Sulu kalsiyum sülfat bileşiminde bir kayaçtır. Renksiz veya açık sarı, beyaz, mavimsi gibi çeşitli renklerde olabilir. Yumuşaktır, tırnakla çizilir (sertlik derecesi: 2.0).
Jips(Alçıtaşı) kimyasal bileşimi kalsiyum sülfat (CaSO4.2H2O) olan bir mineral çeşididir. Türkiye' nin çeşitli illerinde jips yatakları milyonlarca ton rezervlerde bulunmaktadır. Başlıca maden yataklarından birisi de Balıkesir-Susurluk Jips sahası olup, yaklaşık 1.000.000 ton rezerve sahip olduğu bilinmektedir.
Jipsli topraklar jeolojik dönemlerde aşırı buharlaşma so- nucu oluşmuş ekstrem habitatlardır. Jipsin fiziksel yapısı genellikle cam kristalleri şeklindedir. Jips, kristal hâlde su ihtiva eden kalsiyum sülfat (Ca2SO4.2H2O) ya da su ihtiva et- meyen anhidrit (CaSO4) şeklindedir.
Türkiye'de Alçıtaşı Yataklarının Durumu
Alçıtaşı rezervleri ayrıca Güney, İç Anadolu ve Güney Doğu Anadolu'da yaygın bir şekilde mevcuttur. Yapılan kaynak araştırmalarına göre Balıkesir-Susurluk-Demirkapı havzasında yaklaşık 1Mton civarında jips rezervleri gözlenmiştir.
Jips, beyaz boya ve dolgu maddesi olarak da kullanılır. Başka bir yaygın kullanım alanı ise çimento sektörüdür. Çimento sektöründe jips kullanımı prizlenmeyi geciktirir, nikel izabesinde eritmeyi kolaylaştırır.
İlgili 32 soru bulundu
Şekil olarak kısa ya da uzun prizmatik olarak bulunmaktadır. Masif, taneli, lifli ve iğnemsi biçime sahiptir. Jips taşı sağlam yapılı değildir. Hatta ele alındığında sabun gibi yumuşak ve kaygan bir hissiyat vermektedir.
Bira sanayiinde mayalandırma için kullanılır. Alçı, tıpta cerrahide ve dişçilikte kullanılır. Alçı vitrifiye malzemelerde, porselende ve kiremit üretiminde kalıp aşamasında kullanılır. Kimya sanayiinde amonyum sülfat, kükürt, kükürt okside ve sülfat asidi elde etmek için kullanılır.
Beyaz renkli ve bir kimyasal tortul taş olan jips, alçıtaşı olarak da isimlendirilir. Ancak alçıtaşı, kimyasal bileşimi kalsiyum sülfat olan ve tortul kütlelerde rastlanan bir mineraldir ve tabiatta iki farklı şekilde bulunur.
Karstik göller, kalker, jips, kaya tuzu gibi eriyebilen kayaçların bulunduğu yerlerde oluşan göllerdir.
Herhangi bir nesneyle çizilemez.
Karst, tortul kayaçların su ve sıcaklık etkisiyle erimesiyle, aşınması, birikmesi ve taşınması olaylarının görüldüğü; kaya tuzu, jips, kireç taşı ve dolomit gibi çeşitli çözünür taşlar içeren bölge.
Kanola yetiştiriciliğinde toprağı iyileştirmek ve kükürt kaynağı olarak iki amaçla kullanılır. Jips genellikle sert tabanlı kırmızı topraklarda veya tuzlu topraklarda yüzey çatlamalarını önlemek ve drenajı iyileştirmek için kullanılır.
Karstik şekiller, kaya tuzu, jips ya da kalker gibi kayaçların çözünmesi ile oluşan şekillerdir. Bu kayaçların bulunduğu yerlere de karstik yöre denir. Karstik Şekiller Nedir? Jips, kalker, tebeşir ya da kaya tuzu gibi suda kolay bir şekilde çözünen kayaçların çözünmesi ile karstik şekiller oluşur.
Yukarı Kızılırmak Havzası'nda, özellikle Sivas-İmranlı arasındaki jips alanı Türkiye'nin en önemli jips karstı alanını oluşturmaktadır.
JİPS KARSTI
Çankırı ve Sivas çevresinde por koyağı adı verilen dolinler, zamanla gelişer ek uvala ve polye boyutlarına ulaşan şekillere dönüşebilmektedir.
Yarım hidrat kalsiyum sülfat olarak tanımlanan alçı, doğada jips olarak adlandırılan iki molekül suya sahip kalsiyum sülfatın, 180-250oC civarın- da kızdırılması ile elde edilir.
İnceleme sahasında ki en önemli ve bilindik yapı olan Pamukkale travertenleri diğer bir karstik şekil olarak görülmektedir.
Dolin karstlaşma sonucu oluşmuş (lapyaların birleşmesiyle), boyutları bölgenin karstik özelliklerine bağlı olarak değişen, kapalı veya yarı açık çukurluklar. Kalkerli arazilerde erime ve çökme sonucu oluşan tava şeklindeki çukurluklardır.
Kimyasal tortul kayaçlar: kalker (kireç taşı), jips (alçı taşı), kaya tuzu, traverten.
Başlıca kimyasal tortul kayaçlarına örnek: • Kireç taşı (kalker), • Traverten, • Jips (alçı taşı) ve • Kaya tuzu • Dolomit. Suda eriyerek çözünebilen minerallerin daha sonra çökelerek birikmesi sonucunda oluşmuşlardır. Kimyasal süreçler sonucunda çökelme ile oluşurlar.
Başkalaşım kayaçları ya da metamorfik kayaçlar, magmatik ve tortul kayaçların çeşitli etkilerle (örneğin basınç, sıcaklık) değişime uğraması sonucu oluşurlar. Mermer, başkalaşım kayaçlarına bir örnek olarak verilebilir.
Kalker yani kireç taşı, alçı taşı yani jips, kaya tuzu, dikitler ve sarkıtlar, travertenler kimyasal tortul kayaçlara örnektir. Organik Tortul Kayaçlar: Hayvan ve bitki kalıntılarının tortul kayaç bölgelerinde birikmesi ile meydana gelir. Kehribar, tebeşir, kömür, mercankaya organik tortul kayaçlara örnektir.
Alçının hammaddesi, doğada alçıtaşı olarak bilinen tek mineralli tortul taş olan jipstir.
Pomza, gözenekli yapısı, hafifliği, yüksek izolasyon etkileri, atmosferik şartlara karşı direnci ve yüksek puzzolanik aktivitesi sebebiyle, insanoğlunun eski çağlardan beri kullandığı en eski yapı malzemelrinden birisidir.
Ponza taşı, ayakların bakımı için de oldukça etkilidir. Ayrıca, ponza taşı, sıcaklık yalıtımı ve ses yalıtımı sağlaması nedeniyle, inşaat sektöründe yaygın olarak kullanılır. Bunun yanı sıra, bahçe ve peyzaj düzenlemelerinde de kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri