme olasılığı çok yüksek.
Kimi genler daha çok anneden aktarılırken kimileri ise babadan aktarılar. Totalde bakıldığında hem anneden hem de babadan büyük ölçüde gen aktarılır. Dolayısıyla soy her ikisinden de geçer.
Kardeş (< kardaş < karındaş), anne veya babadan en az birinin ortak olduğu kişilerin birbirlerine göre durumuna verilen addır. Kardeşler erkek ya da kız olabilirler. Birçok toplumda kardeşler anne babalarıyla birlikte aynı ortamda oynayarak ve eğlenerek çocukluklarını birlikte geçirerek büyürler.
Bir bebek gen yapısının %60'ını babasından, %40'ını ise annesinden alır. Göz rengi, saç şekli, boyu, yüz hatları ve zekası gibi hem fiziksel hem zihinsel özellikler genler aracılığı ile bebeğe geçer.
Bilim insanları çoğu uzman, mizacın genetik ve biyolojik bir temele sahip olduğu konusunda hemfikirdir , ancak çevresel faktörler ve olgunlaşma, bir çocuğun kişiliğinin ifade biçimlerini değiştirmektedir. Bir aile içindeki benzer mizaçlar, paylaşılan genetiğe ve bireyin yetiştirildiği çevreye atfedilebilir.
Baba, tıpkı anne gibi çocuğun hem psikosoyal hem psikoseksüel hem de zihinsel gelişiminde rol oynar. Psikoseksüel kurama göre kız çocukları 3-4 yaş civarı babaya yakın olmak isterler. Buna engel olan kişinin anne olduğunu düşünüp anneye kıskançlık beslerler ve daha sonra anneyle özdeşleşerek bu süreci atlatırlar.
Genelde babaya benziyor olduğu söylenir böyle durumlarda ki; kafalarda soru işareti olmasın. Bu durum sadece görüntüye bakarak bazen doğru olsa bile, bebekler anneye genetik açıdan daha fazla benzer.
Bu duruma bir anlam veremeyen aileler, yeni doğduklarında bebeklerinin fiziksel özelliklerinden endişe duyabilir. Bu durum geçici bir süreçtir ve yenidoğan bebekler daha sonra fiziksel özelliklerini anne-babalarından alır.
Kalıtım, fiziksel ve psikolojik gen karakterlerinin ebeveynlerden çocuklara aktarılmasıdır. Kalıtım birimi olan genler aracılığıyla içgüdüsel davranışlar dahi kalıtsal yolla nesilden nesile nakledilir. Halk arasında “aynı annesi, babasına çekmiş” gibi tabirler aslında kalıtıma işaret eder.
Büyümeyi etkileyen en önemli faktörler genetik yapı, beslenme, hormonlar ve hastalıklardır. Erişkin boy uzunluğu yüzde 80 genetik yapı tarafından belirlenir.
Ancak %25 oranında çevresel faktörler de çocuğun nihai erişkin boyunu belirlemede etkilidir. Çevresel faktörler içinde beslenme, spor, güneş ve evdeki psikolojik ortam sayılabilir. Doğru, dengeli, katkısız gıdalarla beslenme, fazla abur-cubur yememe, şüphesiz ki boyu olumlu yönde etkilemektedir.
Bu nedenle, adetlerden sonra kızların boyu az uzar. Düzenli adet görenlerde boy artışı, ilk adetten sonra ancak 5-6 santimetre civarında olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri