Derin bir kaseye kavun çekirdeği, şeker ve suyu alıp şeker eriyene kadar karıştırın, Üzerini hava almayacak şekilde örtüp buzdolabına kaldırın ve 2 saat dinlendirin, Süre sonunda sübyeyi ince bir tülbentle süzüp bir sürahiye alın, buzdolabında saklayın ve aynı gün içerisinde tüketin.
1 çay bardağı pirincin üzerine sıcak suyu ekleyin ve pirinçler yumuşayıncaya kadar bekleyin. Suyun fazlasını dökerek ve pirinç seviyesinde su bırakın. Sulu pirinci pürüzsüz bir hal alıncaya kadar robottan geçirin, daha pürüzsüz olması için süzgeçten geçirin ve tatlılarda kullanın.
İçinde nişasta barındıran malzemenin (pirinç, kavun çekirdeği gibi) önce sıcak suda bekletilerek yumuşatılması, ardından taş değirmenlerde ya da havanda öğütülmesiyle elde dilen kremsi kıvam 'sübye' olarak adlandırılıyor.
İlgili 38 soru bulundu
Sübyeleri güzelce yıkayıp birer santimetrelik şeritler halinde doğrayınız. Bir kâseye sübyeleri alınız. Maden suyu, süt, tuz ve şekeri ilave ediniz ve karıştırınız. Buzdolabında bir gece bekletiniz.
İçinde nişasta barındıran malzemenin (pirinç, kavun çekirdeği gibi) önce sıcak suda bekletilerek yumuşatılması, ardından taş değirmenlerde ya da havanda öğütülmesiyle elde dilen kremsi kıvam 'sübye' olarak adlandırılıyor.
Sübye için yarım su bardağı kurutulmuş kavun çekirdeği, yarım su bardağı şeker ve 1 litre suyu kullanılıyor. Ayıklanıp yıkanan ve son olarak kurutulan kavun çekirdekleri 1 yıl bekledikten sonra taş dibeklerde dövülüp macun kıvamına getiriliyor.
Sübyenin yerini bugün pirinç unu ve nişasta ayrı ayrı veya birlikte almış bulunuyor. Eski tariflerde 1 kg. sübye kullanıldığında, buna karşılık olarak 650 ml.-veya gram- sütle karıştırılmış 350 gram pirinç unu ve 350 gram nişasta verilmekte.
Kaynayan suya kavun çekirdekleri eklenir. 5 dakika kaynadıktan sonra şeker ilave edilir ve 5-10 dakika daha kaynatılır. Kaynayan şerbet ocaktan alınır ve tülbent yardımı ile süzgeçten geçirilir. Hazır olan şerbet buzdolabında en az 3-4 saat bekletilir.
Osmanlı mutfağında tatlı yapımında kullanılan malzemeler arasında yer alan sübye, pirincin sıcak suda bir müddet bekletilip yumuşamasından sonra taş değirmenlerde ya da havanda öğütülüp çok ince süzgeç veya tülbentten geçirilerek elde edilen kremsi kıvamdaki pirinç ürünüdür.
Sübye Nam-ı Diğer Mürekkep Balığı
Sübye; içinde nişasta barındıran pirinç veya kavun çekirdeğinin önce sıcak suda bekletilerek yumuşatılması ardından da taş değirmenlerde ya da havanda dövülmesiyle ortaya çıkan kremsi kıvama verilen isimdir.
Türk Dil Kurumu'na göre Sübye, "Mürekkep balığı" ve "Badem içi, ezilmiş sarımsak, kavun çekirdeği vb.nden yapılan boza koyuluğunda sıvı" anlamlarına gelmektedir.
Hanefi mezhebine göre midye ile aynı hükme tabi olduğundan mürekkep balığı (sübye) yemenin caiz olmadığı anlaşılmaktadır.
Tarihi Kemeraltı Çarşısı ve Tire ilçesi civarındaki sokak satıcıları ile şerbetçilerden satın alabileceğiniz Sübye, çabuk bozulan bir içecek olduğu için aynı gün içerisinde tüketmekte fayda var.
Sübye, İzmir'de kavun çekirdeğinden yapılan bir içecektir.
1 ADET 700-950GR ARASIDIR.
muzlu puding kıvamında yumuşak bir içecek. dilerseniz içine böğürtlen aroması ekleyin. ama bunu soft drink alkol kokteyli yapmak farzdır.
Sübye, kavun ve badem çekirdeklerinin ezilmesiyle elde edilen öze denmektedir. Türk mutfağının önemli değerleri arasında yer alan bu içecek, sadece kavun çekirdeği ile yapılabildiği gibi yalnızca badem çekirdeğinin özü ile de yapılabilmektedir.
Sübye yumurtalarını kaynar suda 5 dakika haşlayın. Tencereden alıp tuz, karabiber ve limon suyu ile soslayın. Çöp şişlere takın. Una bulayıp ayçiçek yağında 6-7 dakika kızartın.
Salçamızı atıp bir iki kerede onunla da karıştırıp domatesimizi atıyoruz. Tuzunu, karabiber ve pul biberini atıp 1- 1,5 su bardağı sıcak su atıp pişirmeye bırakıyoruz. Üzerine sirkesini de atıyoruz. Yarım saat olmadan pişiyor.
Edremit körfezinde Ağustos sonlarından itibaren rastlamak mümkündü, bu sene hala avlamak için uğraşmaya değecek kadar görünmediler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri