Adet olan kadın oruçlarını tutamaz, namazlarını kılamaz; tutamadığı oruçlarını sonradan gününe gün kaza eder, ama kılamadığı namazlarını kaza etmez. İki adet arasındaki temizliğin en az süresi on beş gündür. Bu nedenle iki adet arasındaki temizlik müddeti on beş günden az olamaz.
Hanefî mezhebine göre üç günden az ve on günden fazla devam eden kanamalar âdet değil, istihâze (özür) olarak kabul edilir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/26-27; İbn Nüceym, el-Bahr, 1/201). Şâfiî mezhebine göre ise âdetin asgari süresi bir gün, azami süresi on beş gündür (Şirbînî, Muğni'l-muhtac, 1/278).
“Allah'ın ilminde (ki takdirine göre) altı ya da yedi gün âdet görür, sonra gusledip 24 ya da 23 gün ve gece (sürecek olan temizlik döneminde) namaz kılarsın. Bu senin için yeterli olur. Kadınların âdet vaktinde hayız görmeleri ve temizlik dönemlerinde de temiz kalmaları süresine göre her ay böyle yap.”
Kadınlar âdet döneminde tesbih çekmesi caizdir. Tesbih çekmek için abdest almaları gerekmez.
Yani 60 günlük lohusa kanı kesildikten bir an sonra, kan tekrar gelse, bu yeni gelen kan, hayız kanıdır ve aradan 15 gün geçmesi gerekmez. Hayızlı ve nifaslı kadın; namaz kılamaz, oruç tutamaz, Kabe'yi tavaf edemez. Kur'an-ı kerim okuyamaz. Cinsi münasebette bulunamaz.
İlgili 25 soru bulundu
REGLİ OLaN ZİKİR ÇEKEBİLİR, DUa EDEBİLİR :adetli kadınlar namaz kılamasalar da zikir çekebilir, dua edebilir. Bunlara bir mani yoktur.
Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'ân okuyamaz.
Diyanet adetliyken Kur'anı Kerim okunamayacağını söylüyor.
Lekelenme Adet Sayılır mı? Lekelenme şeklinde görülen kanamanın miktarı ancak iç çamaşırını kirletecek kadardır. Dolayısıyla bu durum adet kanaması olarak kabul edilmez.
Düzenli âdet gören bir kadının normal âdet günlerinden sonra kanaması devam ederse bu kanama on günü geçmediği takdirde tamamı hayız hükmündedir. Ancak on günü geçerse önceki normal âdeti esas alınarak devam eden kısmı istihâze (özür kanı) kabul edilir.
Adet dönemi öncesinde ve sonrasında olan akıntılar normal olabilir. Şeffaf veya süt rengi akıntı yerine kahverengi bir akıntı olursa adet döngüsünün başladığının bir işareti olarak kabul edilir.
İki adet arasındaki temizliğin en az süresi on beş gündür.
Bu on beş gün içinde kan gelse bile özür sayılır ve hem oruçlarını tutması hem de namazlarını kılması gerekir.
Eğer kahverengi leke görülmesi 10 günlük süre içindeyse orucu bozar. 10 günden sonraki lekeler ise artık adet bitmiş kabul edileceğinden orucu bozmaz. Bu dönemlerde kadınlar oruçlarını tutabilir. Adet başlamadan önceki lekeler adetin başlangıcı olarak kabul edilir.
Hadiste şöyle buyurulur: "Hiç bir hayızlı veya cünüp mescide giremez." (İbn Mâce, Tahâre, 92; Dârimî, Vudû',116). Şâfiî ve Hanbelîler, hayızlı ve lohusanın kirletmemek şartıyla mescitten karşıdan karşıya geçmesini câiz görürler.
(Denedim Oldu) - YouTube. * Her muradın olması için Besmele-i Şerife yedi gün (786)'şar defa okunur. * Her çeşit afetten, hırsızdan, yangından ve ani ölümden korunmak için yatarken (21) defa okunur. * Düşman ve zalim kimseden korunmak için yüzüne karşı (51) defa okunur.
Her gece yatmadan önce 21 defa okumayı âdet edinen kimse, yangın, ani ölüm vs. gibi birçok afet, bela ve musibet ile hırsız şerrinden korunmuş olur. Bir zalimin yüzüne karşı 51 defa Besmele okuyan kimse, o zalimin şerrinden kurtulur.
Kadınlar adetliyken, cünüpken veya nifâs (lohusa oldukları günlerde) hâllerinde dua edebilirler; bunlara ilaveten zikir ve dua manasına gelen Kuran ayetlerini de okuyabilirler.
Şafii mezhebine göre şehvetle olsun veya olmasın gelen meniden dolayı gusül gerekmektedir. Meni geldikten sonra yapılan idrarla kalan meninin tamamı gelmektedir. Bu bakımdan vesveseye gerek yoktur. Gusülden sonra gelen beyaz sıvı mezi veya vedi olabilir.
Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Şâfiî mezhebine göre ise bir kişi karşı cinsten olan ve kendisiyle arasında dinen evlenme engeli bulunmayan bir kimseye arada bir engel olmaksızın dokunursa, her ikisinin de abdesti bozulur (Mâverdî, el-Hâvî, 1/183-187). Ancak karşı cinsin saç veya tırnağına dokunmakla abdest bozulmaz.
Şifa duasının Arapça okunuşu şu şekilde ifade edilmektedir: "Ezhibil-be'se rabben'nasi eşfi ve enteş'şafi la şifae illa şifauke şifaen la yugadiru sekame." biçiminde olmaktadır.
Diyanet'in açıklamasına göre; Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'an okuyamaz.
Adetli iken kadınların namaz kılması ya da Kur'an-ı Kerim'i okuması haram kılınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri