Gerek 20 adetle en fazla kubbenin uygulandığı çatıya sahip olan Bursa Ulu Camii aynı zamanda büyük ölçekli hat ve istif Page 2 örneklerine rastladığımız bir camidir. Ulu Camideki bu büyük ölçekli hat yazı örneklerine yine erken dönem camilerinden olan Edirne Eski Cami'de de tanık oluruz.
Anadolu Türk mimarlığında ilk kullanılışına taşıyıcı sistem olarak değil, ancak plan olarak türbelerde rastlanmaktadır ve Selçuk- lularda pek çok örneği bulunmaktadır. Cami içinde taşıyıcı sistem olarak ilk kullanılı- şı ise Manisa Ulu Camii (1376)'nde görülmektedir.
Tek kubbeli Osmanlı camii türüne de örnek olan ve 1334 yılında İznik'te yapılan Hacı Özbek Camii, aynı zamanda Osmanlı mimarlık tarihinde inşa edilmiş ilk camiidir. Erken dönem Osmanlı mimarisi yapıları ağırlıklı olarak Bursa, İznik ve Edirne'de bulunmaktadır.
Bu kapsamda Edirne'deki Osmanlı Klasik Dönemi olarak değerlendirilen tek kubbeli camilerden Keşan Hersekzade Cami, Lari Cami, Kadı Bedrettin Cami, Süle Çelebi Camii, Hıdır Ağa Camii, Defterdar Mustafa Paşa Camii, Şeyh Çelebi Camii, Yahya Bey Camii ile Konya'daki Akşehir Hasan Paşa İmaret Camii, Piri Mehmet Paşa Camii, ...
Osmanlıların ilk önemli sanat merkezleri olan İznik'te Hacı özbek camii (1333) Osmanlılardan kalan en eski tarihî yapıdır ve önündeki son cemaat yeriyle tek kubbeli osmanlı camilerinin öncüsüdür.
İlgili 17 soru bulundu
Kubbetü's-Sahre İslâm mimârîsinde bilinen ilk kubbeli eserlerdendir. Bu yapı Abdülmelik'in halifelik döneminde 689-691 yılları arasında inşa edilmiştir. Binanın mimarları Kudüs'lü Yezid Bin Salam ve Baysan'lı Raja Bin Hayve'dir.
Tek kubbesi olan cami, kare planlı ve üç bölümlüdür.
Bunun büyük örnekleri Nuruosmaniye Camii, Ayazma Camii, Zeynep Sultan Camii, Laleli Camii, Fatih Türbesi, Laleli Çukurçeşme Hanı, Birgi Çakırağa Konağı, Aynalıkavak Kasrı ve Selimiye Kışlası'dır. Mehmed Tahir Ağa zamanın en önemli mimarıdır.
Klasik dönem İstanbul üslubunun son eserlerinden biri olan Sultan Ahmed Camii'nin, banisi Sultan Ahmed Han-ı evvel ve mimarı Sedefkâr Mehmed Ağa'dır. Osmanlı mimarisinin yüksek üsluba ulaştığı 16. yüzyıl eserleri başta Süleymaniye Camii ve Külliyesi olmak üzere araştırmacılar tarafından yoğun olarak incelenmiştir.
İslâm mimarisinin bilinen ilk kubbeli eserlerindendir ve Kudüs'ün fethinden sonra Hz. Ömer tarafından yaptırılan mescidin yerine inşa edildiği için -daha çok Batılılar tarafından- Ömer Camii olarak da tanınır. Binanın üzerinde bulunduğu kutsal kaya (sahre, hacerü'l-muallak) rivayete göre Hz.
Bursa'daki Edebali Camisi'nin dünyanın ''en büyük kubbe''sine sahip camisi olduğu belirlendi. Merkez Nilüfer ilçesindeki Ataevler Mahallesi'nde toplam 5 bin metre kare alan üzeride kurulu olan ve bin 850 metrekare kapalı alana sahip camide, aynı anda 5 bin kişi ibadet yapabiliyor.
On iki ayak üzerine yirmi kubbe ile üzeri örtülmüş olan caminin ortasındaki kubbenin üstü açıktır. Son yıllarda bu açıklık camla kaplanmıştır. Duvarları tümüyle düzgün kesme taş ile örülmüştür.
İznik Yeşil Cami'nin ibadet mekânına üç basamaklı merdivenle bir sahanlık aracılığı ile girilmektedir. Dikdörtgen planlı olan bu sahanlık, sütunlar ve kemerlerle üç bölüme ayrılmıştır. Ortasında sekiz dilimli bir kubbe bulunmaktadır.
Aynı zamanda hükümdar egemenliğinin de sembolü olarak görülen mihrap önü kubbesi ilk Müslüman Türk devletleri olan Karahanlı ve Gazneli camilerinde uygulanmaya başlanmış, mekân birliği gösteren cami mimarisinin temel çıkış noktası olmuştur.
Bursa'nın tarihi sembollerinden olan cami, Bursa kent merkezinde, Atatürk Caddesi üzerindedir. Çok ayaklı cami şemasının en klasik ve anıtsal örneği sayılır. Yirmi kubbeli yapı, Türkiye'deki iç cemaat yeri en geniş camidir.
Ulu Cami'nin mimari özellikleri
Mekanı 55 metreye 69 metre boyutlarında kareye yakın dikdörtgen planlı olup 20 kubbeli olan caminin kuzeydeki "Taçkapı" dışında doğu ve batı cephelerinde iki kapısı daha bulunuyor.
Osmanlı Devleti'nin klasik dönemi olan 16. ve 17. yüzyıllarda Osmanlı sarayında yaşam, İslam dininin gerekleri ve saray gelenekleriyle dikkati çeker. Bu düzenin en çarpıcı örneklerin- den biri Topkapı Sarayı'dır.
Devrin sonunda inşa edilen Üçşerefeli Camii planı açısından Osmanlı Klasik Mimarisine ilk adım sayılır:İç avlulu plan tasarımı ve ana kubbe anlayışının oluşturulması Klasik Anlayışın gelişinin işaretleridir. Erken dönemin sanatı imparatorluktan ziyade bir Batı Anadolu Beyliğinin özelliklerini taşır.
Klasik Osmanlı Ordusu, Osmanlı ordusunun 1451'de II. Mehmed'in yapılandırmasından başlayıp 1826 Vaka-i Hayriye biten kısmına verilen isimdir. Dönemin ordusu, 1606 sonrasında yenilmeye başlamış ve 17. ve 18. yy itibarıyla geçirdiği reformlar ardından 1826 yılında lağvedilmiştir.
Klasik mimaride alt yapı düz, örtü sistemi ise eğrisel hatlardan oluşmaktadır. Örtüde en çok kubbe olduğundan, Osmanlı mimarisi kubbe mimarisi ile özdeşleşmiştir. Osmanlı mimarisi gelişiminin son noktasına Mimar Sinan ile ulaşmıştır. Sinan sonrası batı etkileri dışında klasik üslupta ileri bir deneme gelmemiştir.
Yeşil Cami, tek kubbeli klasik camilerde mekânı geliştirmek adına ilk araştırmalara işaret eden İznik'te Osmanlı mimarisinin en önemli ve anıtsal yapısıdır.
HAMİDİYE CAMİİ
Bina taştan ve barok tarzında yapılmıştır. Kubbeli bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Tek minareli ve tek kubbeli bir cami olup güzel bir görünüşü vardır.
Turistler arasında Sultanahmet Cami için “Blue Mosque” yani “Mavi Cami” denildiğini duymuşsunuzdur.
Yeşil Camii, Çelebi Mehmet tarafından aynı zamanda hükûmet konağı olarak inşa edilmiş iki katlı, iki kubbeli görkemli bir yapıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri