Çalışanların ücretli olarak kullanacağı mazeret izinler vardır. Yukarıda saydığımız evlilik, babalık, doğum, ölüm, süt ve hastalık izinleri mazeret izni olarak sayılmaktadır.
Özel izin nedir, kısaca açıklayalım. Özel izin türleri çalışanlara işverenleri tarafından farklı durum ve koşullarda tanınan çalışmama haklarıdır. İzin türünün ücretli veya ücretsiz olması işverenin insiyatifindedir.
4857 sayılı İş Kanunu'nda izin kavramı birden farklı anlamda ve amaçla kul- lanılmıştır. Dört temel alt sınıfa ayrılabilecek bu izin türleri; yıllık ücretli izin, ücretsiz izin, mazeret izni ve diğer izinler olarak tasnif edilebilir.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; Bir yıldan beş yıla kadar (5. yıl dahil) olanlara 14 (on dört) gün, Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara 20 (yirmi) gün, Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara 26 (yirmialtı) gündür.
İlgili 25 soru bulundu
Mazeret izni genellikle kişisel sağlık sorunları, ailevi acil durumlar, cenaze veya benzeri acil durumlar nedeniyle kullanılır. İşçi, mazeret izni talep ettiğinde işinden ayrılmış sayılmaz ve maaş kesintisi yapılmaz.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden, b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden, c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden, Az olamaz.
Kamu kurumları dışındaki kuruluşlardan alınacak belgeler, özel izin belgesi olarak adlandırılmaktadır.
1: Ücretten Kesmek:İşçinin ay içinde aldığı ve işveren tarafından verilen izin saatleri toplanarak kaç saate denk geliyorsa o kadar tutarda ücreti kesilebilir. Bunun için iş sözleşmesinde veya işyeri uygulamalarında bu husus işçi tarafından bilinmelidir/işçiye tebliğ edilmelidir. Bu izin o halde ücretsiz olacaktır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104/B maddesine göre memurlar için ölüm izninin süresi 7 gündür. Özel sektör çalışanları için ise durum biraz farklıdır. 4857 sayılı İş Kanunu'ndaki ek madde 2'de yapılan düzenlemeyle, özel sektörde çalışanlara 3 gün ölüm izni verilmektedir.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden, b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden, c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden, az olamaz.
Aylıksız izin hakları olarak mevzuatta özel sektör için yol izni, evlenme izni, ölüm izni, mazeret izni ve doğum izni vb. gibi izin hakları tanımlanmıştır. Bu izinlere ek olarak iş sözleşmesi tarafların anlaşması halinde de özel sektör çalışanları için ücretsiz izin hakkı kullanılabilir.
cc) Özel izin belgesi: Ağırlık ve/veya boyutları bakımından özelliği olan, başka ulaşım sistemleri ile taşınması mümkün olmayan ve taşıma sınırını aşıp da taşınması zorunlu olan yüklerin taşınması ile ağırlık ve/veya boyutları bakımından yasal sınırı aşan yüksüz araçların karayoluna çıkışları için verilen belgedir.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden, Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden, Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden az olamaz. (Ek cümle: 10/9/2014-6552/5 md.)
Ücretsiz izin esasen iş akdinin askıya alınması olarak da tanımlanabilir. İş akdi feshedilmez, çalışanın işyeri ile ilişiği kesilmez. Bu süreçte işverenin ücret ödeme yükümlülüğü, işçinin ise iş görme yükümlüğü de bulunmamaktadır.
İlgili yasa maddesinde “İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir.” ibaresi yer alır. Yani personeller; evlenme, doğum, evlat edinme ve ölüm nedenlerine bağlı olarak izin kullanabilir.
İzin formu, çalışanların izin durumlarını gösteren, işveren tarafından tutulması zorunlu olan bir belgedir. İzin formu içerisinde izin talebinde bulunan personelin adı soyadı, imzası, izne ayrılacağı ve izinden döneceği tarih, izni onaylayan şirket yetkilisinin imzası gibi daha birçok bilgi yer almaktadır.
4857 Sayılı İş Kanununda kullanılmayan yıllık izinlerin sonunun ne olacağı yönünde 657 Sayılı Yasada olduğu gibi bir düzenleme bulunmamaktadır. Aksine yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemeyeceği yasada açık olarak belirlenmiştir.
Değerli kargo yükleri, canlı hayvan, tehlikeli madde yükleri, büyük ebada ve ağırlığa sahip olan yükler özel yük kategorisine girer. Diğer her türlü ürün ve eşya da genel kargo olarak isimlendirilir ve taşınır.
Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskân); bir yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak inşaa edilip tamamlandığını belirten; tapu kaydını, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, metrekarelerini, sınıflarını ve mal sahiplerini gösteren belgedir.
Genellikle etik kurul izni, çalışmanızı yayınlamak üzere göndereceğiniz dergiler tarafından talep edildiği durumlarda alınmaktadır. Bunun için enstitü web sayfamızda yer alan Etik Kurul İzni Formu'nun doldurularak başvurulması gerekmektedir.
Mazeret izin süreleri belirli şartlarda farklı sürelerde verilmektedir. 4857 sayılı İş Kanunu Geçici Madde 2 '' İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir.
İşçilere verilecek olan bu izin süreleri şu şekildedir; bir yıldan beş yıla kadar çalışanlara 14 gün, beş yıldan on beş yıla kadar çalışanlara 20 gün, on beş yıl ve üzeri çalışanlara ise 26 günden az verilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri