D vitamini eksikliği, çocuklarda el ve ayak terlemesinin sebeplerinden biridir. Sinir sisteminin ve kasların çalışmasını etkileyen bu vitaminin yetersiz olması durumunda aşırı terleme sorunu ortaya çıkabilir. Benzer şekilde kansızlığın ve metabolizmadaki rahatsızlıkların da ayak terlemesine neden olduğu biliniyor.
Aşırı terlemeye hiperhidroz denir. Hiperhidroza ter bezlerinin aşırı çalışması neden olur. Ter bezleri vücutta en sık olarak el, ayak ve koltuk altında bulunmaktadır. Hiperhidrozu olanlar yüksek miktarda ter ürettikleri için bu kişilerin el, ayak, göğüs veya koltuk altları sürekli ıslaktır.
Bebeklerde ayak altı terlemesi bazen ciddi sorunlar ortaya çıkarabilir. Özellikle ayak terlemeleri, bebeklerde sık görülen mantar enfeksiyonlarının belirtisi olabilir. Mantar enfeksiyonları, bebeklerin ayaklarında kızarıklık, kaşıntı ve terleme gibi belirtilerle kendini gösterir. Kesin bir teşhis koymak doğru değildir.
Diğer yandan aşırı terleme olayı çocuklar da görüldüğü zaman, bu sefer çocuk hastalıkları uzman doktoruna başvuru yapmak gerekir.
İlgili 41 soru bulundu
Sinir sisteminin ve kasların çalışabilmesi açısından önemli görevlere sahip olan D vitamini eksikliği ile birlikte kişide, yorgunluk, halsizlik, kemik ağrıları, ishal, aşırı terleme gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.
Çocuklarda çeşitli nedenlerle gece terlemesi görebilirsiniz. Genellikle bu durum fizyolojiktir. Çocukların çok fazla giydirilmeleri, fazla örtünmeleri, bulundukları oda sıcaklığının yüksek tutulması aşırı terlemelerine neden olur. Bazı durumlarda eşlik eden sağlık sorunları ile gece terlemeleri görülebilir.
Ebeveynler, bebek veya çocuklarının çok terlemesinden haz etmeseler ve bunu kafalarına taksalar da, terlemek aslında çok normal ve olması gereken bir vücut olayıdır. Çocuk terlemese, belki de ateşi çıkacak; terlediği için vücudu normal ısıda kalabiliyor.
Aşırı terleme (hiperhidroz) ise çevre koşulları ve vücudun ısı kontrolünden bağımsız olarak fazla miktarda terleme durumudur. Hiperhidrozu olan hastaların terlemesi için hareket etmelerine gerek yoktur. Hatta oturdukları yerde ellerinden ter damlayabilir.
Stres aşırı terlemeyi tetikliyor
Kimi durumlarda ise altta yatan herhangi bir hastalık bulunmaz. Terleme, stres ve utanma gibi durumlarda da ortaya çıkabilir. Bu durumlarda aşırı terleme genellikle koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanında görülmektedir.
Terli ayakların sebebi nedir? Ayaklarımız ısı, egzersiz ve stres yüzünden terler. Vücudun diğer yerlerindeki ter kolayca buharlaşabilir, ancak ayak parmakları, çoraplar ve ayakkabılar arasında sıkışıp kalır. Ter sıkıştığında terimizden beslenen bakteriler bromodoz olarak da bilinen kötü bir koku bırakırlar.
Sadece ellerde olan, iki taraflı ve eşit şiddette aşırı terleme başka bir hastalığa bağlı değildir. Hormon bozukluğu yoktur, yapılan tüm tetkikler normaldir. Ter bezlerinin yapısı, sayısı, büyüklüğü normaldir. Ellerde aşırı terlemenin nedeni terlemeyi ayarlayan sempatik sistemde ayar bozukluğu olmasıdır.
Bazı insanların ayakları doğal olarak diğerlerinden daha fazla terler, ancak bu durum onlarda herhangi bir sorun ya da rahatsızlığa neden olmaz. Ergenlik, gebelik ve menopoz sırasındaki değişiklikler ayak terlemesini de artırabilir.
Ellerin terlemesi psikolojik olabileceği gibi fizyolojik olarak da ortaya çıkmaktadır. Aşırı stres, endişe hali, sinirlilik gibi hallerde psikolojik olarak oluşmaktadır. Ter bezlerinin aşırı çalışması durumunda ise; fizyolojik olarak meydana gelmektedir.
Soğuk ayakların, hava sıcaklığından dolaşım ve sinir hasarına kadar çeşitli nedenleri olabilir. Soğuk hava, stres, yüksek tansiyon, kolesterol, şeker hastalığı, anemi, kardiyovasküler hastalıklar ve kan dolaşımı ile ilişkili birçok durum ayak üşümesi nedenleri arasındadır.
El ve Ayak Terlemesi
Bebeklerde ter bezleri, 4.aydan itibaren aktif olarak çalışmaya başlar. İlgili dönemden önce miniklere vücut ısısını dengede tutmak için eldiven ve çorap giydirilmesi önerilir. 4.ayın ardından bahsi geçen unsurların bebeğinizde el ve ayak terlemesine neden olduğunu gözlemleyebilirsiniz.
Hiperhidroz, ciddi veya ölüm tehlikesi yaratan bir durum değildir ancak genellikle normal, gündelik faaliyetler üzerinde etkisi olur ve kişinin yaşam kalitesini etkileyebilir. Şiddetli kronik terleme etkilenen ciltte ağarma, kırışıklık ve çatlağa neden olarak genellikle bu alanda kızarıklık ve yangıya yol açar.
Aşırı terleme (hiperhidrozis), bazı durumlarda kendiliğinden geçebilir, ancak herkes için geçerli değildir. Aşırı terleme bazen geçici bir sorun olabilir ve tetikleyen faktörler ortadan kalktığında kendiliğinden düzelme gösterebilir.
Gece terlemesinde harcanan suyu bedene geri dönüştürmek için gün içinde fazla miktarda su içilmesi gerekmektedir. Eğer gece terlemesi ile birlikte; nedensiz kilo azalması, ağrılar, ateşlenme, kronik ve kanlı öksürme, ishal veya karında ağrı meydana geliyorsa kişinin en kısa sürede bir uzmana başvurması gerekir.
Aşırı terleme sorunu yaşayan kişilere öncelikle aşırı terlemenin tipine (genel veya bölgesel) göre ve altta yatan hastalıklara yönelik kan testleri yapılır. Hiperhidroz tanısında en sık kullanılan test nişasta-iyot testidir. Bu testte önce terleyen bölgelere tentürdiyot sürülür ve kuruması beklenir.
Lenf bezi 1-2 hafta içinde tedaviyle normal boyutlarına dönmüyorsa veya daha da büyüyorsa lenfoma habercisi olabiliyor. Gece terlemesi: Gece terlemesi çocuğun pijamalarını, hatta yatak çarşafını bile değiştirme ihtiyacı duyacak şekilde oluyorsa bu tablo lenfomaya işaret edebiliyor.
Gece terlemesi sıcağa bağlı olarak gelişebileceği gibi enfeksiyon, hormonal sorunlar, reflü, uyku apnesi, kanser, şeker hastalığı, nörolojik rahatsızlıklar, menopoz, stres bozukluğu veya alkol kullanımına bağlı olarak da yaşanabilir. Gece terlemesi yaşayan kişilerin genellikle herhangi bir tedaviye ihtiyacı olmaz.
Çocukların bedenlerinin küçük olması nedeniyle derilerinin kapladığı alanın daha az olması ter birikmesine neden olur. Yüzey alanı başına düşen ter bezi sayısı fazladır. Çocuk gereğinden fazla terliyormuş gibi hissedilir. Ter hücrelerinin dağılımı yetişkinlere göre sıktır ve büyüme ile normalleşme eğilimine girer.
Terleyen ellerin nedenlerinden biri de vücuttaki magnezyum eksikliği olabilir. Magnezyum, ter bezi aktivitesini kontrol etmeye yardımcı olur, bundan dolayı beslenmenize magnezyum bakımından zengin besinler ekleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri