Recaizade Mahmut Ekrem, Çok Bilen Çok Yanılır'da görücü usulüyle evlilik konusunun alay etmeye elverişli taraflarını bularak başarılı bir komedi yazmıştır. Eserde kıskançlık, makamını kötüye kullanma, hırs ve intikam başlıca temalar olarak dikkati çeker.
Çok bilen Çok Yanılır: (tiyatro)Komedi türünde yazılmış bir eserdir; yazar bu eserinin konusunu Binbir Gündüz Hikâyeleri'nden almıştır; eserde, kendi kazdığı kuyuya yine kendisi düşen Maraş kadısı Azmi Efendi'nin serüvenini anlatır.
1914 yılında, Recaizade Mahmut Ekrem'in ölümünden sonra yayımlanan oyun, kullanılan sade dille de okuru çabucak kavramaktadır...
AFÎFE ANJELİK (RECÂİZÂDE MAHMUT EKREM)
Recaizâde Mahmut Ekrem'in tiyatro türündeki ilk eseri. “Dört fasıldan ibaret dramdır” alt başlığıyla 1870 tarihinde yayımlanan eser, kaynağını Genvieve de Brabant efsanesinden alır ve melodram türüne yakın bir hususiyet arz eder.
recaizade mahmut ekrem'in bir tiyatro eseri.
İlgili 40 soru bulundu
[1] Çok konuşan, sözlerini denetlemeden, iyi düşünmeden ortaya atacağından yanlış şeyler söyleyebilir.
Gerçek anlamlı atasözlerinde, bütün kelimeler gerçek anlamda kullanılmıştır. “Fakirlik ayıp değil, tembellik ayıp”, “Çok konuşan çok yanılır” vb. Mecaz anlamlı atasözlerinde ise bütün kelimeler mecaz anlamda kullanılmıştır. “Meyveli ağacı taşlarlar”, “Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur” vb.
R.Ekrem, kendisini hayata bağlayan Nijad'ın doğumundan üç yıl sonra kaleme aldığı Tefekkür'de (1887), hastalıklara tutsak kalmış iki evlâdından sonra dünyaya gelen oğlunun varlığıyla şenlenen ruhunu yansıtır.
TAKDÎR-ELHÂN (RECAİZADE MAHMUT EKREM)
Recaizade Mahmut Ekrem'in kaleme aldığı eleştiri kitabı. İlk olarak 1886 yılında yayımlanmış olan Takdîr-i Elhân'ın asıl yazılış amacı, Menemenlizade Mehmet Tahir'in aynı yıl yayımlamış olduğu Elhân isimli şiir derlemesini değerlendirmektir.
Şiirlerinde romantizmin, tiyatrolarında ise klasisizmin etkileri görülmekte iken romanlarında ve öykülerinde realizmin etkisi görülmüştür.
Recaizade Mahmut Ekrem'in “zerrattan şümusa kadar her güzel şey şiirdir.” (Recaizade Mahmut Ekrem, 2014:13) görüşünü benimsemesinin de etkisiyle Tanzimat'ın ilk yıllarında görülen toplum için sanat anlayışında bir takım kırılmalar meydana gelir.
Osmanlı yenileşme hareketleri çerçevesinde Tanzimat'la birlikte Batı'ya açılan Osmanlı Devleti'nde yaşanan batılılaşma sürecinin yanlış özelliklerinin vurgulandığı yapıtta, Bihruz Bey ve onun romantik aşkı konu edilmiştir. Romanda Bihruz Bey karakterinden hareketle batılılaşmayı anlamayan tip eleştirilir.
ATALA yâhut AMERİKAN VAHŞİLERİ (RECÂİZÂDE MAHMUT EKREM)
Beş perdelik bir dram olan eser; Amerika'da vahşilerin eline düşen Şaktas isimli gencin, bu vahşilerin reisinin kızı olan Atala ile olan aşk serüvenini konu almaktadır.
Recaizade Mahmut Ekrem Bütün Eserleri -2 Takdir-i Elhan - Kudemadan Birkaç Şair - Pejmürde - Takrizat.
Şemsa, bir acının hikâyesi. Realizmi can yakan cinsten. Şiirle sarmalanmış bir parça öykü. Recaizade Mahmut Ekrem'in her zamanki yetkin kaleminden...
Tefekkür kelimesi TDK sözlüğünde yer alan bilgilere göre “düşünme, düşünüş” manasına gelir.
Fikr kelimesinden türetilmiş olan tefekkür dilimize Arapçadan geçmiştir. Bir mesele hakkında derin derin düşünmek ve sonuca varmak anlamına gelen kelime, İslam filozofları ve mutasavvıflar tarafından da sıklıkla kullanılmıştır. Tefekkür kelimeden türeyen mütefekkir ise hem filozof hem de düşünür demektir.
Tefekkür, İslam dininde günahlarını, evreni, varlıkları, doğayı, yaratıkları, kendini ve Allah'ı düşünmek; Allah'ın yarattığı varlıklardan, evrendeki düzenden ders çıkarmak demektir.
Farsça kökenli bir kelime olan pejmürde dilimizde 19. yüzyılda kullanılmaya başlanmıştır. İlk kez Tanzimat edebiyatçılarının eserlerinde rastlanan kelime, sonradan yaygınlaşmıştır. Bu sözcük perişan, dağınık anlamlarına gelmektedir.
Recaizade Mahmut Ekrem, Çok Bilen Çok Yanılır'da görücü usulüyle evlilik konusunun alay etmeye elverişli taraflarını bularak başarılı bir komedi yazmıştır. Eserde kıskançlık, makamını kötüye kullanma, hırs ve intikam başlıca temalar olarak dikkati çeker.
Yani bir kelimeyi gerçek anlamının dışında kullanmaktır. Gerçek anlamlı deyim ise, bir deyimin söylendiği anda akla gelen ilk anlamıdır. Aşağıdaki deyimlere ve anlamlarına baktığınızda, deyimin ve anlamının aynı olduğunu göreceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri