Sıcak kompresler: Sıcak kompresler, kulak ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir. Sıcak bir kompres yapmak için, hafifçe ısıtılmış suya batırılmış bir bez kullanın ve kulak üzerine uygulayın. Ağrı kesiciler: Ağrı kesici ilaçlar, kulak ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir.
Dış kulak yolunda iltihap, kulak kiri, yabancı cisim teması, zona, travma ve tümör sebebi ile görülebilir. Kulak zarı, orta ve iç kulakta ise enfeksiyonlar, zar yırtılması, kulakta sıvı birikimi, östaki tüpü tıkanıklığı kaynaklı birçok farklı nedeni olabilir.
Zeytinyağı: Kulak ağrısı zeytinyağı ile kısa sürede yok olabilir. Ilık olacak şekilde ısıttığınız zeytinyağını kulak içine sürün. Bir süre kulağınızda bekleyen zeytinyağı, ağrınızı ortadan kaldıracaktır. Zencefil: Kulak ağrınızı dindirmek için zencefilden de faydalanabilirsiniz.
Öncelikle eczanelerden alınan ağrı kesici ilaçlar kulak ağrılarına iyi gelir. Bunlara örnek olarak parasetemol ve ibuprofen içeren ilaçlar verilebilir. Aspirin de diğer bir ağrı kesicidir fakat çocuklarda kullanılmaması gerekmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Ağrıların sebebi kulak enfeksiyonları olduğu durumlarda, doktorlar çeşitli antibiyotikler kullanarak enfeksiyonu tedavi edebilir. Bu durum, kulak ağrılarının sona ermesine yardımcı olur. Sıcak ve soğuk kompres: Ağrıyan kulağa sıcak kompres uygulamak, iltihaplanma olan durumlarda olumlu etkiler yapabilir.
Acil Servis Hangi Hastalıklara Bakar? Acil servis, yukarıda belirtildiği üzere hafif hastalıklardan ağır hastalık ve yaralanmalara kadar geniş bir yelpazede hizmet vermektedir. Solunum sıkıntısından kulak ağrısına, kanamadan boğaz ağrısına kadar pek çok sağlık sorunu ile acil servis ilgilenmektedir.
Otitis media ya da orta kulak iltihabı kulak zarının arkasında sıvı birikimi, orta kulakta kızarıklık, şişme ve ağrı ile seyreden bir enfeksiyondur. Orta kulak iltihabına bağlı olarak görülen en önemli belirti kulakta ağrıdır. Diğer önemli semptomlar ise orta kulakta kızarıklık ve şişlik oluşumudur.
Endikasyon. Baş ağrısı, migren, âdet sancıları, diş ağrısı, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara bağlı ağrı, nevralji, nevrit, siyatik, lumbago, kas ve eklem ağrıları, orta kulak ağrıları, sinüzit ve cerrahi operasyonlara veya yaralanmalara bağlı ağrılar ile adet zorluklarından kaynaklanan ağrılarda endikedir.
Birkaç gün içinde kendiliğinden geçmeyen kulak ağrıları bu sınıfta değerlendirilir. Geçmeyen kulak ağrısının en yaygın nedenleri arasında, orta kulak enfeksiyonu ve kulak zarında gerçekleşen hasarlar yer alır. Ayrıca, kronik hale gelmiş pek çok kulak hastalığı da, geçmeyen kulak ağrılarına neden olabilir.
Belirtilerin bir günden fazla sürmesi, 6 aydan küçük bir çocukta orta kulak iltihabı belirtisi görülmesi, şiddetli kulak ağrısı, bebek veya çocuğun üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra huzursuz olması, kulaktan sıvı veya irin akması durumunda zaman kaybetmeden kulak burun boğaz doktoruna başvurulmalıdır.
Ağrı kesici ilaçlar genellikle eczaneden temin edilir ve kulak ağrısına iyi gelir. Örneğin parasetemol ve ibuprofen içeren ilaçlar bu durum için kullanılabilir. Aspirin de başka bir ağrı kesicidir ancak çocukların kullanması önerilmez.
Kulak Ağrılarında
Kulak ağrılarını dindirmek, tıkanmış kulakları temizlemek için de iki damla ılık zeytinyağı kullanılabilir. Ağrıyan kulak üstte kalacak şekilde, baş, bir havlunun üzerine konulur. Birkaç dakika uzanılır.
Evde kulak iltihabı ağrısı için sıcak-soğuk kompres uygulanabilir. Sıcak kompresler sıvının dışarı atılmasına yardımcı olurken, soğuk kompresler ağrıyı hafifletir. Sıcak su şişeleri, sıcak havlular, buz torbaları veya soğuk su gibi malzemeler kullanılabilir.
Kulak zarı hassastır ve yırtılabilir. Delinirse veya yırtılırsa, orta kulak enfeksiyona karşı savunmasız kalır. Yırtılmış bir kulak zarı gerektiği kadar titreşemez ve sonuç olarak da geçiçi işitme sorunları görülür. Nadir durumlarda bu sorun kalıcı işitme kaybı ve kulak iltihaplanmalarına zemin hazırlayabilir.
Sol Kulak Ağrısı
Genellikle diş enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları, çene kemiği problemleri ve aşırı rüzgara maruz kalma gibi durumlar sol kulakta ağrı şikayetine neden olabilmektedir. Bunların yanında kulağa su kaçması da ağrı şikayetine sebebiyet verebilir.
Enfeksiyonun tedavisinde en doğru antibiyotik, spesifik olarak hastaya göre değişse de, ülkemizde kulak enfeksiyonu tedavisinde en yaygın kullanılan antibiyotikler amoksisilin-klavulanik asit ve sefalosporinlerdir.
Çoğunlukla kulak tıkanıklığının giderilmesi için östaki borusunun rahatlatılması ya da farklı bir deyişle orta kulak basıncının dış ortam basıncıyla eşitlenmesi yeterlidir. Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir.
Bu amaçla sıcak; fakat kaynar olmayan su kullanılmalıdır. Sıcak suyla ıslatılan bez iyice sıkılıp kulağa uygulanır. Sıcak uygulama sırasında baş etkilenen kulak tarafına doğru eğilir. Bez kulağın dış kısmına uygulanır ve yaklaşık 30 saniye beklettikten sonra bir dakika kadar ara verilir.
Bazen kulak enfeksiyonlarında bir antibiyotik reçetelenebilir. Ancak her orta kulak enfeksiyonu için antibiyotik kullanılmamalıdır. Antibiyotik kullanmak için bazı koşulların olması gereklidir. Özellikle 2 yaşın üzerinde bir çok orta kulak enfeksiyonu (nerdeyse %90'ın üzerinde) antibiyotiksiz düzelebilmektedir.
Tüm dış kulağı hafifte ovuşturarak masaj uygulanacak bölgenin ısınması sağlanır. Baş ve işaret parmakları kullanılarak kulak memesine hafifçe baskı uygulanır ve dairesel hareketlerle kulağın hareket etmesi sağlanır. Bu masajı kişiler kendi kendine de uygulayabilir, bir uzman tarafından da uygulanabilir.
Orta kulak iltihabının veya orta kulaktaki sıvının sürekli tekrarlaması, daha belirgin işitme kaybına neden olabilir. Eğer enfeksiyondan dolayı kulak zarında veya diğer orta kulak yapılarında bir miktar kalıcı hasar oluşursa kalıcı işitme kaybı meydana gelebilir.
Dış kulak iltihabı nasıl teşhis edilir? Genellikle hastanın şikâyetleri ve kulak muayenesi ile dış kulak iltihabı aile hekimi tarafından kolay bir şekilde teşhis edilebilir.
Ameliyatta kulak zarlarına küçük bir delik açılır. Buralardan küçük birer tüp geçirilir. Bunlara ventilasyon tüpü adı verilir. Kulak zarından geçirilen bu tüp orta kulaktaki sıvıyı tamamen boşaltır ve kulağın havalanmasını sağlar.
Ancak bir kulak burun boğaz uzmanı, kulak temizliği yapabilir. Acilde kulak temizleme gibi bir durum söz konusu değildir. Kulak burun boğaz uzmanınıza, otoskop adı verilen ışıklı bir alet yardımıyla kulağınıza bakıp buşonu gördükten sonra önerilerde bulunacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri