Açık sarı safra kusma: Çocuklar kusar. Çok öksürmekten, çok ağlamaktan, çok yemekten ve her yerden kapabileceği mide virüslerinden kusar. Ancak, bebeğiniz yeşilimsi safra kusuyorsa, durum ciddidir. Koyu renk kahve telvesine benzer kusmuk da ciddi olabilir.
eğer kişiler kustukları esnada midelerinde bir şey yoksa o zaman acı bir sıvı olan safra sıvısını kusabilirler. Çok uzun aç kalınması, gıda zehirlenmeleri, mide gribi gibi durumlarda kişilerde safra kusma durumu görülebilmektedir.
Yemek yemek istemiyorsa zorlamayın. Özellikle kusma sonrası 1 saat midesini dinlendirin. Bulantıyı tetiklememesi için yağlı ve ağır yiyeceklerden uzak durun. Bu süreçte özellikle yoğurt çorbası, patates haşlaması, yağsız makarna haşlaması, muz, elma gibi sindirimi zorlamayacak gıdalar verin.
Özellikle tuzlu ayran, tuzlu çubuk kraker ya da nane limon ile beraber haşlanmış patates gibi birçok besin kaynağı kullanmak mümkün. Çocuğun tüketmesi ile beraber kısa süre içerisinde mide bulantısı ve kusma geçecektir.
Safra kesesi, karnın sağ üst bölgesinde karaciğerin hemen altında bulunan armut şeklindeki bir organdır. Bağırsaklara salgıladığı sarı-yeşil renkteki safra ile vücudun sindirim işlevlerine önemli katkıda bulunur.
İlgili 37 soru bulundu
Çok fazla kusmak vücutta sıvı kaybına neden olur. Bu sıvı kaybını telafi etmek için bol su içmeniz gerekir.
Safra kesesi şişer, karaciğer çalışması bozulur, giderek sarılık ortaya çıkar. Bu duruma tıkanma sarılığı denir. Kanal acilen açılmazsa kısa süre içinde safra yolu iltihabı (kolanjit) gelişebilir. Bu ateş, sarılık ve karın ağrısıyla giden, şuur bozulmasına kadar ilerleyebilen tehlikeli bir durumdur.
Çocukların hassas bünyesi, bazen karşılaştığı çeşitli enfeksiyonlar, sindirim bozuklukları veya diğer rahatsızlıklar nedeniyle kusma gibi hoş olmayan durumlarla karşılaşır. Çocuklarda kusmaya karşı doğal yöntemler arasında zencefil ve nane çayı vardır.
Tahmaz, kusma sonrası çocuğa verilebilecek en faydalı sıvının su olduğunun da önemle altını çizdi.
Fakat bu yanlış bir bilgidir. Boşalan mideden sonra üzerine su içmek, midenin rahatsızlanmasına ve tekrar midenin bulanmasına neden olacaktır. Kusma işleminden sonra mide bir süre dinlendirilmelidir. Daha sonradan yemekleri yavaş ve az yemelidir.
Sırtına yan yatırma yastığı kullanabilirsiniz. Ancak 180 derece başı ile ayakları aynı hizada yatarsa, yedikleri ağzına gelebilir. Bu nedenle, eğer kendinden eğimli bir yatak almadıysanız, yattığı yatağın baş hizasındaki ayaklarını kitap veya ansiklopedi koyup kaldırınız ve başının 30 c yüksek yatmasını sağlayınız.
Mide bulantısı ile beraber gelen kusma problemi için yoğurt tutucu bir görev görür. Doğal ya da taze bir kase yoğurt yiyerek mide bulantınızı dindirebilirsiniz.
Kusmak başlı başına vücutta yoğun miktarda su kaybına sebep olacağından oda sıcaklığında bol su içmek kaybedilen suyu geri kazandıracaktır. Bol su içmek demişken, birden tüm şişeyi içip bitirmenizi kast etmiyoruz. Midenizi yormadan, yavaş yavaş ve küçük yudumlarda zamana bölebilirsiniz.
Mide üşütmesi; sulu ishal, karın krampları, bulantı, kusma ve bazen de ateş ile seyreden bir bağırsak enfeksiyonudur. Tıbbi literatürde viral gastroenterit olarak adlandırılan mide üşütmesi, kişiye en yaygın olarak enfekte bir kişiyle temas veya kontamine yiyecek ya da su tüketimi yoluyla bulaşır.
Küçük bir parça taze zencefil kökü veya zencefilli şeker yemek de, mide bulantısını geçirebilir. 2016 tarihli bir araştırmaya göre, zencefil hamile kadınlarda ve kemoterapi gören kişilerde, bulantı ve kusmayı önlemek ve tedavi etmek için güvenli ve etkilidir.
Buz emmek ve bol su tüketmek
Mide üşütmesinde yaygın olarak yaşanan ishal ve kusma vücudun sıvı kaybetmesine neden olur. Su vücut için hayati önem taşır, o nedenle ishal ve kusma kaynaklı vücuttan atılan suyu geri alabilmek için bol bol su tüketilmelidir. Ayrıca buz emmekte yine mide üşütmesine iyi gelecektir.
Bu grip bilinen normal grip gibi değildir. Mide üşütmesinde antibiyotik kullanımının etkin bir rolü yoktur. Parasetamol bulunduran ilaçlar hastada karaciğer ile ilgili herhangi bir sorun bulunmuyorsa kullanılabilir.
Kusma durduktan sonra boş bir mideye hafif ve sindirimi kolay yiyecekler alınabilir. Krakerler, ekmek dilimleri, haşlanmış sebzeler veya püre haline getirilmiş meyveler gibi sindirimi kolay olan gıdalar tüketilebilir. Zencefil içeren çaylar, mideyi rahatlatabilir ve kusmayı hafifletebilir.
Antibiyotiği içer içmez kusan bir bebekte, aynı dozda ilacı 30 dakika sonra (çocuk rahatladıktan sonra) tekrar yavaş yavaş vermek gerekir.
Bol sıvı tüketimi
Mide üşütmesine iyi gelecek en iyi yöntem bol sıvı tüketmektir. Bebeklerde kusma ve ishal ile birlikte su kaybı artar. Bunun için bol sıvı alması vücuttaki su ve tuz kaybını düzenler.
Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde; Bir defalık ortalama doz, 6 yaşın altındaki çocuklarda 0.1 mg/kg; 6-14 yaş arası çocuklarda 2.5-5 mg (1/2 – 1 ölçek); yetişkinlerde ise 10 mg ( 2 ölçek ) bu dozlar yemeklerden 30 dakika önce verilmek üzere günde 3 – 4 kez tekrarlanabilir.
METPAMİD berrak, renksiz, kokusuz enjeksiyonluk çözelti içeren ampuller içinde sunulur. (antiemetiktir). Beynin mide bulantısını ve kusmayı engelleyen bölgesi üzerinde etkililik gösterir. uygulanamadığı durumlarda ikinci seçenek olarak kullanılır.
Sarılık, belirli bir seviyeye kadar hayatı tehdit eden bir durum olmamakla birlikte, ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Çok yüksek seviyelere ulaşan bilirubin miktarı, yaşamı tehdit edebilen veya vücutta kalıcı hasara yol açabilen sorunlara sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri