Çocuklar en geç 20.30'da yatakta olmalı Yenidoğan, en fazla uyku ihtiyacı olan dönemdir. Yenidoğanın uykusu 18-20 saate kadar ulaşabilir. Büyüdükçe algısı açılan çocuğun, uyku süresi de kısalır. Büyüme hormonu saat 22.00 civarında n en yüksek düzeylere ulaşır.
Yani geç yatıp geç kalkan bir çocuk, akşam saat 22:00'de yatan bir çocuğa göre daha fazla uyusa bile melatonin hormonundan çok daha az yararlanmış oluyor. Uzmanlar, 0 - 5 yaş arası tüm bebek ve çocukların en geç 20:00 - 21:00 arasında akşam uykusuna yatması, sabah da en geç 08:00'de kalkması gerektiğini belirtiyor.
4 yaş çocuğu akşam kaçta uyumalı? 4 yaş çocuğu için akşam 8-8.30 saatlerinde uyumak sağlıklı olacaktır. Bunun sebebi 4 yaş çocukların günde 10-13 saat uykuya ihtiyaç duymasıdır.
Büyüme hormonu, gecenin ilk yarısında yani 01.00-03.00 saatlerinde yoğun salgılandığını belirten Yılmaz, "Ergenlik dönemindeki çocuklar, geç saatlere kadar uyumaz ve bu hormonun salgılandığı saatlerde uyanık kalırlarsa hormonun geliştirici etkisinden yoksun olur, çelimsiz, zayıf, serpilememiş olarak büyür" dedi.
İlk adetten sonra kız çocuklarda ortalama 6 cm. büyüme olur. Türkiye'de kız çocuklarında ortalama 12,2 yaşında adet kanaması başlar. Erkek çocuklar ergenlik başladıktan 1-2 yıl sonra hızlı büyüme gösterirler. Ortalama 16 yaşında büyüme hızı yavaşlar ve ergenliğin sonunda büyüme tamamlanır.
İlgili 21 soru bulundu
Büyüme hormonu (GH) gün içinde en fazla uykuda sentezlenir. Sanılanın aksine tok değil aç karna yatan çocuklarda GH üretimi daha fazladır. GH üreten hipofiz bezi ışığa hassastır. Geceleri verimli GH üretimi için gece lambası gibi uygulamalardan vazgeçin ve karanlıkta uyuyun!
Uyku yoksunluğu yaşanmaması için anaokuluna giden öğrencilerin saat 21.00, ilkokula gidenlerin 22.00, ortaokul ve liseye gidenlerin 23.00 gibi yatmaları, sabah da 7.00 gibi kalkmaları uygun olacaktır. Çocuklar okullarına öğlen bile gidecek olsalar uyku ritminin sağlığı için en geç 8.00-8.30 gibi kalkmaları uygundur."
Uzmanlar 14-17 yaş arası ergenler için her gece 8-10 saat uyumanın yeterli olduğunu, 18-64 yaş arası yetişkinlerde ise bu sürenin7-9 saate düştüğünü söyledi. Araştırmacılar, 64 yaşın üzerindeki kişilerin ise hergün sadece 7-8 saat uyuyarak sağlıklı bir yaşam sürebileceğini belirtti.
Yenidoğanın uykusu 18-20 saate kadar ulaşabilir. Büyüdükçe algısı açılan çocuğun, uyku süresi de kısalır. Büyüme hormonu saat 22.00 civarında n en yüksek düzeylere ulaşır. Bu nedenle çocuk hangi yaşta olursa olsun, bu saatlerde derin uykuda olmalıdır.
Ne zaman başlamalı? Bebeğiniz 2 yaşına gelince tek başına uyuması konusunda eğitime başlayabilirsiniz. 2 hafta sürede çocuğunuzu hazırlayın. Güzel mutlu bir gününde çocuğunuzu tek bırakmayın ve mutlu bir şekilde uyumasını bekleyin.
Kaç Saat Uyku Dinç Tutar? 14 – 64 yaş aralığında bulunan bireyler için uzmanların tavsiye ettiği uyku süresi en az 7 saattir. Bu süre zarfında sinir sistemi biriken toksinleri atabilir, dokular kendini yenileyebilir ve iç organlar yeterli kadar dinlenebilir.
Eğer bebek ağlıyor ve emzirmeye çalıştığınızda emmiyorsa uykusu gelmiş olabilir. 1-4 aylık bebeklerde ise bu kendini, mızmızlanma, kulaklarını çekiştirme veya gözlerini ovuşturma şeklinde belli eder. Zaten 4. aydan sonra bebek kendi kendine uyumayı öğrenir.
Bu sebeple en geç saat 11.00'de uykuya geçilmelidir. Kısacası, gece uykusunun en verimli saatleri yani en verimli uyku saatleri 23.00 – 03.00 saatleridir.
Gerçekleştirilen araştırmalar doğrultusunda gece en verimli uyku saatleri 23.00 – 03.00 olarak belirlenmiştir. Melatonin hormonu uykuyu kolaylaştıran ve uyku kalitesini artıran bir hormondur. Hücrelerin artışı saat 00.00 itibariyle en üst noktaya ulaşmış olur.
Kişinin 24 saat içerisinde uykuya yatkın olduğu dönemlerden biri de öğle uykusu saatleridir. Öğle uykusu, en az gece uykusu kadar insan vücuduna yarar sağlar. Gece yeteri kadar uyumuş, gündüz de öğle uykusu uyuyan bir kişinin vücudu tazelenir, performansı artar, düşünme ve problem çözme yeteneği hız kazanır.
PAYLAŞ Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
Sınava hazırlanan bir öğrenci günde en az 7-8 saat uyumalıdır. 6 saatin altında ve 8-9 saatin üzerinde uyumamaya için özen göstermelidir. Araştırmalara göre günde 6 saatten az uyumak vücutta kortizol isimli stres hormonunun fazla miktarda salgılanmasına sebep olur. Bu hormon negatif düşünceleri arttıran bir hormondur.
Çocuklar 6-13 yaşına geldiklerinde 9-11 saat uyurlar. Gençlikte ise 8-10 saat uyku yeterli oluyor.
50 yaşından sonra günde 5 saatten az uyumak 'kronik hastalık riskini artırıyor' Yeni bir araştırmaya göre, geceleri en az 5 saat uyumak, 50 yaş ve üstü kişilerde kronik sağlık sorunu riskini azaltıyor. Yaklaşık 8 bin kişinin katıldığı araştırmada, 20 yıldan uzun süre veri toplandı.
Bilimsel olarak bizim yaş grubumuza 7-9 saat öneriliyor.
İlkokul çağındaki çocuklar genellikle gece 21-sabah 7 saatleri arasında 10 saatlik uykuya ihtiyaç duyarlar. Ergenlik çağındakilerde uyku zamanı biyolojik olarak iki saat kadar ileriye kayarak gece yarılarına ulaşsa da, uyku ihtiyacı pek değişmeyip hâlâ 9-10 saat olarak kalır.
Geç yatma zamanı, okul çağındaki çocuğunuzun enerjisini, konsantrasyonun, hafızasını ve bunun sonucunda okuldaki performansını olumsuz etkileyebilir. “Çocuğumu erken yatırırsam erken uyanır, o zaman da uykusunu alamaz” diye düşünen anne ve babalarımız varsa yanılıyorlar.
Bunun için doğru uyumak gerekir. Ara sıra uyuklamak boyunuzu etkilemeyecektir. Özellikle ergenlik döneminde düzenli olarak ve önerilen sürelerde uyku, vücudunuzun büyüme hormonu salgılanmasını artırır. Çocukların her gece 10 ila 12 saat, gençlerin ise 8-11 saat uykuya ihtiyacı vardır.
Gece saat 10 ile 3 arası uyku esnasında büyüme hormonu daha fazla salgılanır. O yüzden bir miktar etki edebilir. Fakat genetiğinizde varsa uzamanız zaten kaçınılmazdır. Genel olarak uzun boy genetiğine sahip bir aileden geliyorsanız yüksek ihtimal daha uzarsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri