Özellikle ani seslerden, gürültülerden, hızlı hareket eden objelerden, üstüne doğru gelen canlılardan, tanımlayamadıkları şekillerden, dengelerini kaybetmekten, düşmekten, nefes alamamaktan, canlarının acımasından korkuyorlar. Memorial Şişli Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uz.
Okul öncesi dönemde, karanlık, bedenine zarar geleceği, anne/babanın terk etmesi, yalnız kalmak, cadı, canavar, hayalet, korkuları yanında daha somutlaşmış, hayvan, gök gürültüsü, hırsız, dilenci, polis gibi korkular da görülür. Bu korkuların çoğu gelişim dönemine özgüdür.
ve rüyalar, hayaletler, canavarlar, cadılar, yalnız kalmak, gök gürültüsü vb.; 6-12 yaş korkuları: karanlık, fırtına, kaybolmak, kaçırılmak, yalnız kalmak, kötü kişiler, canavarlar, hayvanlar, fiziksel tehlike ve yaralanma, kötü rüyalar, kaza geçirmek, ceza, yabancılar, hastalanmak, sosyal korkular, savaş, acı çekmek, ...
3-4 yaşlarından itibaren karanlık, hırsız, dilenci, öcü korkuları sıklıkla görülür. Tuvalet eğitiminin yapıldığı bu dönemde çocuğun vücudundan bir şey kopma, ayrılma duygusu ayrı bir korkma tepkisi yaratır.
Çocuk endişelendiği zaman bedeninde birçok değişiklik meydana gelir. Bunlar, kalp atisinin yükselmesi, solunum değişiklikleri, mide bulantısı, terleme, kasların gerilmesi gibi bedensel tepkilerdir.
İlgili 24 soru bulundu
Watson'ın (1924) kuramına göre, insan iki tip korkuyla doğar, bunlar düşme (desteğini yitirme) ve yüksek ses (gürültü) korkusudur. Bu korkular öğrenilmemiş ve doğuştan gelen korkulardır.
Korku, stresli bir uyaran ile başlayıp, kalp atışının ve nefes alış-verişinin hızlanmasına, kasların bir anda enerjiyle yüklenmesine ve nihayetinde de kaç ya da kalıp savaş tepkisinin ortaya çıkmasına neden olan kimyasalların salınımıyla beyinde gerçekleşen bir zincirleme reaksiyondur.
“Neden 6, 7'den korkar? Çünkü 7 8 9.” (Bu şakayı anlamak için “eight” sayısının “ate” fiili gibi seslendirildiğini hatırlamalısın.)
Panik atak, ani ve şiddetli endişe, korku ve fiziksel semptomlarla karakterize edilen bir anksiyete bozukluğu durumudur. Panik atak sırasında kişinin kalp hızı artar, terleme, titreme, nefes darlığı, mide rahatsızlığı gibi çeşitli semptomlar ortaya çıkabilir.
Seslerden, Karanlıktan ve Hayvanlardan Korkar
Bebekler ani seslere karşı irkilerek korkarlar. 1-2 yaşa geldiklerinde gök gürültüsünden, elektrik süpürgesinden veya saç kurutma makinesinden korkmaya başlarlar. Yaşın büyümesiyle birlikte hayvan seslerinden, köpek havlamasından, karanlıktan ve yalnız yatmaktan korkarlar.
Psikolojik korku, okuyucuları, izleyicileri veya oyuncuları korkutmak, rahatsız etmek veya germek için zihinsel, duygusal ve psikolojik durumlara dayanan bir korku ve psikolojik kurgu alt grubudur.
Büyüklerinin isteklerine ya da kurallarına uymaya Çoğu zaman etkin bir biçimde karşı gelir ya da bunları reddeder. Çoğu zaman isteyerek başkalarını kızdıran şeyler yapar. Kendi yaramazlıkları için Çoğu zaman başkalarını suçlar. Çoğu zaman alıngandır çabuk darılır ya da başkalarınca kolay kızdırılır.
Yrd.Doç.Dr. Mine Elagöz Yüksel, “Çocuğun kaygı duyduğu, çoğu zaman korktuğunu dile getirmesiyle net olarak anlaşılabileceği gibi kimi zaman tırnak yeme, okula gitmek istememe, inatçılık, içe kapanma ve hatta karın ağrısı gibi dolaylı belirtiler ile de karşımıza çıkabilir” uyarısında bulundu.
Yapılması gereken en doğru şey çocukla sakin bir şekilde konuşarak korkularını eleştirmeden ona anlaşıldığı hissini vermektir. Korkularını aşmasında onun yanında olduğunuzu göstermeniz birlikte çalışmalar yapmanız ve en önemlisi oyunlardan faydalanmanız onun dünyasına girmeyi ve korkularını çözmeyi kolaylaştıracaktır.
Çocuk sakinleştirildikten sonra yatağına yatırılmalı, mümkünse o uykuya dalana kadar yanında eşlik edilmelidir. Gece lambasının veya kapının açık bırakılması, bir ihtiyacı olduğunda yanında olunacağının söylenmesi çocuğun gece korkusunun giderilmesine yardımcı olacaktır.
Anksiyete, vücudun strese verdiği doğal bir tepki olarak kontrol edilemeyen kaygı, korku ve huzursuzluk gibi duyguların ani ve yoğun bir şekilde yaşanmasıdır. Anksiyetede kan basıncı yükselmesi, kalp atışlarının hızlanması, nefes alış verişinin değişmeye başlaması ve soğuk terleme belirtileri görülür.
Panik Atak: Ani ve yoğun korku, beraberinde panik atakları meydana getirebilir. Bu esnada göğsünüzde ağrı hissedebilir, vücudunuzda ter boşalması yaşayabilir, kalp atışlarınızda hızlanma gözlemleyebilirsiniz. Bazen süreç boğulduğunuzu ya da kalp krizi geçirdiğinizi düşünmenize sebep olacak kadar ağır seyredebilir.
Bebekler 6'ncı aydan itibaren bazı korkuları yaşamaya başlar. İlk korkular, alışılmışın dışındaki yabancı nesneler ve kişiler olur. Bebek yeni tanıdığı kişilere korkarak yaklaşabilir. Bu davranış bebek 2 yaşına gelene kadar devam edebilir.
Çocukluk çağı (2-6 yaş arası) korkuları zihinsel ve duygusal gelişimin doğal sonucu olarak ortaya çıkar. Zihinsel algısı somut olan çocuk hayal ettiği, açıklayamadığı, tanımlayamadığı ses ve durumlardan korku duyar.
Kedileri korkutan birçok durum vardır. Bunlardan bazıları, yüksek sesler, ani hareketler, bilinmeyen insanlar, diğer canlılar, yeni ortamlar ve kimi zaman değişen hava koşulları da olabilmektedir. Bununla birlikte kötü deneyimler ya da travmalar kedilerin korkmasına sebep olabilir.
Bebekler, sinir sistemlerinin gelişmeye devam ettiği çok erken yaşlardan itibaren bile korkmuş hissedebilirler. Bu korkular, çocuklar büyüdükçe ve korkularına ve işlerin nasıl yürüdüğüne daha aşina hale geldikçe değişecektir. Yenidoğan bebeklerde korku endişe edilecek bir durum değildir.
Sağlıklı ve patolojik kaygı
Öte yandan çok fazla veya çok az korku performansın düşmesine neden olur.” Her şeyden önce, çok fazla korku toplumumuzda birçok insanı etkileyen bir sorundur. Korkunun ne, neden ve aslında iyi bir şey olduğunu daha iyi anlarsak, duygu olarak bizi güçlendir ve hayatımıza kalite katar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri