Çocuklarda çoğunlukla enfeksiyonların neden olduğu lenf bezi büyümesi anne babalar için çoğu zaman endişe yaratabilmektedir. Büyüyen lenf bezleri 1-2 hafta içinde normal boyutlarına dönmüyor ise mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Lenf düğümlerinin boyutu yerleşim yerine göre değişmektedir. Ancak boyutu arttıkça kanser riski artmaktadır. Büyüklüğü 2 cm'in üzerinde olan lenf düğümlerinin araştırılması gerekmektedir. Lenf düğümünde ağrı, ısı artışı, hassasiyet varsa ve muayenede yumuşak ise daha çok enfeksiyon hastalıkları lehine yorumlanmaktadır.
Çocuklarda sık görülen lenf bezi şişmesindeki temel neden; çocukların geçirdiği basit enfeksiyonlar olabilmektedir. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonunda boyundaki, kulak enfeksiyonunda kulak arkasındaki, diş enfeksiyonunda ise çene altındaki lenf bezleri şişebilmektedir.
Çocuklarda lenf bezi büyümesi (lenfadenopati) anne ve babalar için çoğu zaman endişe yaratabiliyor. Büyüyen lenf bezleri 1-2 hafta içinde normal boyutlarına dönmüyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
Enfeksiyona bağlı lenf nodu büyümeleri genellikle 3-4 hafta içerisinde geriler.
İlgili 33 soru bulundu
Lenf bezi şişmesinin en çok görülen sebebi bazı enfeksiyon hastalıklarıdır. Bu enfeksiyon hastalıklarından bazıları; bademcik iltihabı, kulak enfeksiyonu, diş apsesi, kızamık, cilt veya yara enfeksiyonları olarak sayılabilir.
Lenf bezlerinizin neden şiştiğine bağlı olarak, sahip olabileceğiniz diğer belirtiler şunlardır: Burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş ve üst solunum yolu enfeksiyonunun diğer belirtileri.
Büyüyen lenf bezinin kıvamının lastik gibi olması lenfoma hastalığının belirtisi olabilir. Enfeksiyona bağlı oluşan büyümeler daha yumuşak kıvamlıyken, büyümüş lenf düğümünün sert yapıda olması altta yatan bir kanser varlığına işaret edebilir.
Çocuklarda boyunda lenf nodlarının büyümesi sık karşılaşılan bir durumdur ve hemen her zaman enfeksiyonlara ikincil olarak oluşurlar. Lenf bezlerinin zamanla küçülmemesi, büyüyen lenf bezi sayısının artması ya da büyümenin devam etmesi durumunda mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanı tarafından muayene yapılması gerekir.
NHL'nin belirtileri, lenf düğümlerinde şişlik, ateş, gece terlemeleri, kilo kaybı, yorgunluk, ciltte kaşıntı, karın ağrısı, öksürük ve nefes darlığı gibi belirtilerdir.
Birkaç gün içinde ağrı kendiliğinden veya verilen antibiotiklere bağlı olarak azalır, lenf nodu boyutları küçülmeye başlar ve bunun tamamen kaybolması 2-3 hafta sürebilir. Sık sık bu tarz hastalık geçirenlerde ve çocukluk çağında şişen lenf bezinin boyutunun küçülmesi uzun zaman alabilir.
Lenf bezlerinizde ağrılı şişlik varsa ve bu durum birkaç günden fazla sürmüşse doktora başvurulması gerekir. Şişmiş ancak ağrı ya da hassasiyet hissedilmeyen lenf düğümleri ise kanser gibi ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir.
Lenf bezlerindeki şişkinlik halk arasında ilk olarak lenfomayı akla getiriyor. Ancak boyunda veya vücudun herhangi bir yerinde lenf bezlerinde yaşanan şişkinliğin büyük bir çoğunluğu kanser dışı nedenlerden meydana geliyor. Yine de bu tür şişkinliklerde zaman kaybetmeden doktora başvurmak hayati önem taşıyor.
Hekimler çeşitli kan testleri istemekle beraber esas tanı koydurucu olan lenf bezi biyopsisidir. Biyopsi ile alınan parçada lenfoma hücreleri görülürse tanı konmuş olur. Hastalığın hangi evrede olduğunun anlaşılabilmesi için kemik iliği biyopsisi ve değişik radyolojik tetkikler yapılır.
Her Lenf bezi büyümesi de Lenfoma değildir!
Tabi ki her lenf bezi büyümesi lenfoma değildir. Lenfoma akla getirilebilecek önemli hematolojik hastalıklardan sadece birisidir. Bu nokta önemli, zira her lenf bezi büyümesi olan kişi kendini hemen bir lenfoma hastası olarak görüp paniğe kapılmamalıdır.
CRP yüksekliği akciğer kanseri, mide kanseri, kalın bağırsak (kolorektal) kanseri, pankreas kanseri, karaciğer kanseri, idrar yolları (üriner sistem) kanserleri, yumurtalık (over) kanseri, yemek borusu (özefagus) kanseri, lenfoma ve osteosarkom hastalarında yüksek olabilir.
Çocuklarda lenf bezleri, erişkinlerle karşılaştırıldığında çeşitli uyarılara hızlı ve etkin cevap vermekte ve kolaylıkla görünür hale gelmektedir. Sağlıklı çocuklarda hatta yenidoğanlarda bile küçük lenf bezleri büyüyüp ele gelebilmektedir.
Lenf Bezi Şişmesi
Bu lenf düğümleri, çene ve çene altı dahil olmak üzere baş ve boyun bölgesinde bulunur. Lenf düğümleriniz şiştiğinde, genellikle soğuk algınlığı, grip, kulak enfeksiyonu, sinüs enfeksiyonu, boğaz ağrısı ve daha fazlası gibi bir enfeksiyonun varlığına işaret eder.
Boyunda ele gelen şişliklerin en sık nedeni lenf nodlarının büyümesidir. Ama lenf nodları dışında doğumsal kitleler (brankial sinüs, kistik higroma gibi), troid bezinin büyümesi ya da troid bezinin doğumsal kalıntıları da boyunda şişlik olarak görünür. Ayırıcı tanıda bizlerin muayene bulguları ve ultrason yardımcıdır.
Boyun lenf bezi şişmesi nasıl anlaşılır sorusunun cevabı elbette ki boyundaki lenf bezlerinde ele gelen bezeler ile anlaşılmaktadır.
Lenf sistemi üzerine binen yük enfeksiyonla artıyor, sistem artıkların uzaklaştırılmasında yetersiz kalıyor, enfeksiyon ödem için tetikleyici oluyor, tedavi edilip kontrol altına alınmazsa tüm vücuda yayılan bir enfeksiyon hastanın ölümüne kadar neden olabiliyor.
Boyunda Lenf Bezi büyümesi ( Lenfadenopati )
Enfeksiyon olduğunda , mikrop ve virüsler ile savaşmak üzere bağışıklık hücreleri lenf bezlerinde birikir ve büyümelerine sebep olur. Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren insanların boyunlarındaki şişliklerin en sık sebebi lenf bezi büyümeleridir.
Soğuk Algınlığında Lenf Bezi Şişer
Bunun nedeni, büyümüş bezlerin genellikle soğuk algınlığı, grip, bademcik iltihabı gibi viral veya bakteriyel enfeksiyonlarla ortaya çıkmasıdır. Reaktif ve lenfadenit büyümede diğer büyüme çeşitlerindendir.
Bademcik iltihabında, bademcikler normalde olduklarından daha şiş ve kızarık görünür. Bademciklerin üzeri genellikle beyaz-sarı renkli iltihapla örtülüdür. Boğazda ve yumuşak damakta toplu iğne başı büyüklüğünde kırmızı kanama odakları, boyunda lenf bezi kaynaklı şişlikler saptanabilir.
Kulakta dolgunluk hissi, akıntı, ateş, işitmenin azalması, kulak çevresindeki deride kızarma ve pullanma, kulak kepçesinin öne yer değiştirmesi, boyuna ve yüze yayılan ağrı, kulak çevresindeki veya boyundaki lenf bezlerinde şişme de olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri