Sürekli kahve molası: Gün boyu kahve, çay içme ve atıştırma alışkanlığı, ağızda asit salgılayan bakterileri aktive ederek bu bakterilerin diş yüzeyinde yaşamasına ve dişleri çürütmesine neden olur.
Çok Çay İçmek Dişleri Çürütür Mü? Gün içerisinde sıklıkla tüketilen kahve veya çay içme alışkanlıkları, ağızda asit salgılayan bakterileri harekete geçirir. Bu durum bakterilerin diş yüzeyinde yaşamasına ve dişleri çürütmesine yol açmaktadır.
Sıcak içmeyin!
Aşırı sıcak diş yüzeyindeki koruyucu yapıyı kalıcı olarak bozar ve renk değişikliği oluşmasını sağlar. Kaynamış sıvı gıdaların tüketilmeden bir miktar soğumasının beklenmesi diş sağlımız açısından çok önemlidir.
Asitli ve Enerji içecekleri
Asit diş çürümesine neden olan en büyük tehlikedir. Asitli yiyecek ve içecekler şekerle birleşme olduğunda ortaya diş çürümesine sebep olan koşullar gerçekleşir. Kola, limon, soda, meyve suları ve benzeri türevler asit içerdiği için diş çürüten gıdaların arasında yer alır.
GİRİŞ ve AMAÇ: Literatürde çay bitkisinin içeriğindeki flavanoller ve kateşinlerin diş çürüğü, diş eti iltihabı, periodontitis, ağız kokusu ve ağız malignitesi gibi ağız hastalıklarından koruma veya gerilemeye yardımcı olduğunu bildiren çalışmalar mevcuttur.
İlgili 39 soru bulundu
Türkiye'de çay tüketiminin çok fazla miktarda olduğuna dikkat çeken Erdin, bunun yanı sıra renkli gıdalar, sigara, kahve, çay ve asitli içeceklerin diş renginde koyulaşmaya neden olduğunu söyledi.
Dişlerinizi temizlemede en etkili yöntem diş fırçalamaktır. Her yaşta yapılması gereken bu bakım işlemi dişlerinizin sağlığını şekillendirecek önemli adımlardan bir tanesidir. Günde en az 2 kere, nazik hareketlerle dişlerinizi fırçalamak uzun vadede ağız ve diş sağlığı için değerli bir bakımdır.
Dişlerde oluşan plaklar çürüklerin oluşmasına yol açan ana sebeptir. Çok fazla şekerli ve nişastalı gıda tüketmek, bunun ardından gerekli diş temizliğini yapmamak çürüklere neden olur. Şekerli ve nişastalı gıdaların tüketiminden sonra dişlerin temizlenmemesi halinde, plaklarda bulunan bakteriler beslenir.
Günümüzde birçok hastalığın sebebi olarak gösterilen stres faktörünün, vücuttaki çoğu organı etkilediği gibi diş çürükleri ve diş eti hastalıklarına da neden olduğu belirtildi. Selçuk Üniversitesi (SÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.
Dişlerin düzenli fırçalanması ve diş ipi kullanılması, diş çürüğü yapan bakterilerin üremesini engelleyerek diş çürümelerini önleyebilir. Ayrıca, dişlerin florür ile güçlendirilmesi, diş minesinin dayanıklılığını arttırarak çürümeleri önleyebilir.
Gün içerisinde aşırı çay tüketiminin de bir sakıncası var. Aşırı çay tüketimiyle beraber kişilerde uykusuzluk, kalp çarpıntısı, sinir bozukluğu, baş ağrısı gibi birçok durumlarla karşılaşıyoruz. O yüzden günde 4 bardaktan fazla çay içmemek gerekiyor.
Çay, Kahve ve Alkollü İçecekler : Dişlerde oluşan lekelenmelerin önemli nedenleri arasında tüketilen meşrubatlar yer almaktadır. Çay, kahve, şarap, gazlı içecekler, enerji içecekleri gibi sürekli ve sıklıkla tüketilen içecekler dişlerde mine erozyonuna ve lekelenmelere yol açar.
Bu noktada yediğimiz ve içtiğimiz hemen her şey dişlerimizi sarartmak için adaydır. Özellikle boyalı gıdalar bu konuda en önde gelen adaylardır. Sigara da dişlerin sararmasına ve hatta kararmasına neden olur.
Aynı zamanda uzmanlar halk arasında çay ile ilgili bilinen bazı yanlışların olduğunu söylüyor. Bunlardan biri de çayın diş sağlığını olumsuz etkilediği bilgisidir. Ancak uzmanlar şekersiz çayın diş yüzeyinde bakterilerin çoğalmasını engellediğini ve tükürükteki enfeksiyonlu hücrelerin sayısını azaltığını belirtiyor.
Evde, dişlerinizi düzenli olarak basit bir şekilde fırçalamanız yardımcı olabilir. Günde iki kez fırçalamak iyidir fakat çay içtikten hemen sonra fırçalamak daha da iyidir.
İkincil olarak, yeterli miktarda su içmek ağız ve diş sağlığını korur. Su, ağzınızda asidik ve şekerli gıda kalıntılarını temizlemeye yardımcı olur. Son olarak, düzenli olarak yemek yemek ve özellikle öğünler arasında atıştırmalıkları sınırlamak, ağzınızın sürekli asidik olmasını önler.
İyi bir ağız bakım rutini uygulamak çürük gelişimi riskini azaltmanın en iyi yoludur. Dişlerinizi günde iki kez florürlü bir diş macunuyla fırçalamayı ve günde bir kez diş ipi ile temizlemeyi unutmayın. Son olarak, kontrol için düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret edin.
Diş Minesi Nedir? Diş minesi, dişlerimizin en dışındaki yarı saydam katmandır. Dişin hassas katmanlarını korur. Kalsiyum ve fosfat güçlü dişler için önemli minerallerdir.
Çürüğe neden olan bakteriler, önce ağızdaki diğer sağlıklı dişlere ardından tüm vücut sistemine bulaşabilir bir yapıdadır. Kalp-damar, mide, karaciğer ve böbrek gibi pek çok sistemik hastalığı tetiklediği gibi bu hastaların iyileşme süreçlerine de olumsuz etkisi olmaktadır.
Diş çürüğü, karbonhidrat içeren yiyeceklerin dişler arasında sıkışıp fırçalama ve diş ipi ile tamamen çıkarılmaması durumunda da oluşur. Diş çürüklerinin başlıca nedenleri şekerli, yapışkan yiyecekler ve içeceklerdir. Ne kadar çok şeker tüketilirse, o kadar fazla asit üretilir ve bu da çürümeye yol açar.
Diş çürüğü başlangıcı tespit edilen hastalarda çürüğün çok erken bir evrede olması halinde florür tedavisi ile diş minesi onarılabilir. Bunun mümkün olmadığı durumlarda diş çürükleri tedavisi için en sık tercih edilen yöntem diş dolgularıdır.
Yetişkin dönemde gelişen çürükler ve erken diş kayıplarının altında ise genetik etkenlerin yanı sıra, kötü ağız bakımı, şeker ve karbonhidrat ağırlıklı beslenme ve çocukluk döneminde geçirilen hastalıklar ile ebeveynlerin yaptıkları hatalar yatar.
Diş fırçasını, ıslattıktan sonra sofra tuzuna banarak fırçalayın. Sofra tuzu, dişlerinizi sadece beyazlatmakla kalmayacak, gün içerisinde dişlerinizde birikmiş olan zararlı bakterilerin de temizlenmesini sağlayacaktır. Karbonat ile etkisi benzerdir bu yüzden kontrollü uygulanmazsa zarar kaçınılmazdır.
diş taşı temizliğinin 6 ayda bir yapılmasını önerir. Ağzınız ve tükürük yapınız plak ve tartar oluşumuna yatkınsa daha sık muayene ve diş temizliği yapılabilir. Diş taşına daha yatkın olan kişiler şunlardır: Genellikle yaşlanma ve ilaç kullanımı nedeniyle ağız kuruluğu olanlar.
Dişlerde oyukların oluşmasını engelleyen peynir, içeriğinde bulunan kalsiyum, fosfor ve protein gibi maddeler dişlerde plak oluşumunu ortadan kaldırıyor. Çürüklere karşı koruyup, yeni çürükler oluşmasını engelliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri