Enlem ve Boylam yeryüzündeki bir noktanın yerküre merkezinden ölçülmek üzere ekvatora olan açısıdır. Aynı enlem açılarını birleştiren paralel çizgilere Enlem çizgileri ya da paralel denir. Kuzey Kutbu 90°N; Güney Kutbu 90°S olup 0° paraleli ya da enlemi de ekvator olarak adlandırılır.
Boylam ve enlem ayrılmaz ikililer olarak bilinirler. Enlem dünyayı enine kesitlere bölerken boylam ise dünyanın boyuna kesitlere bölünmesi ile oluşur. Enlemin pek çok özelliğinin bulunmasının yanında enlem kavramı uzaklık hesaplamalarında da önemlidir.
Boylam, başlangıç meridyeninin doğusundaki veya batısındaki herhangi bir noktanın açısal mesafesi. Boylam anlamında tul derecesi, tul dairesi ve uzunluk dairesi sözleri de kayıtlıdır. Boylamlar, doğu ve batı boylamları olmak üzere ikiye ayrılır; derece, dakika ve saniye cinsinden ifade edilir.
Enlem, Ekvator'un kuzeyindeki veya güneyindeki herhangi bir noktanın Ekvator'a olan açısal mesafesi. Enlemler, kuzey ve güney enlemleri olmak üzere ikiye ayrılırlar; derece, dakika ve saniye cinsinden ifade edilirler.
Ekvator : Düzlemi Yer Eksenine dik olan ve kutupların tam ortasında bulunan bir büyük dairedir. Enlem Paralelleri : Düzlemleri Ekvator Düzlemine paralel olan Yer yüzeyindeki küçük dairelerdir. Boylam Daireleri : Düzlemleri Yer Ekseni ihtiva etmek üzere kutuplardan geçen büyük dairelerdir.
İlgili 31 soru bulundu
Arz daireleri (enlem) ekvatora (hattü'l-istivâ) paralel olarak geçtiği farzedilen dairedir. Bu sebeple bunlara paralel daireler veya kısaca paraleller denir. Ekvatora dik olarak geçtiği ve kutupları birleştirdiği farzedilen büyük daireler ise tûl daireleri (boylam) adını alır.
Başlangıç meridyeninin doğusundaki ya da batısındaki herhangi bir noktanın açısal mesafesine boylam denmektedir. Boylam derece, dakika ve saniye olarak ifade edilmektedir.
Enlem : dünya üzerindeki herhangi bir noktanın başlangıç paraleli olan ekvator'a uzaklığının açısal değeridir. Q açısı, D noktasının ekvator'a olan uzaklığının açı cinsinden değeridir ve D noktasının enlem derecesini verir. Örnek : Q açısının değeri 45 ise, D noktasının enlem derecesi 45° dir.
Ekvator'a göre kuzeye ve güneye doğru 90 ar adet enlem çemberi vardır ve toplam olarak 180 adettir. Karakter olarak bu çember grupları farklı yapılardadır.
6.1 Depremin Konumu (enlem, boylam)
Aynı zamanda deprem ile istasyon arasındaki bölgenin sismik hız yapısının da bilinmesi gereklidir. Depremin yer yüzündeki konumu enlem ve boylam olarak tanımlanır.
Boylam, başlangıç meridyeni olan Greenwich'e olan mesafesinin (derece, dakika, saniye cinsinden) açısal uzaklığının ölçüsüdür. Örneğin, A noktasının 20. doğu meridyeni üzerinde ise A'nın boylamı 20 derece doğu boylamıdır.
Türkiye'nin matematik konumu; 26°-45° doğu meridyenleri, 36°- 42° kuzey paralelleridir.
Bir yerin koordinatlarını alma
Bilgisayarınızda Google Haritalar'ı açın. Haritadaki yeri veya alanı sağ tıklayın. Bu işlemle bir pop-up pencere görüntülenir. Enlem ve boylamı en üstte ondalık biçimde bulabilirsiniz.
Toprakları 36–42° Kuzey enlemleri ve 26–45° Doğu boylamları arasında yer alır. Ülkenin doğusu ile batısı arasında 76 dakikalık bir zaman farkı vardır. Genişliği 1.660 kilometredir.
Boylam kelimesinin eş anlamlıları ile örnek cümleler
Tul daireleri, bir bölgenin yerel saat farkını hesaplamak için de kullanılır. Tul dereceleri arasındaki uzaklıklarda kutuplara doğru gittikçe daralma yaşanır. Her dereceden bir meridyen yayı geçer. Her bir boylam batı boylamı ve doğu boylamı olarak ikiye ayrılır.
Ondalık Derece: ör. 37,7°, -122,2° Derece, Dakika, Saniye: ör. 37°25'19.07"K, 122°05'06.24"B. Derece, Ondalık Dakika: ör. 32° 18.385' K 122° 36.875' B.
Türkiye'de 360 – 420 kuzey enlemleri (paralelleri) ile 260 – 450 doğu boylamları (meridyenleri) arasındadır.
Okulun “Kuzey Enlemi” ve “Doğu Boylamı” koordinatları kırmızı ok işareti ile gösterilen alanlarda belirtilmektedir. Örnek olarak bu okulun Kuzey Enlemi= 39°57'49.89'' Doğu Boylamı= 32°52'21.67'' şeklindedir.
Enlem (kısaltması: φ, phi ya da Lat.) yeryüzündeki bir noktanın yerküre merkezinden ölçülmek üzere ekvatora olan açısıdır. Aynı enlem açılarını birleştiren paralel çizgilere Enlem çizgileri ya da paralel denir. Kuzey Kutbu 90°N; Güney Kutbu 90°S olup 0° paraleli ya da enlemi de ekvator olarak adlandırılır.
Enlem iklimi etkileyen en önemli etmendir, güneş ışınlarının geliş açısını etkilemektedir. Genel olarak güneş ışınlarının geliş açısına göre aşağı enlemler daha sıcak, yukarı enlemler daha soğuk olmaktadır. Yükselti de iklim üzerinde etkili olan bir diğer faktördür.
180 paralel dairenin 90 tanesi Kuzey Yarımküre'de 90 tanesi ise, Güney Yarım kürede yer alıyor. Bir yarım kürede aynı paralel üzerinde yer alan tüm noktaların, Ekvator'a olan uzaklıkları, güneş ışınlarını alma açıları, çizgisel hızları, gece ve gündüz süreleri ve enlemleri aynı olarak kabul edilir.
Paralel (coğrafya) - Diğer bir adı enlem olan ve dünyayı yatay olarak kestiği farz edilen 180 tane çizgi.
— Dik açı 90º (90 derece) dir. — 1º = 60′ (60 dakika) dır. — 1′ = 60″ (60 saniye) dir.
Başlangıç noktası olarak kabul edilen Greenwich'in doğusunda 180, batısında da 180 tane olmak üzere toplam 360 tane meridyen bulunur. Her meridyen arasındaki mesafe 111 km'dir. Aynı zamanda her meridyen arasında bulunan saat farkı ise, 4 dakikadır.
Ekvator enlem sıfırı olarak alındığında kuzey yarımküre 0-90 derece arasında, güney yarımkürede yine 0 ile 90 derece arasında değer alır. Güney kuzey ayırımı yapmak için K(uzey) veya G(üney) (Türkçe olarak), N(orth) veya E(East) (Uluslararası notasyon olarak) işaretleri kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri