Bebeklerde CRP yüksekliği tespit edildiğinde sıklıkla altta yatan bir enfeksiyondan şüphelenilse de bu dönemde sık görülen çeşitli genetik sendromlar, metabolik hastalıklar, cerrahi hastalıklar veya bazı iltihabi reaksiyonla giden kronik rahatsızlıklara bağlı olarak da CRP değeri yükselebilir.
Hs-CRP; <1 mg/L ise düşük risk. 1-3mg/L ise orta risk. >3 mg/L ise kalp hastalıkları açısından yüksek riskli olarak değerlendirilmektedir.
CRP'nin Normal Değeri Nedir? Yenidoğan bebeklerde CRP değeri düşüktür ama birkaç günlük süre zarfında değerler yetişkinlerinkiyle eşdeğer hale gelir. Sağlıklı kişilerde serum CRP seviyesi 0.5mg/L'den az olmalıdır.
Bebeklerin kanında özellikle enfeksiyon tespit edildiği vakit, uzman doktor kontrolü altında tedavi yöntemleri uygulanır. Diğer bir adıyla C-reaktif protein olarak da bilinen CRP, kandaki enfeksiyon sebebiyle önemli oranda artış gösterir. Böyle durumlarda ise hemen antibiyotik ilaç tedavisine başlanır.
Bu tetkik ile hastalardaki kalp-damar hastalığı riski tespit edilebilir: hs-CRP düzeyi 1 mg/L altında olan kişiler düşük riskli. hs-CRP düzeyi 1 – 3 mg/L aralığında olanlar orta riskli. hs-CRP düzeyi 3 mg/L üzerinde olanlar yüksek riskli.
İlgili 41 soru bulundu
CRP değerini düşürmeye yarayan belirgin bir ilaç yoktur. CRP değerini düşürmek için öncelikle yüksekliğin altında yatan nedenin belirlenmesi gerekir. Altında yatan neden enfeksiyon ve iltihaplanma ise doktor tarafından genellikle antibiyotik tedavisi uygulanır.
Limon kanda bulunan zararlı maddelerin atılmasını sağlamaktadır. Özellikle de crp yüksekliği için akıllara hemen limon gelir. Limonlu su ve bol limonlu salatalar ile kanda oluşan enfeksiyonu kısa zamanda temizleyebilirsiniz. Kanı sulandıran ve zararlı maddeleri yok eden limona hayatınıza yer vermeyi unutmayın.
Bu durumda yüksek ateş, terleme, titreme, hızlı kalp atışları, bulantı ve kusma, nefes darlığı, bilinç kaybı, kızarıklık ve kurdeşen gibi komplikasyonlar da gelişebilir. Belirtilerin şiddeti ne olursa olsun mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulmalı ve hekim kontrolünden geçilmelidir.
Diğer bir yandan bebeklerin vücudunun herhangi bir yerinde olan enfeksiyon kanda ki enfeksiyona da sebep olmaktadır. Bakteri, parazit ve mantarlar bebeklerin kanlarındaki enfeksiyonun en temel sebebi olmaktadır.
Çok yüksek CRP değerleri (100 ve üzeri gibi) hemen daima bakteriyel, özellikle de ciddi toksik enfeksiyonları düşündürür. Bazı hastalıklarda; Lupus ve Sjögren Sendromu gibi, iltihaplı romatizma hastalıklarından olsa da CRP normal veya çok hafif yüksektir.
Doğrudan CRP değerini düşürmeye yönelik bir ilaç tedavisi yoktur. CRP yüksekliği enfeksiyon ile ilişkili ise antibiyotik tedavisi sonucu CRP düzeyi düşecektir.
Şiddetli yükseklik: 50 mg/dL'nin üzerindeki bir CRP testi sonucu genellikle şiddetli yükselme olarak kabul edilir. 50 mg/L'nin üzerindeki sonuçların yaklaşık %90'ı akut bakteriyel enfeksiyonlarla ilişkilidir.
Hou ve ark.'nın (33) yaptığı bir çalışmada, şiddetli COVID-19'da, nötrofil sayılarının, sitokin konsantrasyonlarının (IL-2R, IL-6, IL-8, IL-10 ve TNF-a) ve CRP'nin arttığı bildirilmiştir.
Kandaki enfeksiyon için doktorun tavsiye edeceği bir antibiyotiği kullanmak gerekmektedir. Bunun dışında oluşumunu önleyecek bazı tedbirler almak faydalı olacaktır. Antibiyotik tedavisine hızlı bir şekilde başlanmalıdır. Bazı durumlarda serum yolu ile alınabilir.
Yüksek CRP seviyeleri, idrar yolu enfeksiyonları ve apandisitten kalp krizlerine kadar çok çeşitli hastalıklarda inflamasyonun ciddiyetinin erken belirtileri olarak da değerlendirilebilir.
Bunlara enfeksiyon giderici besinler denilebilir. Örneğin; sarımsak, nane, probiyotik yoğurt ve acı biber vücudun enfeksiyondan temizlenmesine yardımcı olur. Eğer bunlarla kandaki enfeksiyon temizlenmiyorsa doktorlar tarafından verilen antibiyotik ilaçların kullanılması gerekebilir.
Viral enfeksiyonlar %80-90 kendiliğinden iyileşir; sadece istirahat, yeterli sıvı alımı ve beslenme, ateş düşürücü yeterlidir.
Enfeksiyonlar Bebeği Nasıl Etkiler? Enfeksiyonlar, tedavisi mevcut sağlık sorunlarıdır. Eğer tedavi edilmez ve ileri boyutlara ulaşır ise önce anne adayına ardından bebeğe zarar verebilir.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları'nın yan dal bölümlerinden biri olup, bu birim çocukluk yaş grubunda virüs, bakteri, mantar, parazit vb enfeksiyon etkenlerinin neden olduğu hastalıkların modern tıp kapsamında tanısı ve tedavisi ile ilgilenir.
Hafif CRP yüksekliği bazı durumlarda basit sebeplerden oluşabilir ve bu normal kabul edilir. Ancak şiddetli bir yükseklik ya da sürekli bir yükseklik söz konusuysa bu proteinin düzeyi mutlaka altta yatan nedene yönelik olarak araştırılmalıdır.
CRP testi, kanınızdaki C-reaktif protein seviyesini ölçer. Karaciğeriniz, iltihaplanmaya yanıt olarak CRP 'yi kan dolaşımınıza bırakır. Sağlık hizmeti sağlayıcıları, enfeksiyonlar ve belirli otoimmün durumlar gibi çeşitli iltihaplanma nedenlerini teşhis etmeye ve izlemeye yardımcı olmak için bu testi kullanır.
Mikroorganizmaların kana karışmasıyla başlayan bu durum kan zehirlenmesi olarak da bilinmektedir. Her türlü enfeksiyona bağlı olarak gelişebilecek olan sepsis, yaşamı tehdit eden bir durumdur ve tedavisine ne kadar erken başlanırsa organ hasarlarının önlenebilmesi olasılığı da o kadar yüksektir.
Doğrudan CRP değerini düşürmek için kullanılan bir ilaç tedavisi yoktur. Belirgin hastalık hallerinin dışında yaşam alışkanlıklarında bazı önemli değişiklikler yaparak diyabet riskini ve kalp damar hastalıkları azaltmak da mümkündür.
Fakat kimi durumlarda antibiyotik tedavisi CRP yükselmesini önleyemez. Bunun nedeni, CRP yüksekliğinin farklı nedene bağlı olması veya vücuttaki enfeksiyon oranının çok yüksek olmasıdır. Bu tür durumlarda uzman hekimlerin izledikleri farklı teknikler olabilir.
Vücutta inflamasyon oluştuğunda, ağrı, vücut ısısında artış, titreme, ödem, kızarıklık, hassasiyet ve işlev kaybı akut inflamasyon belirtileri olarak ortaya çıkar. Akut enflamasyonda yaranın olduğu bölgede kızarmış bir cilt, ağrı, sıcaklık ve şişlik görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri