Sonuç olarak vitamin B12 düzeyleri yüksek çıkan ortalama serum seviyesi 1000 pg/ml üzerinde olan çocuklar hematolojik, karaciğerle ilgili, böbrekle ilgili hastalıklar açısından takip ve tetkik edilmelidir.
Diyetle günlük alınması gereken B12 miktarının; 1 yaşına kadar olan bebeklerde 0,5 mcg; 1-13 yaş arası için 1-2 mcg; 14 yaşından büyük kişilerde 2,4 mcg olması tavsiye edilmiştir.
Bilimsel çalışmalar ışığında sinir sisteminde önemli fonksiyonları olduğu bilinen B12 vitamininin fazlası idrarla zararsız şekilde vücuttan atılmaktadır. B12 vitamininin 800 pg/mL ve üzeri gelmesi bu vitaminin vücutta fazla olduğunu göstermektedir. .
B12 yüksekliği genellikle B12 düzeyinin 1000 pg/ml'nin üzerinde olması olarak kabul edilebilir. B12 vücuda zehirli bir madde olarak kabul edilmez. Kan B12 düzeyi yüksekliği B12 vitaminin metabolizması ile ilgili sorunlardan dolayı gelişebileceği gibi farklı hastalıkların ikincil bulgusu da olabilir.
B12 vitamininin miktarı testlerde 200 pg/mL ile 800 pg/mL arasında olması beklenmektedir. 200 pg/mL altındaki B12 vitamini düşük kabul edilmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Dr. Canan Karatay ise B12'nin 1000 pg/ml olması gerektiğini belirtir ve değer 800'ün altında ise B12 eksikliği söz konusudur diye ekler.
B12 vitamin takviyelerinin aşırı dozda kullanımı, fazla miktarı idrarla atıldığı için genellikle endişe yaratmaz. Ayrıca et, yumurta ve kabuklu deniz ürünleri gibi hayvansal ürünler fazla miktarda tüketiliyor ise B12 yüksekliğine neden olabilir.
Öyle ki bir çocuğun vitamin ihtiyacı, henüz annesinin karnındayken başlar. Bu vitaminlerin en önemlilerinden biri de B12`dir. B12 vitamini açısından zengin besinler ise süt, yumurta, peynir, yoğurt, balık, karaciğer, böbrek gibi hayvansal gıdalardır.
Dolaşımdaki vitamin B12 düzeyi yükselmesine öncelikle hepatik hücrelerde vitamin B12?nin bağlayıcısı haptocorrin üretimi sebep olur. Akut hepatit, siroz, hepatosellüler kanser (HSK) ve metastatik karaciğer hastalıkları gibi birçok karaciğer hastalığı, dolaşımdaki vitamin B12 yüksekliğine sebep olur.
Aslında B12 fazlalığı nadir görülen bir durumdur. Vücutta depolanan B12 miktarı toksik etki yaratmaz ancak vücut fonksiyonlarında ciddi sıkıntılara yıl açabilir. Sırt ağrıları ve artrit gibi problemlere ek olarak kalpte ritim bozuklukları ile sinir sistemi hasarlarına bağlı depresyon ve anksiyete sorunları yaşanabilir.
Vitamin B12 Yüksekliği Nasıl Anlaşılır? Vitamin B12 yüksekliği, vücudun çeşitli bölgelerinde kaşıntı hissi, uyuşma ve halsizlik ile kendini gösterir. Baş ağrısına ek olarak baş dönmesi ve koordinasyon yeteneğinde azalma gözlenebilir. Hazımsızlık, mide, bulantısı, kusma, ishal gibi mide bağırsak problemleri yaşanabilir.
Bebeklerde B12 Vitaminin Önemi
Normal anne B12 vitamini düzeyine sahipse, bebekteki serum B12 vitamini depoları 6 aya kadar yeterlidir. 6. aydan sonra ek gıdalar ile birlikte B12 vitamini alımına devam edilir.
Çocuklarda serum 25OHD düzeyini 20 ng/ml'nin üzerinde tutmak kemik sağlığının korunması ve idamesi için yeterlidir.
Serum B12 vitamin düzeyi ergenlerin %2,7'sinde B12 ≤150 pg/mL, %10,5'inde ≤200 pg /mL ve %35'inde ≤300 pg/mL idi; ancak %65'inde (n=141) optimal düzeyde (≥300 pg/mL) olduğu belirlendi.
B12 eksikliği olan çocuklarda kansızlık, halsizlik, yorgunluk, çarpıntı, fazla uyuma, sabahları zor uyanma, çabuk yorulma, unutkanlık, konsantrasyon güçlüğü, öğrenme güçlüğü, sinirlilik, depresyon, baş dönmesi, okul başarısızlığı veya okul başarısında düşme, iştahsızlık, dilde yara ve yanma hissi, karın ağrısı, ishal, ...
Eksiklik semptomları şiddetlendiğinde el ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma gibi nörolojik değişiklikler gerçekleşebilir ve bazı vakalarda hareket ederken denge daha zor korunur. B12 vitamini eksikliği olan bebeklerde yüz titremeleri, refleks problemleri, beslenme zorlukları, tahriş görülebilir.
B12 vitamini yetersiz olan okul çocuklarında ve ergenlerde sinirlilik, depresyon, düşünme ve davranış şeklinde değişiklik, hafıza, anlama ve kavrama sorunlarının gelişme riski yüksektir. Yetersiz B12 vitamini anemiye, yani kansızlığa neden olabilir.
B12 vitamininin iştahı açtığına dair herhangi bir tıbbi kanıt bulunmaz. Sindirim sistemi ve sinir sistemi üzerinde olumlu etkilere sahip B12 vitamini, iştahın düzenlenmesine yardımcı olabilir.
Fazla vitamin tüketilmesinin yol açtığı hastalıklar!
Bu durumda ise kişilerde kuru cilt, kusma, kellik, kemik ağrıları, kalsiyum yükselmeleri, lenf bezlerinde büyüme, kan yağlarında yükselme, regl olamama, yalancı beyin tümörü belirtileri, sinirlilik, huzursuzluk, kansızlık görülebilir.
B12 Testi Sağlık Ocağında Yapılır mı? B12 testi hem sağlık ocağı hem de özel ve devlet hastanelerinde yaptırılabilir.
B12 eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk ve depresyon gibi sorunlar meydana gelir. B12 eksikliği psikolojik belirtileri nelerdir? Depresyon, sinirlilik, unutkanlık, düşünme ve davranışlarda değişiklik, yargılama, hafıza ve anlayış gibi bilişsel kabiliyetlerde azalma gibi belirtilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri