Uykuda konuşma REM ( uyku davranış bozukluğu), RBD (uykuda korkma) gibi bir çeşit uyku bozukluğunun belirtisidir. Uykuda korkma, kişinin çığlıkları, tekme atması aşırı terlemesi olarak gözlemlenir. Bazı kişilerde hatta özellikle çocuklarda beraberinde sayıklama ve gezme de görülmektedir.
Ağız ve ses tellerimiz, genellikle uyurken aktif değildir fakat REM uykusu sırasında, sayıklama meydana geleceğinde yüksek sesle konuşuruz. Sayıklamalar, uyurken yarı uyanık hale geldiğimizde REM olmayan uykunun bir aşamasından diğerine geçerken 'geçici uyarılmalar' sırasında da ortaya çıkabilir.
Bebekler uykuda neden sıçrar sorusunun cevabı genellikle sindirim sistemiyle alakalıdır. Özellikle hala annesini emen bebeklerde sindirim güçlüğü ve buna bağlı olarak gaz sorunu görülebilir. Gaz sıkışması yaşayan bebek uykuda sıçrama gibi tepkiler verebilir.
Uykuda konuşma; genellikle yaşanan stresin, alt beyinde aşırı yığılmaların, yoğun geçen yorgun bir günün, sorunların ve bazı psikolojik rahatsızlıkların etkisiyle ortaya çıkabilmektedir. Uykuda konuşan kişi; sanki karşısında biri varmışçasına bir konuşma yapar. Bazen çığlık atabilir ya da ağlama olabilir.
Bebeğin uykuda irkilerek uyanması çoğu zaman normal olmakla birlikte spazm geçirmekten de kaynaklı olabilir. Bebeklerde irkilerek uyanma durumunda ağlamaya kol ve bacak kaslarının kasılması görülüyorsa spazmdan söz edilebilir. Bu kasılmalar uzun sürüyorsa mutlaka doktorunuza görünmeniz gerekmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Uykuda sıçrama veya uykuya dalarken sıçrama, çoğu kişinin karşılaştığı bir sorundur. Uyku kalitesini düşüren bu durum, fiziksel veya psikolojik nedenlerden kaynaklanabilir. Her yaş grubunda görülebilen uykuda sıçrama, genellikle normal kabul edilse de bazen ciddi sağlık problemlerine işaret edebilir.
Uykuda konuşmayı durdurabilmek için, doktor tarafından belirlenen bir tedavi izlenebilir. Bu tedavide genellikle tükürük bezlerinin fonksiyonlarının kontrol alınması için parasempatik ilaçlar kullanılıyor. Bir diğer tedavi ise 8 aylık bir süre botulinum A toksini enjekte edilerek yapılıyor.
4. Evrede delta dalgaları daha fazla artar. Bu evrede uyku oldukça derindir. Uykuda konuşma, yürüme, alt ıslatma gibi davranışlar bu evrede gerçekleşmektedir.
Uykuda konuşmak çok yaygın görülen bir durum olsa da bazen istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Uzmanlar bu davranışın "somniloquy" ismi verilen bir tür uyku bozukluğu olduğunu ifade ediyor.
Uyku bozukluğunuz olduğundan şüpheleniyorsanız teşhis ve tedavi için hastanelerin Nöroloji polikliniklerine başvurmanız gereklidir.
Uyku terörü veya gece terörü olarak adlandırılan bu hastalık 3 ile 7 yaş arasındaki çocuklarda sıklıkla rastlanılmaktadır. Bir uyku bozukluğu olan bu hastalık genellikle 12 yaşına kadar devam edebilmektedir.
Çocukların derin uykuya daldıktan sonra 1 ila 2 saat içerisinde çığlık, korku veya titreyerek uyanmasına uyku terörü denir. Uyku terörü diğer bir adıyla gece terörü olarak da bilinen uyku bozukluğudur. Bu durum genellikle uyurgezerlik ile eşleştirilebilir.
Çocuklarda gece terörü genellikle 5-7 yaş arasında görülür. Bu yaş grubunda görülme sıklığı yüzde 1-6 iken ergenlik döneminde sıklık azalır.
Her yaştan bireyde zaman zaman görülebilen bir sorundur. Ancak özellikle 5 ay-6 yaş arası çocuklarda sıklıkla görülmektedir, çocuklarda görülme oranı ise %88'dir. Ergenlik döneminden sonra daha az görülse de, yetişkinlik döneminde de parasomnia yaşayan kişiler bulunmaktadır.
Bunun nedeni beynin gelişiminin ve uyku düzeninin tamamlanmamış olmasıdır. Çoğu çocuk bu alışkanlığın üstesinden gelir ve büyüdükçe konuşmayı bırakır. Stres ve uyku problemlerini aktar ürünleriyle yenin! Uykuda konuşma rahatsız uyku evrelerinin sonucudur.
Uykuda konuşma için en önemli hazırlayıcı faktör genetik özelliklerdir, ancak vardiyalı çalışma, uykusuzluk gibi diğer uyku bozukluklarının varlığı, yetersiz uyku, stres, gerginlik ve sıkıntı, psikiyatrik hastalıklar diğer bilinen hazırlayıcı faktörlerdir.
Uykuda konuşma, uykuda yürüme ve diş gıcırdatma gibi davranışsal uyku bozukluğu türlerinden biridir. Özellikle çocuklarda yaygın olarak görülür. Uykusunda konuşan kişinin sesi ve konuşma şekli çoğunlukla normal konuşmasından farklıdır. Aynı zamanda konuşulanlar genellikle mantıklı ve anlaşılır değildir.
Uyku terörü, uyku esnasında çığlık atma, yoğun korku ve fiziksel aktiviteler ile kendini gösteriyor. Gece terörü olarak da bilinen uyku terörü, genellikle uyurgezerlik ile eşleştiriliyor. Uyurgezerlik gibi, uyku terörü de uyku sırasında istenmeyen bir olay olan parasomni olarak ifade ediliyor.
Uyku terörü nedir sorusunun cevabı merak konusu olabilir. Uyku teröründe, kişinin gözleri açık olarak ancak beyin dalgalarına bakıldığında hala uykudayken, etrafı algılamaz halde, çığlık atma, yoğun korku, sallanma gibi belirtilerle kendini gösteren bir uyku bozukluğudur.
Büyüdükçe algısı açılan çocuğun, uyku süresi de kısalır. Büyüme hormonu saat 22.00 civarında n en yüksek düzeylere ulaşır. Bu nedenle çocuk hangi yaşta olursa olsun, bu saatlerde derin uykuda olmalıdır.
Uyku iğcikleri, talamik retiküler çekirdek (TRN) ve diğer talamik çekirdeklerin ~ 11 ila 16 Hz (genellikle 12-14 Hz) frekans aralığında, NREM2 uykusu sırasında bir süre etkileşimi ile üretilen nöral salınım aktivitesi patlamalarıdır (0,5 saniye veya daha uzun (genellikle 0,5-1,5 saniye).
Her gece ortalama 4-5 REM dönemi olur. İlk REM çok kısa olup 10 dakikadan kısa sürerken son REM periyodu ise bir saatten fazla olabilir. Bu da, REM uykusunun çoğunluğunun gecenin ikinci yarısında olduğunu gösterir. REM uykusu rüya dönemi olarak da bilinir.
Uyku terörü, uykunun ilk saatlerinde NREM uykuda meydana gelir. Uyku terörü yaşayan kişiler korkarak, çığlık atarak ya da ani, kendine ve çevresine zarar verebilecek koşma, fırlama, yanındaki kişiye vurma gibi hareketler yaparak kalkarlar. Kişi bu sırada dış uyaranlara yanıtsızdır ve genellikle zorlukla uyandırılırlar.
REM Uykusu Davranış Bozuluğu (RDB), REM uykusu sırasında görülen rüyaların içeriği ile uyumlu olarak, hastanın kendisine ve çevresine zarar veren, şiddet içeren davranış ve hareketlerde bulunması olarak tanımlanabilir.
Ayağı sıcak tutun: Ayak ve ellerinizi sıcak tutun. giyin. tekrar uykunuz gelinceye kadar zaman geçirin. egzersizin dinlendirici bir uyku sağlamaya yararı vardır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri