B12 vitamini vücudumuzda üretilemez, dolayısıyla gıdalarla dışarıdan almak zorundayız. En sık neden yetersiz ve dengesiz beslenme ve vitamin B12 içeren gıdaların yetersiz tüketilmesidir (vejeteryan beslenme). Anne sütüyle beslenen bebeklerin annelerinde B12 eksikliği varsa çocukta da B12 eksikliği görülmektedir.
B12 vitamini insan vücudu tarafından kendi kendine üretilemez. Bu yüzden, dışarıdan takviye edilmesi gerekir; bu ihtiyaç da genellikle hayvansal besinlerle karşılanır. Özellikle et, yumurta, balık, süt ve süt ürünlerinde yüksek oranda B12 vitamini bulunur.
Öyle ki bir çocuğun vitamin ihtiyacı, henüz annesinin karnındayken başlar. Bu vitaminlerin en önemlilerinden biri de B12`dir. B12 vitamini açısından zengin besinler ise süt, yumurta, peynir, yoğurt, balık, karaciğer, böbrek gibi hayvansal gıdalardır.
B12 eksikliğinin neden olduğu bağışıklık sisteminin zayıflaması, unutkanlık gibi hafıza problemleri ve kansızlık gibi durumlar için hayvansal gıda tüketmeyen kişiler takviye ürünlerden faydalanabilmektedir.
Diyetle günlük alınması gereken B12 miktarının; 1 yaşına kadar olan bebeklerde 0,5 mcg; 1-13 yaş arası için 1-2 mcg; 14 yaşından büyük kişilerde 2,4 mcg olması tavsiye edilmiştir.
İlgili 32 soru bulundu
Sonuç olarak vitamin B12 düzeyleri yüksek çıkan ortalama serum seviyesi 1000 pg/ml üzerinde olan çocuklar hematolojik, karaciğerle ilgili, böbrekle ilgili hastalıklar açısından takip ve tetkik edilmelidir.
B12 vitamini eksikliği olan bebeklerde yüz titremeleri, refleks problemleri, beslenme zorlukları, cilt tahrişleri görülebilir. Eğer eksiklik tedavi edilmezse büyüme problemleri ortaya çıkabilir. Vitamin B12 eksikliği ciddi bir kalıcı sinir ve beyin hasarı riski taşır.
Beslenmelerinde hayvansal gıda olmayan kişiler B12 eksikliği riski yaşar. Ek olarak vegan beslenen ve hamilelik ile emzirme süreci geçiren kadınlarda da bu eksiklik giderek kötüleşebilir. Pernisiyöz anemisi yaşayan kişiler de riskli gruptadır. İnce bağırsağı kısaltılmış kişilerde de eksiklik görülür.
B12 eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlar meydana gelir. B12 eksikliği psikolojik belirtileri nelerdir? Depresyon, sinirlilik, unutkanlık, düşünme ve davranışlarda değişiklik, yargılama, hafıza ve anlayış gibi bilişsel kabiliyetlerde azalma gibi belirtilerdir.
Süt ürünleri, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, biber, havuç ve portakal gibi besinlerin tüketimini teşvik ederek, A vitamini içeren gıdaların alımını artırıp eksikliğini önleyebiliriz. D vitamini kemik ve karaciğer için önemli bir vitamindir.
Çocuklarda B12 vitamini eksikliği genellikle gelişme geriliği, irritabilite, güçsüzlük, yorgunluk hissi, büyümede yetersizlik gibi özgül olmayan bulgularla ortaya çıkar.
Hüseyin Tapik, zeka geliştiren ve zihni açan favori besin gruplarını sıraladı. Başta protein olmak üzere kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko, vitamin ve folik asit gibi birçok vitamin ve mineral içeren süt ve süt ürünleri, çocukların hem fiziksel hem de zihinsel gelişimine büyük katkı sağlıyor.
Süt ve Süt Ürünleri
Süt, peynir, yoğurt ve kefir B12 vitamininin bol miktarda bulunduğu besinlerdir. Protein bakımından da zengin olan bu besinler, günlük B12 vitamin alımında büyük destektir. Araştırmalar vücudun süt ve süt ürünlerindeki B12 vitaminini, et ve yumurtadaki B12 vitaminine göre daha iyi emdiğini söylüyor.
B12 eksikliğinden ilk olarak beyin ve sinir dokusu etkilenir. Denge kaybı, yürümede zorluk, dilin şişmesi, uyuşma, karıncalanma, halsizlik, iştahsızlık, hafıza kaybı, dikkat dağınıklığı, ishal ve kulakta çınlama gibi şikayetler ortaya çıkar.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
Depresif hastalarda folat ve B12 vitamininde azalma olduğuna dair önemli kanıtlar vardır.
B12 vitamini eksikliği de özellikle kırmızı et, tavuk, balık gibi besinleri tüketmeyen vejetaryen ya da vegan grupta çok yaygındır. B12 vitamini önemli bir metabolizma regülatörüdür. Eksikliğinde pek çok metabolik süreç aksamaya başlar ve bu aksamalar da kilo vermeyi engelleyebilir.
Yorgunluk, çarpıntı, hassasiyet, halsizlik, unutkanlık, öfke, uykusuzluk, kemik erimesi ve depresyon gibi sonuçları beraberinde getiren B12 eksikliğine karşı dikkatli olmak gerekir.
Genelde bebeğin beslenmesindeki yetersizliğe bağlı eksiklik 1 yaşından sonra kendi göstermeye başlar. Özellikle hayvansal gıda süt, yumurta, et tüketmeyen vegan annelerin vitamin B12 düzeyleri düşüktür.
B12 iğnesinin süresi tedaviye göre değişmektedir. Kas içi dozlarının olağan sıklığı 7 ile 10 günde birdir, ardından değişen aralıklarla idame dozlar gelir (16).
B12 vitamini eksikliğinde tedavi ağızdan veya enjeksiyon yoluyla yapılmaktadır. Ağızdan tedavi genellikle çocuklarda kullanım rahatlığı açısından tercih edilmektedir. Enjeksiyon tedavisi ise mide ve bağırsak ile ilgili hastalıklardan dolayı B12 emilimi sıkıntısı yaşayan hastalarda kullanılan tedavi yöntemidir.
Araştırmaya göre, vitamin eksikliği olan çocukların daha sinirli ve saldırgan tavırlar sergilediği gözlendi. Türkiye Beslenme Rehberi raporuna göre, folik asit, A ve D vitaminleri, demir, iyot ve çinko mineralleri başta olmak üzere birçok esansiyel vitamin ve mineral alımı günlük gereksinimi karşılayamıyor.
B3 Vitamini (Niasin): B3 vitaminin belirgin olmayan eksiklikleri gerginlik ve anksiyeteye, ayrıca mental ve fiziksel yavaşlığa sebep olur.
Peki eksikliği çeşitli sağlık sorunlarına neden olan B12 vitamini hangi besinlerde bulunur? Süt, yoğurt ve kefir. Mercimek, pancar, brokoli, ıspanak, barbunya, bezelye, taze fasulye, maydanoz. Özellikle hayvansal besinlerde yüksek bulunan B12 vitamini bitki olarak ise sadece mantarda fazla bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri