Boy: Zamanında doğan bir bebeğin ortalama boy uzunluğu 50 cm kadardır. İlk 3 ayda 8 cm, ikinci 3 ayda 8 cm, üçüncü 3 ayda 4 cm, dördüncü 3 ayda 4 cm boy uzaması olur. Yani 1 yaşında ortalama 24-25 cm kadar boy uzamış olur ve 75 cm ulaşmıştır. 2 yaşına geldiğinde boy 10-12 cm daha uzayarak 85 cm ulaşır.
Doğumdan sonra ilk yıl ortalama 25 cm, ikinci yıl 10-12 cm, üçüncü yıl 8 cm, dördüncü yıl ise 7 cm uzama beklenir. Dört yaş ile puberte başlangıcı arasındaki uzama yılda ortalama 5-6 cm'dir.
Kız ve erkeklerde büyüme hızı ortalama olarak İlk 1 yaşta; yılda 25cm, 1-2 yaş arası yılda 10-14cm, 2-4 yaş arası yılda 10 -12 cm, 4-12 yaş arası yılda 5 cm, ergenlik dönemi boyunca kızlar 20-25cm, erkekler 25-28 cm uzar.
6-12 Ay Büyüme ve Gelişimin Takibi
Bu aylarda bebekler günde 8-10 gr tartı alır (aylık 250-300 gr); boyu aylık 1,3-1,5 cm uzar ( 6-12 ay arasında toplam 8 cm uzar); baş çevresi 0,5cm/ay büyür.
4.yaşında bir çocuk doğum boyunun iki katı olması gerekir.Yani 50 cm doğdu ise 100 cm olması beklenir.4 yaş ile ergenliğin başladığı 10 -12 yaşına kadar yılda 5-6 cm uzaması beklenir.
İlgili 15 soru bulundu
Ortalama olarak, erkekler 15-18 yaşları arasında hızla boy uzamasına devam ederler ve genellikle 18 yaşından sonra boy uzamaları durur. Kadınlar ise genellikle 16-17 yaşlarında boy uzamalarını tamamlar. Ancak, bu ortalamalar herkes için geçerli olmayabilir ve bireysel farklılıklar bulunabilir.
Lineer büyümenin en fazla olduğu dönem ilk 2 yıl ve puberte dönemidir. İlk yıl bebekler 25 cm; 2. Yıl 10-12 cm uzar. 2 yaş ile puberte dönemi arasındaki büyüme hızı yılda yaklaşık 6 cm'dir.
Bacaklarda günde 1 mm olmak üzere iki aylık bir sürede ortalama 5 cm uzama sağlanır. Boyun uzama süresi, kullanılan tekniğe göre 1 cm için 1.5 – 2 ay, 5 cm için 4 – 6 ay olarak değişkenlik gösterebilir.
Beslenme Düzeni ve Spor
Bu açıdan kalsiyum, magnezyum ve D vitamini takviyeleri normal kemiklerin korunmasına katkıda bulunmaktadır (12). Kemiklerin doğal yapısında bulunan kalsiyum, normal kemik yapısını desteklemektedir. Ayrıca hormon sentezini uyararak büyüme ve gelişme sürecine katkıda bulunmaktadır.
Bu plakları geliştirmek için yapılacak en etkili hareketler genellikle esnemeye olanak sağlayan hareketlerdir. İp atlamak, yüzmek, basketbol oynamak, zıplamak, voleybol oynamak gibi aktiviteler de esnemeye katkı sağladıkları için boy uzamasında çok etkili aktivitelerdir.
1) 0-12 ay boy uzaması
Yaşamın ilk 6 ayında bebekler her ay yaklaşık 1.5-2.5 cm uzarlar. 6-12 ay arasındaki dönemde ise her ay yaklaşık 1-1.5 cm uzarlar. Doğumda ortalama 50 cm olan bebek, 1 yaşında yaklaşık 74 cm olur.
İlk üç ayda bebeğin boyunda 8 santimetrelik bir değişim olur. İkinci üç ayda ise yine aynı şekilde 8 santimetrelik bir büyüme söz konusudur. Bir sonraki üç aylık dilimde büyüme yaklaşık 4 cm, diğer üç aylık evrede ise 4 cm uzama meydana gelir.
Benzer şekilde, 11 yaşındaki bir çocuğun ortalama boyu da 137 cm ile 154 cm arasında bir değer olabilir. Ancak, bu tahminler genel bir rehberlikten ibarettir ve bireysel faktörlerin etkisiyle değişebilir.
Boy uzatan besinler arasında süt ve süt ürünleri, yumurta, organik sebze (brokoli) ve meyveler, organik susam (GDO içeren ithal susam değil), soya fasülyesi, balıklar ve kuruyemişler (badem, ceviz, fındık) başta gelmektedir. Süt, çocukluk çağı beslenmesinde ayrı bir öneme sahiptir.
Bu sebeple bu yaştan itibaren ideal boy uzunlukları ve ideal kiloları kız çocuklarından daha fazla artış gösterir. 14 yaşında olan bir erkek çocuğunun ortalama ideal boy uzunluğu 164,9 cm'dir. Bu yaşa sahip olan erkek çocuğunun ortalama ideal kilosu ise 56,2 kilogramdır.
Kalsiyum kaynağı olarak bilinen süt ve süt ürünlerinin yanı sıra protein deposu yumurta ve taze sebze ve meyveler en çok boy uzatan yiyecekler arasında gösterilen birkaç örnektir. Elbette bu örnekleri çoğaltmak ve sağlıklı bir beslenme düzeni ile çocuklarda boy uzamasını üst seviyeye taşımak mümkündür.
Boy uzatan vitaminler A, B, C, D, F, K vitaminleridir. Bu vitaminler gelişim dönemindeki bireyler için büyüme potansiyelini maksimuma çıkarmada kritik bir öneme sahiptir. Genetik faktörlerin yanı sıra, dengeli beslenme ve uygun vitamin alımı, bireyin boy uzunluğunu olumlu yönde etkileyebilir.
Retinol ve retinoik asit olarak da bilinen A vitamini, çocuklarda boy uzamasını destekleyen önemli vitaminlerden biridir. Bir antioksidan olan A vitamini, normal hücre büyümesini ve onarımını destekler. Boy uzatan vitaminler arasında yer alan A vitamini, sağlıklı kemik gelişimi için gereklidir.
Boy: Zamanında doğan bir bebeğin ortalama boy uzunluğu 50 cm kadardır. İlk 3 ayda 8 cm, ikinci 3 ayda 8 cm, üçüncü 3 ayda 4 cm, dördüncü 3 ayda 4 cm boy uzaması olur. Yani 1 yaşında ortalama 24-25 cm kadar boy uzamış olur ve 75 cm ulaşmıştır.
Bir çocuğun belli bir süredeki, örneğin 6 aylık veya 1 yıllık zaman dilimindeki uzama miktarı büyüme hızı olarak adlandırılıyor. Hayatın ilk yılındaki ortalama büyüme hızı 25 cm iken, ikinci yılda 12 cm, üçüncü yılda 8 cm, altı yaştan ergenliğe kadar olan dönemde ise yıllık 5-6 cm kadardır.
Boy kısalığı ve büyüme geriliği nedenleri beslenme yetersizliği, kronik hastalıklar, raşitizm ve diğer kemik hastalıkları, gebelik haftasına göre küçük (SGA) doğum, genetik bozukluklar ve endokrin hastalıkları içerir. En sık endokrin nedenler tiroit ve büyüme hormonlarının yetersizliğidir.
10 yaş civarında adet gören kızlarda , normal yaşlarda adet gören kızlara göre ergenlikteki boy kazanımının daha büyük bir kısmı adet sonrasına sarkabilmektedir. Genel olarak adet sonrasında boy uzaması 3-9 cm kadardır (erken adet görenlerde 6-9 cm olabilir).
Yenidoğanın uykusu 18-20 saate kadar ulaşabilir. Büyüdükçe algısı açılan çocuğun, uyku süresi de kısalır. Büyüme hormonu saat 22.00 civarında n en yüksek düzeylere ulaşır. Bu nedenle çocuk hangi yaşta olursa olsun, bu saatlerde derin uykuda olmalıdır.
90. persentil: Bu persentil, genel popülasyonun üst %10'unu temsil eder. 8 yaşındaki bir erkek çocuğunun boyu 90. persentilde ise, yaklaşık olarak 133-134 cm civarında olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri