Kalp damar sistemi üzerindeki etkileri arasında, kahkahanın kan basıncı üzerindeki etkisiyle geçici bilinç kaybına neden olabilmesi (gülmekten bayıldım), daha tehlikeli olarak da kalp atımlarını tetikleyen elektriksel akımlarda ve kalp ritminde bozulmalar hatta kalp krizlerine yol açabilmesi sayılıyor.
Gülmenin psikolojik sağlık ve kişisel gelişime de faydaları var. Güldüğünüzde beyniniz, endorfin de dahil modunuzu yükselten kimyasallar salgılıyor ve stres hormonu seviyesi azalıyor. Dolayısıyla gülmek, stres duygularını ve depresyon semptomlarını azaltabilir ve zorlu ortamlarla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
İnsanlar güldüğü zaman beynin kimyası değişiyor. Eğer biz gülersek savunma sistemimiz kuvvetlenir, direncimiz artar. Hayal dünyamız gelişir. Hayatta kalmamız daha avantajlı seviyeye gelir ve yaşam standardını yükseltir.
Gülümsemek, güler yüzlü olmak ve az gülmek sünnettir.
Ruha huzur verir. İnsanları kaynaştırır, insanlar arasında güven, sıcaklık ve yakınlaşma meydana getirir. Dostlukları arttırır.
Patolojik gülme ve ağlama tipik olarak, çeşitli nörolojik hastalıklar veya merkezi sinir sistemi yaralanması olan kişilerde görülür. Bilim adamları, psödobulbar etkinin, beynin duyguları kontrol etmede görevli bölgesi olan prefrontal korteksteki hasardan kaynaklanabileceğine inanmakta.
İlgili 18 soru bulundu
Araştırma, şen bir kahkahanın beklentisinin bile, vücuttaki “kortizol”, “adrenalin” ve “dopamin” hormonlarının seviyelerini düzenlediğini gösteriyor. Hormonların düzenli çalışması bağışıklık sistemini koruyor ve kanseri önlemede yardımcı olabiliyor. Ayrıca gülme ağrıyı da azaltabiliyor.
Gülmenin birçok yararının birleşimi gösteriyor ki gülmek yaşam süresini artırıyor. Hatta araştırmacılar 20 yıllık bir çalışma sonucunda hayatta daha pozitif bakış açısına sahip olanların yaşam süresinin 7.8 yıl daha uzun olduğunu ortaya çıkardılar.
Adana Büyükşehir Belediyesi, Bilgi Küpü Seminerleri kapsamında kendi personelinin, bilgi birikimini ve moral motivasyonunu artırmaya yönelik faaliyetlerini sürdürüyor.
Gülmek yüz kırışıklıklarını arttırmaz. Aksine gülmek yüzdeki kasların çalışmasını sağlar böylece ilerleyen yaşlarda daha az kırışıklığınız olur.
Hastalığın temel bulguları zeka geriliği, yürüyüş-koordinasyon bozukluğu, konuşma bozukluğu, konvülsiyon ve uygunsuz gülümsemelerdir. Hatta bu sebeple hastalık bazen “mutlu kukla (happy puppet)” sendromu olarak da bilinir.
Bunları sırasıyla görelim: 1- Gülümsemek, güler yüzlü olmak ve az gülmek sünnettir. Bunlarda sadaka sevabı vardır. Bunlar kalbe hayat verir.
c. Namaz kılan kimsenin kendisinin duyabileceği kadar gülmesiyle yalnızca namaz bozulur. Kişinin kendisinin ya da yakınındakinin işitmeyeceği şekilde gülümsemesi namazı da abdesti de bozmaz (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/11).
Cennette Korku ve Hüzün Yoktur
Ağlama yok, gülmek vardır.
Diyetisyen Cansu Kargu, 10 dakika aralıksız gülmenin yaklaşık 30 kalori yaktırdığını söyledi. Diyetisyen Cansu Kargu, diyet yapanlara bol bol gülmeleri tavsiyesinde bulunarak,"10 dakika aralıksız gülmek yaklaşık 30 kalori yaktırır. Öyleyse kilo verirken de pozitif olup bol bol gülüyor süreci hızlandırıyoruz" dedi.
Gülmek insan fıtratında doğasında yer aldığı için kesinlikle haram değilmiş. Sadece kahkaha atmak çok gülmek hem kadına hem erkeğe mekruh kılınmış. Aynı zamanda, kahkahanın aksine tebessüm etmek de sünnettir. Hadislerden birinde 'Cehennemi görseydiniz az güler çok ağlardınız.
Hepimizin bir gülme stili bulunmaktadır. Bunu gülme sırasında yüzün kemik dokusu ie dişleri ve üzerlerindeki yumuşak dokular ile mimik kaslar belirlemektedir. Yüzde mimikler sırasında 43 kas kullanılmakta. Gülme esırasında ise bunlardan sadece 17 si kullanılmakta.
Gülmek kalp hastalıkları riskini azaltır
Gülmek kan dolaşımını canlandırarak özellikle kalbiniz için önemli olan kandaki oksijenlenmeyi artırır. Kan akışındaki bu önemli artış felç, kardiyovasküler rahatsızlık, kalp krizi riskini azaltabilir.
Gülmek, insanları vücutta sağlıklı fiziksel ve duygusal değişiklikleri tetikleyecek şekilde bir araya getirir. Kahkaha bağışıklık sisteminizi güçlendirir, ruh halinizi iyileştirir, ağrıyı azaltır ve sizi stresin zararlı etkilerinden korur.
Gözlerini sıklıkla kısmak, kaşlarını çatmak gibi belli ifadeleri sıklıkla yapmak cildinin erken kırışmasına neden olacak. Ancak söylemeden edemeyeceğiz, çok sık gülmek nedeni ile oluşan kırışıklıklar, bir kadına en çok yakışan kırışıklıklar!
Kahkaha atmanın gençleştirici etkisi oldukça fazladır. Yaşlılığa bağlı kırışıkları azaltan kahkaha, cildin çok daha pürüzsüz görünmesini sağlar.
ABD'de yapılan bir araştırma günde 8 bardak su içen bireylerin daha geç yaşlandığını ve ömürlerinin uzadığını ortaya çıkardı. ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin yaptığı bir araştırma günde belli seviyede su tüketmenin ömrü uzattığını ve yaşlanmayı yavaşlattığını ortaya çıkardı.
İyi ve içten bir gülüş, fiziksel gerginliği ve stresi azaltır ve kaslarınızı 45 dakikaya kadar gevşetir. Kahkaha bağışıklık sistemini güçlendirir. Kahkaha stres hormonlarını azaltır ve bağışıklık hücrelerini ve enfeksiyonla mücadele eden antikorları artırır. Böylece hastalığa karşı direnciniz yükselir.
PGA, santral sinir sistemi bozukluklarının bir çeşidi olarak davranışsal bir durumdur12. PGA'nın özelliği gülme ve ağlamanın sürekliliği ve spontan olmasıdır. Hastalarda gülme ve ağlama her ikisi birden görülebildiği gibi, gülmeden ağlamaya geçiş ya da ağlamadan gülmeye geçiş şeklinde de görülebilmektedir.
Gülmek insanlarda bir olaya karşı oluşan fiziksel bir reaksiyon olup, karşılaştığı komik, eğlenceli ve mutlu olduğu durumlarda verdiği bir davranış biçimidir. Her insan kendisinin hoşuna giden durumlarda gülme refleksi gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri