Türkiye'de yapılan ihracat işlemlerinde gümrük vergisi ödenmiyor. Türkiye'de ihraç edilen mal ve hizmetler vergiden muaf tutuluyor. İhracat yapanlar için bu önemli bir muafiyet. Bu muafiyet sayesinde ihraç ettikleri hiçbir mal ve hizmet için vergi ödemek zorunda değiller.
Yurtdışına satış yapılan mal ve hizmet başına gümrük kanunları kapsamında bir vergi alımı söz konusudur. Fakat 2021 yılında getirilen düzenleme ile mikro ihracat yapan işletmeler yüzde 50 oranında vergi muafiyetine tabi tutulmaya başlanmıştır. Bu muafiyetteki amaç E-ihracata olan teşviğin artmasını sağlamaktır.
Konuya e ihracat vergilendirmesi özelinde yaklaştığımızda ise öncelikle iki vergi türü karşımıza çıkar. Bunlar, yıl boyunca elde edilen kâr üzerinden hesaplanan gelir vergisi ve satışı yapılmış ürünün, ilgili ülkeye girebilmesi için ödenmesi gereken gümrük vergisidir.
Gümrük vergisini ürün ya da hizmetin giriş yaptığı ülke tahsil eder. Yurt dışından ürün satın alan şirketler ve kişiler gümrük vergisi ödemekle yükümlüdür. İhracat sırasında ödenecek vergi gümrük kanunlarına göre %20'den %30'a kadar çıkarılmaktadır.
-Pazar payını genişletme fırsatı verir. -Eğer iç pazarda kapasite tam kullanılmıyor ise,üretimi artırma imkanı sağlar. -İç pazara olan bağımlılığı azaltır,yada iç pazardaki durgunluğu telafi etme imkanı verir. -Dış pazarlara girerek,iç pazardaki rekabeti yayma imkanı verir.
İlgili 36 soru bulundu
AB üyesi ülkeler ile Türkiye arasında yapılan ithalat veya ihracat işlemleri, %18'lik bir vergi oranına sahiptir. AB üyesi olmayan ülkeler ve Türkiye arasında yapılan ithalat veya ihracat işlemleri ise %20'lik bir vergi oranına sahiptir.
Faturanın alıcı kısmına “1460415308 vergi numaralı T.C. Ticaret Bakanlığı-Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı” yazılmalıdır. Fatura tipi ise “ihracat” olarak seçilmelidir.
Türk parasında 25.000 TL, dövizde ise 10.000 Avro ve eşiti efektif üzeri miktarı yurtdışına çıkarmak isteyen yolcuların gümrük memuruna beyanda bulunması zorunludur.
Gümrük Vergisi Muafiyeti, teşvik edilen yatırım kapsamında yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat için ithalat rejimi kararında belirtilen gümrük vergisinin ödenmemesidir.
Buna göre yukarıdaki oranlar; hızlı kargo veya posta ile gerçek kişilere gelen, ticari mahiyeti bulunmayan, satış bedeli 150 euroyu geçmeyen ürünler ve 1500 euroyu geçmeyen ilaçlar için geçerlidir. Buna ek olarak kişisel kullanıma mahsus kitap ve basılı yayınlar için vergi oranı %0 olarak belirtilmiştir.
İhracat vergilerinin konmasındaki amaç hazineye gelir sağlanmasıyla ilgili olduğundan dolayı, ihracat ürünleri üreten firmaların aşırı kârlar elde etmesini önlemek veya ihracattan vazgeçirerek, söz konusu malların yurt içinde tüketimini teşvik etmek amacı güdülebilir.
Buna göre 100 ABD Doları alacak kişi için bu tutarın binde 2'si olan ABD Doları karşılığı TL cinsinden BSMV, satışı yapan kurum tarafından işlem esnasında hesaplanarak alıcıdan alış tutarına ek olarak tahsil edilir.
Gümrük Vergisi Oranları 2023
Eşya bedeli 1.500 euroyu geçmiyorsa ve kişisel kullanım amacıyla satın alındıysa sabit vergiler uygulanır. Kitap gibi basılı yayın eşyalarının vergisi %0'dır, yani bedelsizdir. AB Ülkelerinden gelen ürünlerde %18, ABD ve Çin dahil diğer ülkelerden gelen ürünlerde ise %30 vergi uygulanır.
Ülkemizde ihracat işlemlerinde KDV hesaplanmaz. Yani yurt dışına mal ve hizmet tesliminde KDV uygulanmaz. Yurt dışına yapılan mal ve hizmet tesliminde faturalar bu duruma uygun olarak belgelenir. 3065 sayılı KDV Kanunun 11/1-a maddesi açıkça belirtmiştir ki ihracatta yapılan mal ve hizmet teslimleri KDV'den muaftır.
Gümrük vergisi, dış ticaret yapan iki veya daha fazla ülke arasında ve hizmetlerin ülkeye girişlerinde o ülke ekonomisinin aldığı vergidir. Bir ülke başka ülkeye ihracat yaptığında karşı ülke malın ülkeye girişinde gümrük vergisi adında belli oranlarda ve mal çeşidine göre çeşitlenmiş para alır.
Yurt dışı piyasasında talep gören ve ihraç amacıyla satıldığı belgelenen mamüller için ihracat kayıtlı fatura düzenlenebilir. Yani “İhraç kayıtlı fatura kimler kesebilir?” sorusunu üretici firmalar olarak yanıtlayabiliriz. Söz konusu belge, doğrudan imalatçı tarafından satılan ürünler için geçerlidir.
Satın aldığınız ürünün fiyatı ve vergiler toplamı 150 EUR üstündeyse, Eğer satın aldığınız ürün kitapsa ve ürünün fiyatı ve vergiler toplamı 1500 EUR üstündeyse ürünleriniz gümrükte takılabilir.
Cevap: Transit yolcular hariç olmak üzere, yolcu beraberinde getirilip serbest dolaşıma sokulan gayri ticari nitelikteki, kişisel ve ailevi kullanıma mahsus veya hediye edilmek üzere getirilen eşyaya muafiyet tanınır. Muafiyet, her bir yolcu için toplam gerçek kıymeti 430 Avro'yu geçmeyen eşya için uygulanır.
Yeni vergi paketi gelir vergisi düzenlemesi kimleri kapsayacak? Yıllık cirosu 240 bin liranın altındakiler gelir vergisinden muaf olacak.
Yani yurtdışından gelen paranın vergisi var mı sorusuna, hayır yoktur şeklinde cevap verilebilir. Aslında yurtdışından gelen para vergisi yanlış bir ifadedir. Çünkü vergileri alıcı taraf değil gönderen taraf ödemektedir. Para transferi işlemi sırasında komisyon ve vergiler gönderici taraftan tahsil edilmektedir.
'Alibaba' gibi e-ticaret siteleri başta olmak üzere AB ülkeleri dışında satın alınan 150 Euro'yu geçmeyen eşyada posta ve hızlı kargoda gümrük vergisi oranı yüzde 10 artarak, yüzde 20'den yüzde 30'a çıktı.
Cevap: Posta ve hızlı kargo yoluyla gelen eşyanın vergilendirilmesinde, kargo ücreti dikkate alınmayacak, ayrıca aynı gönderici tarafından Türkiye'deki bir alıcı adına gönderilen aynı konşimento muhteviyatı gönderiler bir bütün teşkil ederek tamamının kıymeti birlikte dikkate alınacaktır.
**İhracat faturalarında GTİP numaralarının da yazılması zorunlu mu? Evet, zorunlu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri