Sözleşmelerde yapılan değişikliğe "zeyil" ismi verilir. Zeyil yapıldığına dair hazırlanan belgelere de "zeyilname" denir. Sigorta poliçelerinde, yani sözleşmelerinde o an yapılan bütün değişiklikler zeyilnamede yer alır. Zeyilname, sigorta sektörünün yanında ihale sözleşmelerinde de kullanılır.
Zeyilname kelimesi Arapçada “eklemek, ilave etmek” anlamlarına gelmektedir. Zeyil, sigorta poliçesinde yanlış/hatalı bir bilgi bulunması veya sigorta poliçesinde bilgi güncellemesi yapılması gibi hallerdeki düzenleme işlemine verilen isimdir.
Zeyilname araç değişikliği, plaka değiştirme gibi işlemlerde düzenlenebilir. Sigorta poliçesine ek olarak hazırlanan zeyilname eksik veya yanlış bilgilerin düzeltilmesini sağlamaktadır. Zeyilname sayesinde sigorta poliçesinin yeniden hazırlanmasına gerek kalmaz.
Zeyilname düzenleme işlemi, genellikle sigorta şirketi tarafından yapılır. Zeyilnamenin düzenlenebilmesi için tarafların karşılıklı olarak anlaşmaya varmış olması gerekir. Karşılıklı anlaşmanın ardından sigortalı taraf zeyilname talep eder. Bunun üzerinde sigorta şirketi tarafından zeyilname taslağı hazırlanır.
Zeyilnameyi kim düzenler? Zeyilname, sigorta şirketinin ilgili teknik birimi tarafından düzenlenir.
İlgili 36 soru bulundu
Zeyilnameler bütün sigorta çeşitlerine hazırlanabilen bir belgedir. Trafik sigortası, konut sigortası, kasko sigortası ve daha birçok alanda taraflardan birinin poliçede değişikliğe gitmek istemesiyle zeyilnameye başvurulabilir.
**bunu gerektiren sebep ve zorunluluklar bir tutanakla tespit edilerek önceki ilanlar geçersiz sayılır ve ihale yeniden aynı şekilde ilan olunur. olmak üzere en fazla 20 gün zeyilname ile ertelenebilir.
Zeyilname Çeşitleri
Adres değişikliği, araç ya da plaka değişikliği, teminat değişikliği, poliçe iptali ve poliçe üzerine ek teminat zeyilleri, sigortalının mevcut durum değişikliklerinde başvurabileceği bazı zeyil belgesi çeşitleri arasında bulunur.
Poliçenin iptal edilmesi durumunda prim iadeleri genellikle 3-5 gün içinde yapılır. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde iade tutarı yine karta yatırılırken elden nakit ödenen tutarlar sigorta şirketi tarafından araç sahiplerine teslim edilir.
İptal talebi için poliçe satın alınan sigorta firmasına bir ön yazıyla birlikte, araç satış belgesi ve sigorta poliçesinin faks veya e-mail yoluyla gönderilmesi gerekir. Talebi ve evrakları teslim alan sigorta şirketi, iptal işlemi için süreci başlatır.
Poliçe değişikliği durumunda düzenlenmesi gereken belge, zeyilname olarak adlandırılmaktadır. Ayrıntılı olarak incelenecek veya tanımlanacak ise tecditler ve poliçe üzerinde ilave, iptal veya değişiklik gibi durumlarda düzenlenen belgelere verilen addır. Yapılan bu işleme de zeyil adı verilmektedir.
Zeyilname Ne Demektir? Sigorta poliçesinde yanlış/hatalı bir bilgi bulunması veya sigorta poliçesinde bilgi güncellemesi yapılması gibi durumlarda yapılan düzenleme işlemi zeyil olarak adlandırılır. Bu düzenlemeler sırasında oluşturulan belgenin ismi ise zeyilnamedir.
TDK'ya göre zeyil kelimesi, bir kitap ya da yazılı başka bir eser hakkında yapılan detaylı açıklama demektir. Örnek Cümle: Bu kitap için yazdığım zeyl haftaya tüm kitapçılarda satışa çıkarılacak.
Ev satışı yaptıktan sonra DASK poliçeniz devam ederken adres değişikliği yapabilir ve yeni tapu bilgilerinizle mevcut poliçeniz üzerinde zeyil işlemi yaparak, güncelleyebilirsiniz. Buna ek olarak gerekli yasal değişiklikler yapılarak, DASK devredilebilir.
Sigorta poliçenizde hatalı bir bilginin yer alması ya da poliçedeki bilgilerin güncellenmesi gibi durumlarda yapılan düzenleme işlemine zeyil adı verilir. Bu düzenleme sonrasında oluşturulmuş belge ise zeyilname olarak bilinir.
Poliçesini iptal eden sigorta sahibine, gün esasına göre prim tutarının iadesi yapılır. Ancak mevcut sözleşme, sigortalının değiştiği tarihten itibaren 15 gün süresince herhangi bir işleme gerek kalmaksızın ve prim ödenmeksizin yeni araç sahibi için sözleşme yapılana kadar geçerli olacaktır.
İşe başlamayan işçinin işe giriş bildirgesi çalışmaya başlamaları gereken günü takip eden ilk iş günü içinde e-Sigorta kanalıyla iptal edilebiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu uygulamada yaşanan bu durumu Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde değişikliğe giderek çözüme kavuşturmuştur.
Yaşın dolmasına karşın emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını dolduramayanlar bağlı bulunulan sosyal güvenlik merkezine ya da il müdürlüğüne yazılı talepte bulunmaları halinde ödemiş oldukları prim tutarlarını toplu bir şekilde iade alabilmektedir.
Yukarıda bahsi geçen örnek durumların yanı sıra belirli nedenler dolayısıyla zeyilin feshi söz konusu olabilmektedir. Bu durumla karşı karşıya kalındığında şu şekilde açıklama yapılabilir; var olan ve geçerli olan zeylin bozulması, ortadan kaldırılması ve feshedilmesi. Buna da fesih zeyili denir.
Poliçe. Genellikle yazılı sigorta sözleşmesi anlamında kullanılmaktadır. Sigortacı ile sigortalı arasındaki sigorta sözleşmesinin yazılı, yasal delilidir. Sigortacı ile teklif sahibinin teminat şartları ve sigorta primi üzerinde anlaşmalarından sonra, sigortacı tarafından düzenlenmektedir.
Zeyilname, ihale dokümanının bağlayıcı bir parçası olarak ihale dokümanına eklenir. 14.2. Zeyilname, ihale tarihinden en az on gün öncesinde bilgi sahibi olmalarını temin edecek şekilde ihale dokümanı alanların tamamına gönderilir veya imza karşılığı elden tebliğ edilir.
Kasko poliçeleri genellikle öğlen 12.00'de başlar ve 365 gün sonra öğlen 12.00'de sona erer. Yani kasko süresi, poliçe ile belirlenen gün başlar ve aksi belirtilmediği sürece tam 365 gün sürer. Ancak burada “artık yıl” kavramına dikkat etmek gerekir.
İdare şikayet başvurusuna ilişkin olarak 10 gün içerisinde karar almalı ve başvuru sahibi ile diğer isteklilere bildirmelidir. Başvuru sahibi de kararın kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde Kuruma itirazen şikayet başvurusunda bulunmalıdır.
İdare, şikâyetin verilmesini izleyen otuz gün içinde gerekçeli bir karar alır. Bu kararda, şikâyet tamamen veya kısmen haklı bulunmuşsa alınması gereken düzeltici önlemler de belirtilir. Alınan karar, bütün aday veya isteklilere karar tarihini izleyen yedi gün içinde bildirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri