Anne sütüyle beslenen ya da biberonla beslenen bebeğinize, sıcak havalarda ek olarak kaynatılmış ılık su verebilirsiniz. Gece uyanıyorsa, süt içmek istiyor olabilir, sütünü içmiş ise su vermek denenebilir.
Bebeğiniz henüz ilk 6 ayın içerisindeyse ve havalar çok sıcaksa “Sıcak havalarda bebeğe su verilmeli mi?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Cevap, hayır! Çünkü yeterli miktarda alınan anne sütünün içerdiği su, yaz sıcaklarında bile bebeğinizin su ihtiyacını karşılayabilir3.
Bebek Ne Kadar Su İçmeli? Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Uzmanlar anne sütünün bebeklerin sıvı ihtiyacını karşılamada yeterli olduğunu söylüyor ve ilk altı ay için yaz mevsimi de dahil olmak üzere bebeklere su verilmemesi gerektiğini vurguluyor.
Bebeklere ne kadar su verilmeli
Mesela bebeklere anne sütü aldıkları ilk 6 aylık dönemde kesinlikle su verilmez. Ancak ek besinlere geçtikten sonra su verilmeye başlanır. 6 aydan önce normal şartlarda anne sütü alan bebeğin ihtiyacı anne sütü içeriğindeki su ile karşılanır.
İlgili 43 soru bulundu
Bebeğinizin sıcak havalarda rahat etmesi için hafif ve rahat kıyafetler tercih edin. Özellikle pamuktan yapılmış kısa kollu bodyler veya elbiseler bebekler için ideal seçeneklerdir. Sentetik kumaşlardan yapılmış giysiler tercih edilmemelidir. Çünkü bu tür kumaşlar bebeğin cildinde terlemeye ve tahrişe neden olabilir.
Eğer siz bebeğe devam sütü veriliyorsa devam sütü de su ile hazırlandığı için suya ihtiyacı olmaz. Ek gıdaya başlanmasıyla birlikte ki ilk planda kaynamış ılımış su verilmesi tercih edilir. 1 yaş sonrası dönemlerde de kaynatmamıza gerek kalmadan su takviyesi yapılır. Bebek istediği kadar su içebilir.
1 yaşından sonra su miktarını daha da artırabilirsiniz. Türkiye Beslenme Rehberi'ne göre (2022) 6-12 aylık dönemde bebeklere 1-2 su bardağı kadar kaynatıp soğutulmuş temiz su verilebilir. Bebeklere 1 ila 3 yaş arasında ise günde 1-1.5 litre su içirilebilir.
İlk altı aylık dönemde bebeklere su verilmesi tavsiye edilmez. Bu süreçte bebeğin su ihtiyacı, anne sütünden karşılanır. Su, yaşamsal faaliyetlerin sürdürülmesine yardımcı olsa da 6 aydan küçük bebekler için aynı yararı taşımaz. İlgili içeceğin tüketimi, bebeğin hassas vücudu için enfeksiyon tehlikesi oluşturabilir.
İlk 10 kilo için kilo başına 100 ml, ikinci 10 kilo için kiloya 50 ml, 20 kilodan fazla her kilo için 20 ml günlük su ihtiyacı vardır.
Su içmeye yeni başlayan 6 – 12 aylık bir bebeğe günde 300 – 400 ml su verilmesi tavsiye edilir.
Bebeklere anne sütüne ek olarak 100 ml kadar su verilebilir. Özellikle de bebekler 3 yaşına geldiklerinde günde yaklaşık olarak 1 litre su içmeleri önerilir. Bu su miktarı birden verilmemelidir. Yemeklerden sonra bebeklere azar azar su verilmesi önerilir.
Yavrunuzda sıcak havaların etkisi ile sıvı kaybı ortaya çıkar. Sıvı kaybettikçe vücut halsizleşmeye başlar. Bebeğiniz emme dönemindeyse, sıvı kaybını önlemek için bol bol emzirin. Su içmeye başlayan bebeklere ve çocuklara gün içerisinde bol bol su verin, su vermek için kendilerinin susayıp istemesini beklemeyin.
İnce ve nefes alabilen kaliteli kumaşlara sahip ürünler tercih edebilirsiniz. Doğal pamuk ve bambu kumaşlar ilk tercihiniz olmalı, buna karşılık sentetik içerikli kumaşlardan mümkün olduğunca uzak durmalısınız. Açık renkli kıyafetler güneşi yansıtarak ısınmayı engeller ve çocuğun serin kalmasına yardım eder.
Isıya oldukça duyarlı oldukları bu sürede elleri, burunları ve özellikle kafaları çok üşür. Vücut ısısının büyük bir kısmı baştan kaybedilir. Bu nedenle yaz aylarında da, tıpkı kış mevsiminde olduğu gibi bebeğinize şapka takmanız gerekir.
Bebeğinizin susuz kalması halinde vereceği belirtiler öncelikle ağız ve çevresinde kuruluk, cansızlık, huysuz ve asabi davranış sergilemesi, ağladığında ise gözyaşının olmaması gelir. Susuz kalan bebekler uzun süre mesela 6-7 saat boyunca bezlerini ıslatmayabilirler.
- 6. aydan itibaren ise su zehirlenmesini düşünmeden bebekler su tüketebilirler. Bebeklere su biberonla mı verilmeli? Ek gıdaya başlandığında biberon ile bebeklere su vermek, ağız ve diş sağlığını olumsuz etkiler ve sağlıksız beslenmeye yol açar. Bu dönemde suyu bardak veya suluk ile verilmesi önemlidir.
Nitekim yenidoğanların böbrekleri suyu düzgün şekilde filtreleyemediği için vücuda giren suyun önemli bir kısmı doğrudan dolaşım sistemine karışıyor. Bu da kandaki su oranını yüzde 7 ila 8 oranında artırarak su zehirlenmesine neden olabiliyor.
Bebeklere su verirken, özellikle çeşme suyu verilecekse 10 dk kaynatıp dinlendirilmiş olarak verilmesi önerilmektedir. Suyu birden fazla kaynatmak mineral dengesini bozacağından uzmanlarca pek önerilmemektedir. Bilindik markaların suyu satın alınıyorsa kaynatılmaya ihtiyaç yoktur.
Yeterli miktarda anne sütü ile beslenen bir bebeğin, ilk 6 ay su içmesine gerek yoktur. Anne sütünün yüzde 80'den fazlası sudan oluşur. Bu nedenle yeterince annesini emen bebek, anne sütü ile hem ihtiyacı olan zengin mineral ve vitamin besin içeriğini hem de su ihtiyacını karşılar.
Uzmanlar, akraba evliliğinden dolayı Türkiye'de diğer ülkelere göre daha sık rastlanan, bebeklerde bol su tüketimi, sık idrara çıkma, iştahsızlık ve büyüme geriliğiyle bulgu veren sistinozis hastalığı konusunda aileleri uyardı.
24 derece ortam sıcaklığında bebeğinize sadece uzun kollu bir body giydirmeniz yeterli olacaktır. Hava sıcaklığı 25 derece ve üstüne çıktığı zaman kumaş kalınlığı 0.5 tog olan ürünlere geçmenizi tavsiye ederiz. 25 derece ortam sıcaklığında 0.5 tog kalınlığa sahip uzun kollu body tercih edebilirsiniz.
Ancak, eğer evin içinde klima çalışıyorsa ve bebeğin ayakları soğuyorsa ince çoraplar giydirebilirsin. Gece uyurken de aynı durum geçerlidir. Eğer bebeğinin odası soğuksa ve ayakları soğuyorsa çorap giydirebilirsin.
Sıcak bir geceyse, tek başına ayaksız bir pijama takımı veya tulum uygun olacaktır. Yenidoğanlarda uzun kollu ve ayaklı, çok sıkmayan ve nefes alan ince kumaştan üretilmiş uyku tulumları uygun olabilir. Kundakta daha iyi uyuyorsa, bebeğinizi yaz mevsiminde sadece bezini giydirip, ince bir müslin örtüyle sarabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri