Romanda, salon hayatı, Batılılaşma, ev ve toplumsal hayatta yaşanan değişimler, Beyoğlu ve çevresinin alafranga yaşam biçimini ele aldı. Romandaki en işte çalıştığı, neyle geçindiği belirsiz Şekip karakteri, Türk romanının ilk "aylak" tipi idi. 1912'de ilk ve tek tiyatro eseri Haralambos Cankiyadis yayımladı.
Kendi arzularını tatmin edebilmek için başkalarının hayatını önemsiz bulan Şekip ile onun gönül alıcı sözlerine kanarak evlilik dışı ilişkiyi kabul eden kadınlar romanı oluşturan karakter kadrosudur.
Hüseyin Rahmi Gürpınar, Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası romanından etkilenmiştir. Tercüman-ı Hakikat gazetesinde tefrika edilmiştir. Roman kişileri: Şöhret Bey, Madam Potiş, Baba Perdriks, Hristo, Maşuk Bey, Matmazel Adel'dir.
Bir tip romanı olan Şık, soylu bir aileden geldiği izlenimini uyandı- rabilmek arzusuyla uydurduğu Şâtırzâde namını kullanan Batı hayranı Şöhret Bey'in, Avrupaî görünebilmek uğruna düştüğü komik, ancak ül- kedeki Batılılaşma çabasıyla ilgili olarak da düşündürücü durumları konu alır.
Kasabada bulunduğu süre içinde Ömer Page 6 Halide Edip'in Vurun Kahpeye Romanında Farklı Boyutlarıyla… 58 Efendi'nin evinde kalması uygun bulunan Tosun Bey, ertesi gün eşrafı toplayarak, arkadaşlarının ihtiyaçları için kasabanın ileri gelenlerinden bir miktar para toplayacağını açıklar.
İlgili 39 soru bulundu
Tutunamayanlar'ın bir diğer önemli kahramanı Turgut Özben'dir. Turgut, tutunandan tutunamayana dönüşün de simgesi durumundadır.
Ateşten Gömlek, Halide Edip Adıvar'ın savaş sırasında yaşanan bir aşk öyküsünü konu edinen ve 1922 yılında Kurtuluş Savaşı devam ederken tefrika edilmiş olan romanı. Roman, savaşta iki bacağını kaybeden ve kafasından vurulan Peyami'nin hastanede yazdığı hatıralarından oluşur.
Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın 1911 tarihli romanı. Romanın ana karakteri Meftun Bey'dir. Meftun Bey okumak için gittiği Fransa'nın Paris kentinde yıllarca kalır, fakat buraya asıl geliş sebebini unutup, eğitim görmekten kaçar.
Bihruz Bey, Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası (1997) adlı eserinin başkahramanıdır. Eser 1896'da basılmıştır.
Romanda Peyami, İhsan ve Ayşe eşit ölçüde rol oynar. Hikayenin inşasında önemli olan Cemal ise, daha sonra arka planda kalır.
Hürriyete Layık Bir Kahraman veya Efruz Bey, Türk yazar Ömer Seyfettin'in romanıdır. İlk olarak 10 Aralık 1919 tarihinde yayımlanmış, beğenilmesi üzerine öykünün ana kahramanı Efruz Bey'in yer aldığı beş hikâye daha yayımlanmıştır.
Maî ve Siyah'ın baş kahramanı Ahmet Cemil, henüz öğrenimini tamamlayamadan babasını kaybeder. Annesi ve kız kardeşi İkbal'in ge- çimini üstlenir. Edebî değeri olmadığı için hiç hoşlanmadığı, zevk de al- madığı halde, sadece para kazanmak amacıyla Fransızca'dan polisiye ro- manlar tercüme eder.
Mehmet Rauf, Eylül romanını Suad –Süreyya çifti ile Süreyya'nın halazadesi Necip arasındaki gönül münasebeti üzerine kurar. Süreyya, Taşocağı'ndaki bağ evinden sıkılır. Necip de, Beyoğlu ile tezat teşkil eden bu mekânda sıkıldığını belirtir.
Safveti Ziya'nın Salon Köşelerinde romanı 1898'de Servet-i Fünun dergisinde bazı kısımları sansürlenerek tefrika edilmiş, daha sonra 1912 yılında kitap olarak basılmış. Romanın baş kahramanı Şekip'in öldüğünü daha baştan öğreniyoruz.
Cemil Şevket Bey, Aynalı Dolaba İki El Revolver Selim İleri Roman.
Âdil Sultan destanında ve Cezmi romanında aynı tarihî zaman anlatılmıştır.
Ahmet Mithat Efendi'nin Felâtun Bey ile Râkım Efendi romanının kahramanlarından Felâtun Bey ve Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası romanının kahramanı Bihruz Bey, dönemin psikolojik, ideolojik ve epistemolojik durumunu yansıtan iki kahramandır.
Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Dr. Tarık Temel'e ithaf ettiği Huzur II. Dünya Savaşı'nın hemen öncesinde İstanbul'da geçer. Dört bölümden oluşan romanın her bölümü belli başlı dört karakterden birinin adını taşır: İhsan, Nuran, Suat, Mümtaz.
Ali Bey cariyesini önce döver sonra esir pazarında satar. Romanın düğüm bölümünde ise Ali Bey'in ceketini giyen Dilaşup bıçaklanarak öldürülür. Cariyesinin intikamını almak isteyen Ali Bey, Mahpeyker'i öldürür. 1- Namık Kemal'in 1873 yılında yazmaya başladığı İntibah romanını 1876 yılında tamamlamıştır.
Ana Tartışma: Bu çalışmada Abdülhak Şinasi Hisar'ın “Fahim Bey ve Biz” ile “Çamlıcadaki Eniştemiz” romanlarındaki başkahramanları Fahim Bey ve Vamık Bey karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Sonuçlar: Abdülhak Şinasi Hisar'ın her iki romanında da tip yaratmadaki ustalığı görülür.
Anjel, Mürebbiye4 romanının baş kahramanıdır. Geçmişi çok karanlık, Parisli bir hayat kadını olan Anjel, ahlâklı, dindar ve namuslu Matmazel Anjel olarak, Dehri Efendi'nin konağına mürebbiyelik etmek için girer.
İstanbul'un esere konu olan üç dönemi romanın başkahramanı Adnan'ın yaşamındaki üç dönemi de kapsar; fakir ve idealist Adnan, zengin ve "önemli" Adnan, hasta ve bedbaht Adnan. Romanda Adnan dışında kırk kadar roman kişisi vardır.
Bu makalede, Reşat Nuri Güntekin'in 1928 yılında yayımlanan Yeşil Gece romanı bağlamında, Cumhuriyet sonrasında değişen siyasal ortam ve söylemin bir edebiyat eserine nasıl yansıdığı, roman kahramanı Ali Şahin Efendi'nin kişili- ğinde idealize edilen figürün ne ifade ettiği tartışılmaya çalışılacaktır.
Refik Halit Karay'ın Bugünün Saraylısı adlı romanı dört bölümden oluşur. Roman, baş kahramanı Ayşen'in İstanbul'a gelişi ve küçük şehir hayatından yük- sek sosyeteye geçişiyle orantılı olarak bölümlere ayrılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri