Füme et, şarapla beraber tüketilecekse peyniri de tabağa eklemeyi düşünebilirsiniz. Soğuk sandviç hazırlamak için füme etten yardım alabilirsiniz. Sandviçlerin besin değerini artırarak daha uzun süre tok kalmanıza yardım eder. Özellikle de hindi füme, soğuk sandviçler için çok uygundur.
Atahan Merhaba, az önce kanser üzerine bir araştırma okuyordum şöyle bir yazı geçiyor: "Tütsülenmiş(füme) et ve balık ürünlerinde tütsüleme işlemi sırasında polisiklik aromatik hidrokarbonlar oluşmaktadır." Epidemiyolojik çalışmalarda da tütsülenmiş yiyeceklerin kolon ve mide kanseri riskini artırdığı gösterilmiş.
Genellikle sert odunların yakılması ve elde edilen dumanla etlerin bir ön pişirmeden geçirilmesiyle yapılır. Tütsülemedeki en önemli adım gıdayı ateşe temas ettirmemektir. Bu ön pişirme için duman gereklidir. Bu dumanı da en iyi sağlayan ağaçlar arasında meşe, kayın, kiraz ve erik ağaçları gösterilebilir.
Füme et dediğimiz et ürünleri ise 1 hafta kadar dayanabilmektedir. Ancak etten kıyma yapılmışsa, kıymanın normal buzdolabı sıcaklığındaki dayanma süresi 1 gündür.
Genel kanının aksine kuru et, çiğ olarak satılmamaktadır, aksine tamamen pişirilmiştir ve yemeye hazırdır. Kuru füme et, daha çok atıştırmalık olarak tüketilse de farklı tariflerde de bir bileşen olarak kullanılabilir. %100 uzun raf ömrüne sahip olduğu için çok rahatlıkla taşınabilir ve gerektiğinde tüketilebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Özellikle kurban etini temizlemek gerektiğinde et yıkanır mı sorusu kafa karıştırır. Pek çok kişi etin yıkanmasının lezzetini bozacağını düşünse de eti yıkamak yanlış bir yöntem değildir.
Kuru etin uygun koşullarda saklanması etin ömrünü de uzatmaktadır. Uygun koşullarda saklanırsa 3 ay taze kalır, 6 ila 1 sene arasında dondurucuda saklanır ise bu süre zarfında da tüketilebilmektedir.
Buzdolabından çıkan et maksimum 12 saatte çözülür. Çözülmenin ardından en fazla bir gün buzdolabında muhafaza edilir.
Tütsüleme/isleme/fümeleme gıdaların duman altında hazırlanması olarak özetlenebilen bir çeşit 'pişirme' tekniğidir. Aslında gıdayı ateşsiz olarak pişirmek, tütsülemenin tam ve doğru karşılığı. Pişirme için gereken duman ise sert ağaçların odun talaşından sağlanır.
Kırmızı Et Saklama Derecesi
Kırmızı et buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 santigrat derecede ise daha uzun süre saklanabilir. Eti dondurmak için -32 santigrat dereceli soğuk depolar kullanılır. Et, çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.
Sıcak tütsüleme, 50-80°C arasında olup tütsüleme işlemi 3-8 saat arası sürer.
İşin özü balığa veya ete ateş göstermeden dumanla pişirmektir. Tütsüleme için kullanılan duman genellikle meşe veya kayın odunu yakılarak elde edilir. Bazen akçaağaç, elma, kiraz veya erik ağaçlarından elde edilen odunlar da bu amaçla kullanılabilir.
Füme eti en doğru şekilde tanımlamak gerekirse; çiğ etin daha uzun ömürlü olabilmesini sağlayan ve eti çok daha lezzetli hale getiren bir işlem olarak özetleyebiliriz. Füme et, etin ateş dumanı ile tütsülenmesi sonrası ortaya çıkmakta ve tütsülenmemiş ete göre çok daha dayanıklı olması ile bilinmektedir.
Bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre kapalı alanda yakılan tütsünün akciğere zarar verdiği belirlendi. Tütsülerin akciğere doğrudan zarar verebilen partiküller barındırdığı ve tütsü yakılan yerin her zaman havalandırılması gerektiğine dikkat çekildi.
Tütsülerin yakılmasıyla havaya karışan küçük parçacıklar, solunum yollarını tahriş edebilir, astımı tetikleyebilir, çeşitli cilt yakınmalarına neden olabilir hatta kansere yol açabilir.
Konserve ve paketlenmiş tüm etler, et sosları buna dahildir. İşlenmiş etin zararı raf ömrünü uzatmak için içerisine eklenen kimyasallarla başlıyor, bu etler pişirilirken yüksek ısıya maruz kalan kimyasalların tamamen kansorojen halline dönüşmesiyle devam ediyor.
Kokusunu ve aromasını sevdiğiniz ağaç türlerinden birinin talaşını kapaklı bir mangala koyun. Üstüne talaşlara değmeyecek ve en az 10 cm kadar yukarıda olacak şekilde ızgarayı yerleştirin. Tütsüleme aşamasına geldiğinizde ise temelde kuruttuğunuz et, tavuk ya da balığı dumana maruz bırakarak fümeleyeceksiniz.
Nasıl yapılıyor? Eti, balığı ateş göstermeden duman aracılığıyla pişiren tütsüleme de iki tür teknik kullanılıyor: Sıcak tütsüleme ve soğuk tütsüleme.
Kiraz saplarını bir çakmak yardımıyla tutuşturun. Saplardan duman çıkmaya başladığında tencerenin kapağını kapatın. 5-6 dakika sonra tütsü kokusu yoğurdunuza geçecektir. Tütsülenmiş yoğurdu tek başına tüketebileceğiniz gibi atom, kuru cacık gibi mezelerin malzemesi olarak da kullanabilirsiniz.
Sıcak bir ortamda et hızla bozulur ve bakteri üretir. Dondurulmuş gıdalarda da bu durum aslında aynı. Bir kere dondurucudan çıkardığımızda o gün içerisinde tüketmemiz gerekiyor. Tekrar et ürünlerini çözüldükten sonra dondurursak bakteri olur ve çürür.
Vaktiniz azsa ve etleri daha hızlı şekilde çözmeniz gerekiyorsa, donuk etlerinizi soğuk su dolu bir kaseye koyun. Yarım saatte bir suyu süzün, tekrar su doldurun ve etler çözülünceye kadar her yarım saatte bir bunu tekrarlayın. Etlerinizi bu yöntemle çözerseniz hemen pişirmeye başlamanız gerekmektedir.
Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Etin bozuk olup olmadığını anlamak için rengine bakılması gerekiyor. Taze olan bir etin rengi açık, kırmızı ve parlaktır. Etin renginin mora dönüşmesi, bozulmayı işaret eder. Et üzerinde siyah ya da yeşil noktalar varsa bu etin tamamen bozulduğunu ve küflendiğini gösterir.
Kuru et küflenir mi? Kuru et uzun süre bekleme sonucu küflenebilir. Ancak kuru et küflense bile yiyebileceğiniz yiyecekler arasında yer almaktadır. Kuru etin etrafında oluşan küfü bıçakla kesip alarak kuru eti sağlıkla tüketebilirsiniz.
Bu yemeklerden biri Balkan mutfağına ait olan kuru ettir. Kuru et aslında Balkan yemek kültürünün bir lezzeti olsa da sonradan dünya geneline yayılarak pek çok ülkede sevilen tatlar arasına girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri