Meyveler ve meyve suları çocuk gelişiminde önemli bir yere sahip. Besin piramidinde beş ana besin grubundan birini meyveler oluşturuyor. Günde 1600 kalori alan çocukların (1-4 yaş arası) günde iki kez meyve tüketmesi, günde 2800 kalori alması gereken çocukların (10-18 yaş arası) günde dört kez meyve yemesi öneriliyor.
Çocuklar 1-4 yaş arasında günde iki porsiyon, 10-18 yaş arasında günde dört porsiyon meyve tüketmelidir.
Meyveler çok şekerli gıdalardır, ancak diğer taraftan vitamin, mineral ve antioksidan açısından da oldukça zengindirler. Meyve günde 4 porsiyonu geçmeyecek şekilde, yemekten en az 2 saat sonra veya aç karnına yenmelidir. Özellikle akşamları geç vakitlerde tüketilmemelidir.
Çocuklar 1-6 yaşları arasında, tek seferde bir avucuyla tutabildiği kadar meyve yerler. 1-3 yaş arasındaki çocuklar için günlük 200-300 g meyve, 3-6 yaşları arasında 300-400 g meyve yeterli olur. Dikkat! 100 g taze meyve 1 porsiyon meyveye denk gelirken, kuru meyvede bu miktar 20 g'a düşer.
Çocuklar günde 4 öğün yemek yemeli
Süt ve süt ürünlerinden 2-3 porsiyon, et ve yumurta ya da kuru baklagillerden 2-3 porsiyon, mevsim sebze ve meyvelerinden en az 5 porsiyon, ekmek ve tahıl gurubundaki besinlerden 6-9 porsiyon ile yağ ve yağlı bitkilerin tohumlarından yeterli düzeyde tüketim gereklidir.
İlgili 37 soru bulundu
Elma, muz, armut, şeftali ve kayısı gibi meyveler, ezilmeye veya rendelenmeye uygun oldukları için birinci aşama döneminde tercih edilmeye son derece uygundur. Ancak verilecek olan meyveler, tazelik ve doğallık açısından içinde bulunulan mevsime uygun olarak seçilmelidir.
Peki 1 porsiyon meyve nedir, ne kadardır? 1 Porsiyon meyve 15 gr karbonhidrat ve 60-75 kalori içermektedir. Buna göre porsiyonlaması yapılmaktadır. Genellikle 1 avuç içini dolduracak miktarı 1 porsiyon olarak tanımlayabiliriz.
Kontrollü tüketim için kadınların günde 2 porsiyon, erkeklerin ise 3 porsiyon meyve tüketmesi idealdir.
Çok fazla meyve yemenin kaygı uyandırması öncelikle meyvelerin içerdikleri doğal şekerlerden kaynaklanıyor. Meyvelerde şeker içeriği kesinlikle yüksek olmakla birlikte, araştırmalar sürekli olarak işlenmemiş meyve tüketiminin obezlik ve daha başka metabolik hastalıklara yakalanma olasılığını azalttığını ortaya koyuyor.
Uzun yaşam sırlarına yönelik açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Canan Karatay, katıldığı bir konferansta en sağlıklı meyvenin zeytin olduğunu açıkladı. Karatay, meyve sularının ise büyük tehlike saçtığını belirterek, "Turp yerseniz, turp gibi olursunuz.
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir. Bu içeriğinden dolayı da kasları rahatlatır ve uyurken daha rahat bir bedenle uyumuş oluruz. Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar.
Süt ürünleri (süt, ayran), et ürünleri (balık, tavuk, et), sebze ve meyveler, tahıl grupları (ekmek, makarna, kuru fasulye) ve yağ grubu (zeytinyağı, zeytin, ceviz) besin piramidini oluşturur. Sağlıklı beslenmek için her gün bu besin piramidindeki gruplardan yeterli miktarda tüketilmelidir.
Bu yaş grubundaki çocuklar günde 4 porsiyon yani 400g kadar ve farklı renklerde sebze ve meyve tüketmelidir. Beyaz ve kırmızı etler ile balık ve özellikle yumurta, vücudun en iyi kullanabildiği protein kaynaklarıdır. Kuru baklagillerin de protein içeriği yüksektir ancak sindirimi daha zordur.
2.Besin çeşitliliği fazla,besleyici değeri yüksek,az miktarla gereksinmeyi karşılayacak yemekler hazırlanmalıdır. 3.Çocuk aile ile aynı anda sofraya oturtulmalıdır. 4.Çocuğun öğün saatleri düzenli olmalı ve öğün atlanmamalıdır. Günde 5-6 öğün tüketebilirler.Bu 3 ana 2-3 ara öğün şeklinde planlanabilir.
Taze meyveleri düzenli olarak ve doğru miktarlarda tüketmek, genel sağlık için ihtiyaç duyulan tüm vitamin ve mineralleri almayı sağlar. Uzmanlar, günde 3 meyve ve 2 sebze tüketilmesini önermektedir. Bir porsiyon standart meyve yaklaşık 150 gramdır.
En çok sevilen meyvelerden biri olan muz, içerdiği yüksek besin öğeleri ile dikkat çekiyor. Yumuşak ve posalı bu kabuklu meyve yeşil, kırmızı, sarı ve kahverengi gibi çeşitli renklere sahip. 1 porsiyonu yaklaşık 130 gram olan muz, 110 kalori ve 30 gram karbonhidrat içeriyor.
Okul çağı çocuklarının 1 günde 2-3 bardak süt veya yoğurt, 4-5 porsiyon sebze-meyve, 1-2 dilim peynir, haftada 2-3 yumurta, 1 porsiyon et–tavuk, haftada en az 2 kez balık ve kuru baklagil tüketmeleri sağlanmalıdır. Okula giden çocukların yemek yeme düzenleri teneffüs araları da dikkate alınarak planlanabilir.
Su ve Süt İçmelerini Sağlayın
Her yaştan çocuklar için su ve süt en iyi seçimlerdir, bu yüzden içmelerini destekleyin. Su sıfır kalorili ve şeker içermeyen bir susuzluk gidericidir. 1 bardak sütte 300 miligram kalsiyum vardır, bu yüzden çocuğun günlük ihtiyacı için büyük katkısı vardır.
Özellikle yumurtalı ıspanak ve lahana cipsi yeni beyin hücrelerinin büyümesine yardımcı olur. Doğal yağlı balık, iyi bir D vitamini kaynağıdır. Çocuğunuzun bilişsel gerileme ve hafıza kaybına karşı beynini korumak için Somon, ton balığı, sardalye gibi Omega-3 içeren balıkları yedirin.
B12 vitamini
Kemik gelişimi, saç, tırnak, bağışıklık sistemi ve zekâ gelişimi için oldukça önemli bir vitamindir. Süt, yumurta, et, balık gibi besinlerde bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri