Regülatör, yüksek voltaja ve aşırı gerilimlere karşı korur. Regülatör, -90V,+50V aralığında sınırlı olmak üzere voltajın bir makine veya cihaz için gerekli sınırlarda kalmasını sağlamakla görevlidir. Ancak, yüksek voltaj veya aşırı gerilimler binlerce volt ile ifade edilir ve bu durumda regülatörlerde zarar görebilir.
Aşırı gerilim koruma cihazı (SPD) nedir? Bir aşırı gerilim koruma cihazı (SPD) veya sadece bir aşırı gerilim koruyucu, elektronik cihazları güç dalgalanmalarından veya geçici voltajdan korumak için kullanılan bir cihazdır. Bu cihaz, korumak zorunda olduğu yüklerin güç kaynağı devresine paralel bağlanır.
Geçici aşırı gerilimler, şebeke geriliminin çok kısa süreli olarak yükselmesidir ve hızlı bir şekilde şebeke gerilimi, ana sinüs formuna geri dönme eğilimindedir. Gerilimdeki bu kısa süreli yükselmeler atmosferik kaynaklı, anahtarlamaya bağlı olarak veya hata akımlarının kesilmesi sonucu oluşabilir.
Bu değerler de kesinlikle insan hayatını koruyamayacağı gibi yangın riskini de engellemezler. Sigortalar, devre elemanlarını korurlar, kaçak akım röleleri insan hayatını korur.
Prize takılı olan elektrikli aletler ise, fazla akımdan dolayı kısa devre yapabilme veya bozulma tehlikesiyle karşılaşabilir. Kaçak akım koruma rölesi kullanımı sayesinde, akımın prizlere ulaşmadan kontrol altına alınması ve aletlerin bozulmadan kullanılması sağlanır.
İlgili 35 soru bulundu
Bunun yanı sıra maksimum güce sahip bir korumalı prizde unutulan ufak rezistanslı bir cihaz tüm sigortayı attırabilir. Eğer bu şekilde yüksek voltaj çeken bir cihazı akım korumalı prize bağlarsanız ürün sigortası atar ve tüm güç kesilir.
Özellikle bilgisayar, tablet, buzdolabı, bulaşık makinesi ya da televizyon gibi sık kullanılan ve maddi değeri yüksek olan elektrikli cihazları akım korumalı prizlerle kullanmak gerekir. Akım koruyucu prizler içinde yer alan alternatif devre yüksek voltaj ve dalgalanmalarını algılayabilecek özelliklere sahiptir.
Kaçak akım rölesi nötr kopması durumunda açar, yüksek voltaja karşı korur.
Çalışma yapıları gereği elektrik sigortasının koruma sağlamadığı motorları korumanın yolu ise röle kullanımından geçmektedir. Bu bağlamda Aşırı Akım (Koruma) Rölesi nedir sorusunun yanıtı da, motor sargılarının ve sistemlerinin aşırı akımlara karşı korunmasını sağlayan cihaz şeklinde ifade edilebilir.
Bu gibi nedenlerle kaçak akım rölesi attığı zaman sigorta kutusu içindeki bütün sigortaların kapatılması gerekmektedir. Sonrasında panodaki ana sigorta açılıp ardından kaçak akım rölesinin açılması gerekmektedir. Sigorta kutusunda yer alan tüm linyelerin sırası ile açılması gerekmektedir.
Voltaj çok düşük olduğunda, cihaz yeterli enerji alamaz ve bu nedenle düzgün çalışamaz. Ancak voltaj çok yüksek olduğunda, cihaz aşırı yüklenir ve bu da cihazın zarar görmesine veya hatta yanmasına neden olabilir. Bu durumu bir su borusuna benzetebiliriz.
Yüksek akım ve düşük voltaj insanları etkilemez, aksine yüksek voltaj ve düşük akım insanlara çok fazla zarar vermez!
Tanımlar iki iletkenli bir sistem ya da herhangi bir iletken ve yer arasındaki gerilimi ifade eder. Elektrik güç iletişimi mühendisliğinde, yüksek gerilim yaklaşık 35,000 volt üzeri herhangi bir gerilim olarak değerlendirilir. Bu sınıflandırma ekipman ve yalıtma tasarımına göre temellenir.
Akım korumalı prizlerin içinde bulunan devre sayesinde yüksek voltajlı bir akımı direkt cihaza iletmek yerine, fazla voltajı absorbe edip zemine yönlendirerek olası tehlikelerden korur.
Gerekli önlemler alınmazsa, basit bir yüksek voltaj televizyonun bozulmasına, hatta yangın ve patlama kaynağı olmasına sebep olabilir. Bu yüzden TV anakart yanması durumuna karşı önlem almak gerekir.
Olası gerilim dalgalanmaları, ani pikler, yıldırım darbesi sonucu şebeke frekansını ani yükselten olaylarda AC tipi kaçak akım röleleri sürekli açarlar. F tipi kaçak akım röleleri ise özellikle yıldırım kaynaklı kaçak akım rölesi atmalarına karşı kesin çözüm sağlar!
Kaçak akım 300 mA değerini geçtiğinde ısınmadan kaynaklanan yangın tehlikesi söz ko- nusu olur. Kaçak akım röleleri seçilirken insan hayatı için 30 mA; yangın tehlikesi içinde 300 mA'lik anma kaçak akım değerine sahip olanlar tercih edilmelidir.
Topraklama. Elektrik ile çalışan cihazların olacak elektrik kaçağı risklerine karşılık alınan hayati önleme “topraklama” denilmektedir. Basit bir sistem olarak iletkenle kaçak elektriğin toprağa verilmesini sağlar.
Genel anlamda düşünüldüğünde, tercih edilen akım korumalı prizin en az 750-800 Jul (Joule) üzerinde bir koruma değerine sahip olması korumayı daha güvenilir ve uzun vadeli kılar.
Tüm bu anlatılanların sonucuna bakıldığında kaçak akım rölesi topraklama olmadan çalışabilmektedir. Ancak oluşabilecek birçok maddi ve manevi hasara yol açacaktır.
Kaçak Akım Röleleri, Faz'dan geçen ve Nötr'den dönen akımları karşılaştırarak Röle'nin sınır değeri (30 mA – 300 Ma ) üzerinde bir fark olması halinde devreyi çok hızlı ( 0 – 400 ms )açmak üzere tasarlanmış mekanik koruma elemanlarıdır.
İnsan korunmak istenen her yerde 30 mA Röle kullanılmak zorunda değil, elektriksel koruma iki şekilde sağlanabilir. Akımı sınırlayarak (0-0,05 A) ya da gerilimi 50 V ile sınırlayarak. Kaçak Akımların yüksek olabileceği sistemlerde 300 mA röle kullanarak insanı da koruyabilirsiniz, yangından da korunabilirsiniz.
Prizin iç bileşenlerinin işlevlerini yitirdiği, LED ışığının sönmesi ile anlaşılır. Kısacası bir prizin akım korumalı olup olmadığını anlamak için üzerinde LED ışığı ve prizin kendi sigortasının olması gerekir.
Akım Korumalı Priz Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz
Akım korumalı prizlerde yer alan Joule; enerji ölçüm birimidir. Joule değerinin yüksek olması, akım koruması konusunda da daha faydalıdır. Bunun yanı sıra alacağınız akım korumalı prizin kullandığınız cihazların güç değerinin yüksekliğine uygun olması gerekir.
Elektrik akım korumalı priz, elektronik cihazların yüksek akım ve voltaja maruz kalmasını engellemeye yarar. Bu priz, elektrikli aletleri ani akım dalgalanmalarına karşı koruma görevini üstlenir. Yüksek akım ve voltaj dalgalanmaları, koruma prizi sayesinde söz konusu cihazlara ulaşamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri