Algıda seçicilik, seçici dikkat veya seçici maruz kalma, kişinin görmek istediklerini görüp, duymak istediklerini duyup, diğer örnekleri veya uyaranları görmezden gelmesine dayalı bir bilişsel çarpıtmadır.
Kişi ihtiyaçlarına ya da dış uyarıcılara göre algıda seçim yoluna gidebilir. Örnek vermek gerekirse gündelik hayatta defalarca karşısına çıkan hamile kadınları farketmeyip ancak hamile olduktan sonra hamile kadınların varlıklarının farkına varması. Veya bir insanın dikkatini mesleğiyle ilgili haberlere yöneltmesi gibi.
Algıda seçicilik, çevredeki bir veya daha fazla nesneye dikkat edilmesi nedeniyle diğer nesnelere karşı duyarsızlıktır. Algı yönetimini somutlaştıran bir kavram olduğu için bir şeye odaklanmak ve diğerlerinden haberdar olmamak anlamına gelir.
Algı, duyu organlarının fiziksel uyarılmasıyla oluşan sinir sistemindeki sinyallerden oluşur. Örneğin, görme gözün retinasına düşen ışıkla, işitme kulağa gelen ses ile oluşur. Algı bu sinyallerin sadece pasif bir şekilde alınması değildir. Öğrenme, dikkat, hafıza ve beklenti ile şekillenebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Toplamda üç çeşit algı vardır. Bunlar sırasıyla Duyusal, Zihinsel ve Sezgisel algıdır.
Algı, beyne ulaşan duyumların yine beyin tarafından yorumlanıp anlamlı hale getirilmesine denir. Duyumlar algının ön koşulunu oluşturur. Çünkü algının oluşmasında duyu organlarının yapısı ve işlevi oldukça önemli. Ancak duyuma anlam yüklendiği zaman algı oluşur.
Algıda seçicilik, uyaranın doğası ve içsel unsurlar olmak üzere iki etki çerçevesinde belirlenir.
Algıda seçicilik binlerce uyarıcı arasından birisine odaklanmadır. Örnek olarak, Ankara – Kızılay'da yürürken canavar gibi bir hatun geçerse, milyonlardan ziyade herkes ona odaklanır. Aynı şekilde gene Kızılay'da elinde silahla gezen biri olursa herkes ona bakacaktır.
Algıda seçicilik, etrafımızdaki her şeyi görmediğimiz veya duymadığımız, bunun yerine beynimizin herhangi bir anda ne beklediğine veya neye ihtiyaç duyduğuna bağlı olarak hangi bilgilere dikkat edeceğini seçtiği fikridir.
Devamlılık (Süreklilik) İlkesi
Algı alanında bulunan ve aynı yönde giden birimler birbiriyle ilişkili görünme eğilimindedirler. Bu eğilim süreklilik olarak isimlendirilir.
Duyarlılık, testin bir topluluktaki hasta kişileri ayırt edebilme gücüdür. Sağlam kişileri ayırt edebilme gücüne ise özgüllük veya seçicilik denir.
Seçici maruz kalma: tüketicinin varolan ihtiyaçları, alışkanlıklar ve tutumları ile uyumlu uyarıcılara kendisini maruz bırakması, uyumsuzluktan kaçınması.
Seçicilik İlkesi: Algılama seçicidir. İnsanın duyu organları uyarılmayı beklemezler, aksine belirli bir anda, binlerce uyarıcıyla bombardıman edilirler. Öğretim Materyalindeki önemli elemanları dikkati en çok çekecek şekilde yerleştirmek gerekir.
Algısal alanımız içinde bulunan ve aynı yönde ilerleyen birimler birbirleriyle ilişkili gözükmektedir. Basitlik İlkesi: Organizma, basit ve düzenli bir şekilde organize edilmiş şekilleri algılamaktadır. Basit ve düzenli bir şekilde organize edilmiş şekiller karmaşık şekillere göre daha kolay algılanmaktadır.
Algı kişinin beş duyu organı ile almış olduğu bir durumu farklı dış faktörlerin etkisiyle değerlendirdikten sonra onunla ilgili bir fikir etmesidir. Eğitim açısından değerlendirdiğimizde ise eğitim algıyı etkileyen faktörlerden biri değildir.
Yakınlık ilkesi nedir? Bu ilkeye göre insanlar çeşitli nesneleri algılarken birbirine yakın olanları grup oluşturarak algılarlar. Bu ilke günlük hayatta sık sık reklam amblemlerinde, olayın ilişkili yönünü vurgulamak için kullanılır.
Algılama süreci beş aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar; uyaran, duyu, izlenim, geribildirim ve anlamadır. Algılamanın başlaması için iç veya dış çevreden bir uyarıcının olması gerekir.
ALGISAL AYIRT EDİLEBİLİRLİK
Algısal ayırt edilebilirlik ise, öğrenme malzemesinin çevrede bulunan diğer uyarıcılardan kolaylıkla ayırt edilmesidir.
Algı, 6 ana türe ayrılır: duyma, konuşma, dokunma, tatma, diğer duyular ve sosyal dünya. Algı süreçleri ise kabul etme, seçme, düzenleme ve yorumlama süreçleri olarak dört ana aşamadan oluşur.
Algılama problemi, benlik saygısının olmaması, yemek bozuklukları, obezite, depresyon gibi problemler dolayısıyla ortaya çıkabileceği gibi, genetik faktörlerden dolayı da görülebilmektedir. Genetik aktarım: Genetik aktarım pek çok psikolojik rahatsızlığın en büyük nedenlerinden biridir.
Bir nesneyi, bir objeyi değişik koşullar altında aynı şekilde algılamaya devam etmektir. Örneğin, babanızın beyaz gömlek giydiğini gördünüz.Haliyle karanlıkta da gömleği beyaz göreceksiniz.
Duyusal algı, dokunma, tat, koku, işitme, görme – vestibüler ve propriyoseptif sistemler gibi duyuları içeren bir beyin fonksiyonudur. Öğrenme Döneminde Çocuklarda Duyusal Algı ile Dünyayı yorumlar ve duyumlar yoluyla öğrenir, bilişsel ve duygusal beceriler geliştiririz.
Duyusal organlarımız aracılığıyla bize ulaşan uyarılarla çevremizi anlamamızı sağlayan bilişsel süreçtir. Bu önemli bilişsel kabiliyet gündelik yaşantımız için çok mühimdir çünkü çevremizi anlamamız onun sayesinde mümkündür. Algı, bilişsel antrenmanla çalıştırılabilir ve geliştirilebilir.
Uzamsal algı, sözel olarak ifade ettiğimiz nesneleri zihnimizde canlandırabilme, onunla ilgili şemalar oluşturma, yönergelere uyma, verilen bir tablodaki verileri değerlendirme ve yorumlama, rakamlar ve harfleri yazma gibi birçok beceriyi kapsamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri