"Rica etmek" ifadesi, birisinden nazik ve kibar bir biçimde bir şey istemeyi veya bir şeyin yapılmasını talep etmeyi anlatır. Bu, Türkçe'de yaygın bir iletişim biçimi olup, genellikle direktif ve emir vermek yerine, nezaket çerçevesinde bir şeyin yapılmasını istemek için kullanılır.
Biri karşı tarafa teşekkür ettiği vakit, o teşekküre karşılık olarak dile getirilir ve kibarlık yapılır. İkinci anlama üzerinden ise rica etmek bir sitem anlamı taşır.
Alt makama yazılan yazılar "Rica ederim.", üst ve aynı düzey makamlara yazılan yazılar "Arz ederim.", üst ve alt makamlara dağıtımlı olarak yazılan yazılar "Arz ve rica ederim." biçiminde bitirilir.
Üst makamdan alt makama gönderilen yazılar 'rica ederim', ast makamdan üst ve aynı düzeydeki makama gönderilen yazılar “arz ederim' ifadesi kullanılır.
a) Yazışma yapan makamlar arasındaki hiyerarşi yönünden alt makamlara “… rica ederim.”, üst ve aynı düzeydeki makamlara “… arz ederim.” ibaresiyle bitirilir. b) Üst, aynı düzey ve alt makamlara birlikte dağıtımlı olarak yapılan yazışmalar “…
İlgili 39 soru bulundu
ALT MAKAMLARA YAZARKEN;
Gereğini rica ederim. Gereği için bilgilerini rica ederim. Bilgileriniz rica olunur.
dolayısıyla da rücû etmek de geri dönmek, vazgeçmek, iade etmek gibi anlamlara gelir. bu yüzden de birisi teşekkür ettiğinde ona karşılık söylenen "rica ederim" cevabı aslında "ben size teşekkür ederim" ya da "aynı şekilde teşekkürünüzü size iade ediyorum" gibi anlamlar taşıyan bir kibarlık ve saygı göstergesidir.
hiyerarşi yönünden, alt makamlara "Rica ederim.", üst ve aynı düzeydeki makamlara "Arz ederim." ibaresiyle bitirilir. dağıtımlı olarak yapılan yazışmalarda "Arz ve rica ederim." ibaresiyle bitirilir.
Arz etmek, 'bir makama saygı bildirerek sunmak' anlamına gelir. Arz ve Rica, Gereği ve Bilgi Sözcükleriyle Nasıl Yazılır? Resmi bir yazı metninin son kısmında yer alan ve yazıyı imzalayan makamın arz veya ricasını belirttiği son ifade 'arz ederim' veya 'rica ederim' şeklinde yazılır.
"rica ederim" kalıbı resmi dilde üstün asta vereceği emri ifade ettiği için devlet kadrolarında sıkça kullanılan yapı. üst asta "rica" eder, ast ise üste "arz" eder.
devlet lisanında, "yapılsın, edilsin" demektir. "nazikçe emretmek" de denebilir. anlamina gelirken, rica etmek de ricada bulunmak, yani dilemek, dilekte bulunmak anlamina geliyor. devlet daireleri, okul gibi resmi dairelerde ve bunlar ile yapilan resmi yazismalarda rica etmek emretmek anlaminda kullanilmaktadir.
Üst makam alt makamdan isterken rica eder, alt makam ise üst makamdan isterken arz eder. Vatandaşlar yalnızca arz eder. Arz etmek zaten saygı anlamı içerdiği için saygıyla arz edilmez. Arz etmek saygıyla sunmak demektir.
Hiyerarşi yönünden alt makamlarla yapılan yazışmalar “Rica ederim.”, üst ve aynı düzeydeki makamlarla yapılan yazışmalar “Arz ederim.” ibaresiyle bitirilmelidir. Üst, aynı düzey ve alt makamlara birlikte dağıtımlı olarak yapılan yazışmalar “Arz ve rica ederim.” veya “Arz/rica ederim.” ibaresiyle bitirilmelidir.
- rica ederim. cümlesi kurulup, karşılıklı iyi duygularla sonlandırılmalı minnet faslı.
You're welcome - Rica ederim
Birisi sana "teşekkür ederim" dedikten sonra kullanman gereken yanıt budur.
Arapça rcw kökünden gelen racāˀ رجاء “umut, beklenti” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça racā رجا “umdu, kaygılandı” fiilinin faˁāl vezninde masdarıdır. İlk hecede /i/ ile telaffuzu ve "yalvarma" anlamı Türkçeye özgüdür.
- Teşekkür ederim. - Rica ederim, bir şey değil, önemli değil.
Çalışma hayatında astın da üst'üne teşekkür etmesi saygı ve nezaket gereğidir. Örneğin, ast üst'üne evrak imzalattığında, izin aldığında kendisine teşekkür eder. Üst de “rica ederim” der. “rica ederim” deme hakkı yönetsel yaşamda üstlere, sosyal yaşamda büyüklere ve hanımlara aittir.
RİCA ETMEK KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIMI
- Rica ederim, odamdan çıkınız, ben böyle şeylere tahammül edemem.
Orijinalden alıntı: tek hakkın VAR..! Şaka bir yana eyvallah,sende sağol,rica ederim vs... Sen de Solol. Eyvallah.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "Sağ Ol" şeklinde yazılır. İyilik, yardım veya hoşa giden bir davranış karşısında `çok yaşa, teşekkür ederim` anlamlarında söylenen bir söz.
Günlük hayatta sıklıkla kullanılan talep etmek kelimesi, dilemek, istemek, arzu etmek anlamına gelir.
Unutmayınız ki Üst makam alt makama “rica” eder. Alt makam üst makamdan “arz” eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri