Demir eksikliği bebeklikten itibaren her yaş çocukta görülebilen bir sorundur. Yeterli anne sütü almama, büyümenin hızlı olduğu 2 yaş ve ergenlik döneminde demirden eksik gıdalarla beslenme, kullanılan ilaçlar ya da sık geçirilen enfeksiyonlar demir eksikliğine yol açabilir.
Demir eksikliği sonucunda demir eksikliği anemisi denilen kansızlık hastalığı ortaya çıkar.
Yeni doğan bebeklerde 25-200 ng/ml, bir aylık bebeklerde 200- 600 ng/ml, 2-5 aylık bebeklerde 50-200 ng/ml, 6 aylık bebekler ile 15 yaş arası çocuklarda ise 7-142 ng/ml arasında olması normal olarak kabul edilir.
Diğer belirtiler arasında ise saç dökülmesi, nefes darlığı, kalp çarpıntısı baş ağrısı ve baş dönmesi bulunur. Düşük bağışıklık: Demir, bağışıklık sisteminin güçlü olması için önemlidir ve gereklidir. Eğer vücutta demir alımı azalırsa bağışıklık sistemi zayıflar ve enfeksiyonlara karşı vücut direnci düşebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Demir eksikliği anemisi, tedavi edilmediği takdirde hayatı tehdit eden, çok önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu sağlık sorunlarından bazıları; Kalp rahatsızlıkları (hızlı kalp atışı, kalp yetmezliği, kalp büyümesi gibi)
Bilinmelidir ki, demir eksikliği anemisinin tedavisi uzun sürelidir ve hastaların ortalama 3-6 ay gibi bir süre tedavisi gereklidir. Demir preparatlarının etkin kullanımı için aç karna alınmaları kuraldır. Yemeklerle birlikte alınımın ilacın mide barsak kanalından emilimi olumsuz etkilediği bilinmektedir.
Çocuklarda demir eksikliği durumunda yaygın olarak yorgunluk, iştahsızlık, saç dökülmesi, halsizlik, çok esneme ve çok uyuma ya da bazen tam tersi hırçınlık, huzursuzluk gibi belirtiler görülüyor. Zamanında tedavi edilmeyen demir eksikliği; kalp yetmezliği ve mental geriliğe yol açabiliyor.
B12 eksikliği, genellikle yetersiz beslenme, sindirim sistemi sorunları veya B12 vitamini emilimini etkileyen durumlar nedeniyle oluşabilir. Demir eksikliği ise, vücutta yeterli miktarda demirin bulunmaması durumunda ortaya çıkar.
Bu nedenle bu rahatsızlığın ortaya çıkışında bazı risk faktörlerine dikkat edilmesi gerekiyor. Demir eksikliği olan durumlarda düşünülmesi gereken ikinci kanser türü mide kanseridir. Erken doyma, karın ağrısı, hazımsızlık gibi şikayetler mide kanseri riski açısından şüphe uyandırıcı semptomlardır.
Demir eksikliği anemisinin nedenleri arasında öncelikle kan kaybı, diyetteki demir eksikliği, demir emilimi gerçekleştirememe ve gebelik bulunur. Kanda bulunan alyuvar hücreleri demir içerir. Yani kan kaybeden bireyler, aynı zamanda bu kanda bulunan demiri kaybeder.
Hematoloji, kanda oluşan tüm hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır.
Tedavide ağızdan alınacak damla veya şurup şeklinde demir içeren ilaçlar verilir. İlaçlar genellikle günde iki kez ve tercihen çocuk aç iken, öğün aralarında verilir. Süt ve süt içeren gıdalarla birlikte verilmez, en az yarım saat geçmiş olmalıdır. C vitamini içeren içecek ve yiyecekler demir emilimini artırır.
Kahvaltılarda 1- 2 tatlı kaşığı kadar pekmez günlük demir ihtiyacının çoğunu karşılamaktadır. Özellikle keçiboynuzu pekmezi yüksek demir içerir. Ara öğünlerde; kuru meyvelerden kayısı, dut ve kuru üzüm, günlük demir alımına katkıda bulunur.
Demir eksikliği anemisi, dünya nüfusunun yüzde 12-15'inde saptanan ve en sık rastlanan anemidir. Halsizlik, dikkat bozukluğu, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, baygınlık, solukluk ve ağızda yaralar demir eksikliği anemisinin belirtileri arasındadır.
Emekleme ve yürümede gecikirler. Demir eksikliği anemisi bulunan çocukta iştahsızlık, halsizlik, gelişmede, zekâ düzeyinde yavaşlama olur, dikkat dağınıklığı, sinirlilik gelişip, okul başarısı düşer. Uyku düzeni bozulur. 3 yaşında küçüklerde bayılma (katılma nöbeti) gelişebilir.
Endometriozis gibi ağır menstrüel dönemlere yol açan durumlar demir kaybına neden olur. Kanser, çölyak, akciğer hastalıkları, böbrek ya da kalp yetmezliği, Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve obezite gibi hastalıklar da demir eksikliğine yol açabilir. Bunun nedeni bu hastalıkların vücutta demir emilimini azaltmasıdır.
Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar ve mısır gibi tahıllar, A ve B vitamini ile yüksek oranda demir barındırıyor. Tahıllar özellikle kuru baklagiller ile birlikte tüketildiği zaman vejetaryenler için demir deposu haline geliyor. Yanında C vitamininden zengin besinler tercih etmek demir emilimini artırıyor.
Demir eksikliği çocuğun iç dünyasına da yansıyabilir
Bebeklik ve küçük çocukluk döneminde demir eksikliği anemisi psikomotor ve bilişsel gelişimi geciktirip zeka düzeyini olumsuz yönde etkilemektedir.
Çocuklarda gelişim sürecinde karşılaşılan demir eksikliği kaynaklı anemi problemlerine karşı destek için Ferromixin demir ilacı şurup gibi ürünler kullanılabilir.
Normal term bebeklerde 4.aydan itibaren, prematürlerde ise ikinci aydan itibaren demir takviyesine başlanır. Bir yaşına kadar rutin devam edilmelidir. 1-3 yaş arasında ise, demirden zengin gıdalarla beslenme sağlanmalıdır: kırmızı et, demirden zengin sebzeler, C vitamini içeren meyveler.
Kısa bir süre sonra da depolanmış demir tüketilmiş olur. Depolanmış demir bitince vücudunuz daha az alyuvar yapmaya başlar. Ürettiği alyuvarlarda normalden daha az hemoglobin bulunur. Demir eksikliği anemisi halsizlik, (kendini yorgun ve bitkin hissetme), nefes darlığı, göğüs ağrısı ve diğer belirtilere neden olabilir.
Yurt dışı merkezli üretim yapan en iyi demir takviyesi markaları arasında Solgar, Nature's Bounty, Vitabiotics ve Doppelherz sayılabilir. Kolay tüketim sunan özel formlarda hazırlanan bu markaların ürünleri, yüksek biyoyararlanım sağlayan güçlü formülleri sayesinde güvenle kullanılabilecek içeriklere sahiptir.
Öte yandan, '' D vitamini demir mi? '' sorusunun cevabı hayır diyebiliriz. Her ne kadar D vitamini eksikliği demir ihtiyacını da etkilese de demiri bir vitamin D olarak değerlendirmek yanlış olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri