Dikkat eksikliği bozukluğuna sahip bireyler detaylara dikkat etmez, verilen komutlara uyum sağlayamaz ve organizasyon problemleri yaşar. Ayrıca bu bireyler günlük rutin işlerini yapamaz ve dikkatleri kolayca dağılır. Hiperaktivite de tabloya eklendiğinde kişiler aynı yerde uzun süreli sabit duramaz, oturamaz.
DEHB belirtileri dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsellik olmak üzere 3 ana kategoride toplanabilir. Görülebilen semptomlar, yaş, cinsiyet ve bireysel özelliklere göre değişmekle birlikte genelde 12 yaşından önce başlar ve günlük hayatı ciddi derecede etkiler.
DEHB Tedavisi Var Mıdır? Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu doğru ve erken tanı konulduğunda son derece hızlı ve kolay tedavi edilebilen bir bozukluktur.
İlgili 30 soru bulundu
Bu nedenle zorunlu olmayan durumlarda 6 yaştan önce DEHB tanısı konulmaması gerekir. 6 yaşından sonra özellikle de ergenlik yıllarında beyin kendisindeki bu nörogelişimsel sorunları telafi edebilmektedir. Bu kişilerde DEHB belirtileri azalmakta ya da kaybolmaktadır.
B Vitaminlerinin enerji, odaklanma ve zindelik-dikkat için gerekli olduğunu biliyoruz. Folik asit kana oksijen sağlamakta ve sağlıklı kan hücrelerinin üretimini temin etmektedir. Hafif eksikliğinde bile yorgunluk ve bitkinlik hissedersiniz. Ardından dikkat dağınıklığı ve keyifsizlik gelir.
Bir psikiyatrist veya nörolog, DEHB'yi teşhis edebilir ve ilaç ve terapi dahil olmak üzere tedavi seçenekleri sağlayabilir. Ayrıca ek destek için sizi bir psikoloğa veya danışmana yönlendirebilirler.
Güneş ve D vitamininin DEHB semptomlarını azaltmada rolü büyüktür ve laboratuvar sonuçlarına göre eksiklik durumunda D vitamini takviyesinin semptomları iyileştirmede güvenli ve etkili bir yöntem olabileceği belirtilmiştir.
Kısacası DEHB, basit, gelip geçici bir yaramazlık veya dikkat dağınıklı olarak değerlendirilmemelidir. DEHB erken çocukluk döneminde başlayıp yaşam boyu devam eden bir bozukluktur.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ilaçları, genellikle iki ana grupta toplanır: uyarıcılar ve uyarıcı olmayanlar. Bu ilaçlar, DEHB belirtilerini kontrol etmeye yardımcı olmak için kullanılır. Özellikle metilfenidat içeren ilaçlar DEHB tedavisinde sıkça kullanılan türlerdir.
Bir başka önemli ayrıntı ise bu sorunun seyridir. Çocuklar büyüdükçe beynin gelişimi de artarak devam ettiğinden sorun gittikçe azalır. Dikkat eksikliği olan çocukların 3'te 2'sinde yetişkin yaşa kadar sorun kaybolur.
Dikkat eksikliği tedavi edilebilir. Tedavide sistemli bir şekilde ilerlemek gerekir ve çok yönlü çalışılmalıdır. Bilişsel müdahale programları, ebeveyn eğitimleri, öğretmen eğitimleri ve ilaçsız tedavi yöntemleri kullanılır.
Dikkat eksikliği bozukluğuna sahip bireyler detaylara dikkat etmez, verilen komutlara uyum sağlayamaz ve organizasyon problemleri yaşar. Ayrıca bu bireyler günlük rutin işlerini yapamaz ve dikkatleri kolayca dağılır. Hiperaktivite de tabloya eklendiğinde kişiler aynı yerde uzun süreli sabit duramaz, oturamaz.
Çocuklarda odaklanma sorunu, aşırı strese maruz kalma, sınav kaygısı, sağlıksız beslenme ve uykusuzluk gibi nedenlerle ortaya çıkar. Çocuklarda odaklanma sorunu genellikle çevresel ve psikolojik nedenlere bağlanabilir. Rutin yapılan işlemlerde ya da önemli konularda konsantre olamayan çocuklar dalgın görülebilirler.
CONCERTA, beynin aktif olmayan bölümlerinin aktivitesini artırır. İlaç, dikkati (dikkat süresini), konsantrasyonu (odaklanmayı) geliştirmeye yardımcı olur ve dürtüsel davranışları azaltır. İlaç, genellikle psikolojik eğitsel ve sosyal terapileri içeren tedavi programının parçası olarak verilir.
Daha erken yaşlarda unutkanlık ve dikkat dağınıklığı gibi problemler görüldüğünde de muhakkak alanında bir uzman hekime muayene olmak önemlidir. Beyin check-up işlemleri ile unutkanlık ve dikkat dağınıklığı olanlar incelenir ve çeşitli nörolojik testler sayesinde değerlendirmeler yapılır.
Salisilat oranı düşük meyveler; muz, kabuksuz şeftali ve papayadır. Salisilat oranı düşük sebzeler; lahana, nohut, bezelye, marul ve patatestir.
Psikotik bozukluklar, depresyon ve şizofreni gibi psikiyatrik hastalıklarda balık yağı takviyelerinin olumlu sonuçlar verdiğine dair bazı bilimsel çalışmalar mevcuttur. Bunun yanı sıra çocuklarda görülen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) sorununun önlenmesinde de omega 3'ün etkili olduğu bilinmektedir.
Yan etkilerden özellikle iştahsızlık ve uykusuzluk zamanla azalmakta, düzenli ilaç kullanmakla bu yan etkiler düzelmektedir. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu için mevcut bilgilerimiz ve bilimsel görüşler şu için ilaçlardan daha etkili bir tedavi yöntemi olmadığı yönündedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri