Su içmek ve sakız çiğnemek gibi eylemler, çene kaslarını hareket ettirecek, östaki borusunu açarak kulak içindeki basıncı dengelemenize yardımcı olacaktır. Üst solunum yolu enfeksiyonu olanlar, uçağa binmeden önce burun tıkanıklığına iyi gelen deniz suyu ya da burun içi sprey kullanmayı düşünebilirler.
Basınç travmasına bağlı kulak kanamasına maruz kalmamak için özellikle iniş sırasında yutkunma hareketleri ile orta kulak üzerindeki basıncın etkisini azaltabilirsiniz. Bol su içmek ve sakız çiğnemek de kulaktaki basıncın azalmasına yardımcı olur.
Uçak Seyahatlerinde Basınç Şikayetini Önleyen Kulak Tıkacı
Uçağın kalkış ve inişinde oluşan hava basıncındaki güçlü ve hızlı değişimler kulaklarda baskıya neden olur. Uçuş için özel tasarlanmış uçuş tıkaçları, kulak zarına etki eden basıncı düzenler. Uçuş sırasında meydana gelen kulak ağrılarına karşı etkilidir.
Bir şeyler yeme, sakız çiğneme, yutkunma veya hafifçe burun ve ağız kapatıp burundan kulaklara hava basıncı yaratmak suretiyle orta kulağa gönderilmekle hava ile basınç eşitlemeleri durumu bu basınç farklılığını düzeltebilmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Çevre basıncı değiştiğinde (Örneğin; uçak yolculuğunda kalkış ve iniş sırasında) orta kulaktaki basınç değişikliği östaki tüpü tarafından düzenlenir. Basıncın eşitlenmesi için östaki tüpünün genizdeki ağzının yutkunma, çiğneme ve esneme gibi hareketlerle açılması gerekmektedir.
Eğer yan koltuğunuzda da aşırı telaşlı birisi oturuyorsa kabin görevlilerinden farklı bir yere geçmeyi talep edebilirsiniz. Seyahat ettiğiniz kişi ne kadar rahat ve sakinse siz de o derecede sakin kalırsınız. Gerginliğinizi azaltmak için yüzünüze ve bilek bölgelerinize soğuk su ve kolonya uygulayabilirsiniz.
Uçuş fobisini yenmek için, bazı durumlarda uzman yardımı almak gerekebilir. Hava yolu şirketleri tarafından zaman zaman düzenlenen bu kurslar da çeşitli uzmanlar ve pilotlardan uçuş korkusunu yenmeye dair eğitimler alabilirsin. Uçuş korkun varsa ilk yolculuğunun mümkün olduğu kadar kısa olması tavsiye edilir.
Uçak kabini 14.000 feet'e geldiğinde devreye giren bu sistem, uçuş ekibinin, tüp içinde depolanan basınçlı oksijen ile ani basınç düşümü, zehirli gaz ve duman gibi durumlarda ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Yolcu oksijen sistemi yolculara ve kabin ekibine kabin basıncının düşmesi sonucunda oksijen sağlar.
Basıncın etkisini azaltmak için özel üretilen uçak içi kulak tıkaçları da uçuş sırasında kulak sağlığınızı koruyabilmeniz konusunda size yardımcı olabilir. Bu tıkaçlar sayesinde kulağa daha az hava girer ve dolayısıyla basınç etkisi azalarak ağrı, tıkanıklık gibi sorunları yaşama ihtimali azalabilir.
Uçağa yanınızda taşıyacağınız el bagajında/çantasında sadece 1 adet, 1 litrelik ağzı kilitli torba içerisinde her biri maksimum 100 mililitrelik kaplarda sıvı, jel, aerosol taşıyabilirsiniz.
Çoğunlukla kulak tıkanıklığının giderilmesi için östaki borusunun rahatlatılması ya da farklı bir deyişle orta kulak basıncının dış ortam basıncıyla eşitlenmesi yeterlidir. Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir.
Östaki borusu burun ve boğaz ile orta kulağı (kulak zarı arkasında kulak bölümü) birbirine bağlayan bir borudur. Normalde, östaki borusu orta kulak içindeki basıncın, orta kulak dışındaki hava basıncı ile dengeli olmasını sağlar.
Pek çok kişi tarafından kullanılan ve gerçekten işe yarayan Xanax ilaç dikkatli kullanılması gereken bir ilaçtır. Uzun süreli uçak yolculuğu yapılacaksa antipsikotik özelliğe sahip olan Xanax ve türevi olan ilaçlar tercih edilebilir.
Bal: Kan şekerinin düşmesine bağlı baş dönmesi yaşandığında bir tatlı kaşığı bal bir bardak suyun içine konur ve içilirse baş dönmesi kısa sürede geçecektir. Zencefil: Mide bulantılarına iyi gelen zencefil baş dönmeleri için de birebirdir.
Acil durumlarda uçakta bulunan tansiyon aleti de kullanılabilir. Doktorunuz kullanmanıza izin verdiyse acil durumlarda kullanmak üzere dilaltı ilacınızı da yanınıza alabilirsiniz.
Basitçe kulak, beyne “Biz gidiyoruz” derken göz ise “Sabit duruyoruz” sinyali yollar. Bu durum beyinde bir karışıklığa neden olur ve bunun sonucunda baş dönmesi, mide bulantısı, terleme, esneme, titreme, yorgunluk ve kusma gibi durumlar ortaya çıkar.
Tüm seferlerimiz için uçağın kalkış saatinden en geç 20 dakika, özel güvenlik kontrolü gerektiren (ABD, İsrail, İngiltere, Kanada vb.) seferlerimiz için ise uçağın kalkış saatinden en geç 25 dakika önce uçuş kapısında bulunmanız gerekir.
En az 30 dakika öncesinde biniş kapısında bulunmak gerekmektedir. - Havalimanı personeli taşıma talimatlarına uygun olunduğuna emin olmak için bagaj kontrolü yapmaktadır. - Uçağa binerken biniş kartı ve kimlik hazır bulundurulmalıdır. - Personel kimlik ve biniş kartı kontrol ettikten sonra uçağa binilebilir.
Bu noktada önemli olan kişinin yaşadığı korkunun spektrumu. Yükseklik korkusu olan biri bu fobi için bir tedavi gördüyse ve korkuyu kontrol altında tutabiliyorsa rahatlıkla uçağa binebilir.
Kimileri için uçmayı düşünmek bile gerginlik verici bir durumdur ve uçuş fobisi, panik atak ile birleştiğinde tehlikeli durumlara neden olabilir. Uçuşla ilgili korkular için psikiyatristler yardım edebildiği gibi uçuş korkusu olan insanlar bu korkularını kendi başlarına da zaman içerisinde yenebilirler.
Uçak korkusu olup da uçağa binebilen kişiler, uçuş öncesinde ve uçuş sırasında çok kaygılanır ve korkar. Yüksek kaygı düzeyi bu kişilerin çeşitli bedensel belirtiler yaşamalarına da neden olur. Bu belirtiler; kalp çarpıntısı, nefes alamama, ağız kuruluğu, terleme, yutkunma, titreme ve baş dönmesidir.
By-pass olan hastalar 2 hafta boyunca uçak yolculuğu yapmamalıdır. Ayrıca kontrolsüz kalp yetersizliği olan, kontrol edilmemiş yüksek tansiyon ve ritim bozukluğu olanlar, bacak damarlarında pıhtı tespit edilenler tedavi oluncaya kadar uçak yolculuğu yapmamalıdır.
Doktor kiti sadece doktor mevcudiyetinde açılır. Uçak personeli gerekli ve uygun görülen durumlarda sadece ilk yardım kitini kullanabilir. Kabin ekibi, ilaç tedavisi uygulayamaz ve tıbbi müdahale yapamaz, sadece doktora yardımcı olur.
Bunun yanında sağlıklı bir uçuş için ise uçağın ağırlık merkezi her zaman taşıma merkezinin önünde olmalıdır. Bu durumda kanatların ön çevresindeki koltuklar en az sarsılan yerler olarak belirtilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri