Sinir ve stresin yoğun yaşandığı süreçlerde sinir sistemi ve kaslar bu duruma tepki olarak bazı işaretler gönderir. Sinir sistemi ve kaslardaki bozulmaların yansıması da el titremesidir.
Adrenalin salgılandığında vücutta kalp atım hızının artması, hızlı soluk alıp verme, terleme, titreme, el ve ayaklarda karıncalanma hissi gibi belirtiler ortaya çıkar. Bir topluluk önünde konuşurken zorlanmak (sosyal kaygı bozukluğu olarak tanımlanır) bu tür durumların en bilindik örneğidir.
Parkinson hastalığının ana bulgularını tek tek ele alırsak; Titreme, el titremesi; Başparmağın kontrolsüz hareket etmesi, çene ve dudakta oluşan titremeler, bazen bacak kaslarında olan seğirmeler eşlik edebilir.
Genetik faktörlerin etkisi olduğu düşünülen bu titreme, ellerde ritmik ve istemsiz bir şekilde meydana gelir. Bunun yanı sıra, stres, yorgunluk, aşırı kafein tüketimi, düşük kan şekeri, ilaç yan etkileri gibi faktörler de gençlerde el titremesine neden olabilir.
Psikolojik El Titremesi Kendiliğinden Geçer mi? Gün içerisinde iş hayatı, günlük koşuşturma, yoğunluk ve bu yorgunluğa bağlı gelişen el titremesi; genellikle vücut dinlendiğinde kendiliğinden geçer. Kişinin heyecanına, stresine ve duygu durumuna bağlı gelişen titremeler; mevcut durum sonlandığında ortadan kaybolur.
İlgili 41 soru bulundu
Stresten kaçınmak: Stresli bir yaşam tarzı el titremesine neden olabilir. Düzenli egzersiz yapmak, meditasyon yapmak veya yoga gibi rahatlama tekniklerini deneyebilirsiniz. İlaç tedavisi: Bazı durumlarda doktorlar el titremesi için ilaç tedavisi önerirler.
Titreme bazı durumlarda normal olarak kabul edilir. Çok fazla stres altında olmak, endişe veya korku yaşamak titremeye yol açabilir. Duygusal yoğunluk azaldığında titreme de genellikle durur. Tremor, aynı zamanda beyni, sinir sistemini veya kasları etkileyen tıbbi bozuklukların bir parçası da olabilir.
Stres, heyecan ve paniğin artığı dönemlerde istem dışı el titremeleri meydana gelebilmektedir ancak bunlar geçici el titremeleri olmaktadır. Anksiyete ve kronik depresyonların yarattığı sinir hastalıklarına bağlı titremeler psikiyatri eşliğinde tedavi edilmektedir.
Titreme hastalığı olarak da bilinen tremorun en yaygın nedenleri, genetik yatkınlık, multipl skleroz, parkinson hastalığı, inme, travmatik beyin hasarı gibi nörolojik sorunlar, böbrek yetmezliği ve hipertiroidizm gibi hastalıklar yanı sıra alkol yoksunluğu, anksiyete ve paniktir.
Bununla birlikte, D vitamini eksikliğinin kas gücü ve fonksiyonları üzerindeki etkisi düşünüldüğünde, bu eksikliğin dolaylı yollarla kas kontrolü ve kas gücü üzerinde etkili olabileceği ve bu durumun da el titremesi gibi belirtilere yol açabileceği öne sürülebilir.
B12 vitamini eksikliği gibi bazı sağlık sorunları da el titremesi ile ilişkili olabilir bu nedenle doktorunuza danışarak gerekli tedaviyi almanız gerekebilir.
Halk dilinde titreme olarak da bilinen Tremor; Bir vücut parçasını hareket ettiren karşılıklı kasların değişken veya uyum içinde kasılmasıyla oluşan istemsiz, ritmik salınımlardır. Tremor (titreme) birçok hastalıkla birlikte görülen istemsiz meydana gelen kas hareketleridir.
Psikolojik el titremesi, genellikle travmatik bireylerde görülür. Kişinin stresini tetiklemeye sebep olan herhangi bir olayın ardından titremenin şiddeti ve sıklığı artabilir. Bu tür tremorlar genellikle tutarsız, ani başlayan, spontan olarak remisyon (belirtinin görülmediği) haline geçiş yapan titremeler ile seyreder.
Öncelikle kan şekeri düşüklüğü, tiroit bezi sorunları ve kansızlık gibi rahatsızlıkların gebelik sürecindeki titremenin en önemli sebepleri arasında yer aldığı bilinir. Ayrıca farklı bir nedenden kaynaklı olarak vücutta ani titreme ve üşüme görülmesi olasıdır.
Sıcaklığımızı korumak (veya ideal olan sıcaklığımıza gelmek) için titreriz. Çünkü insan sıcakkanlı bir canlıdır. Vücudumuz üşüdüğünde ısısını artıracak çeşitli mekanizmalar devreye girer. Kaslarımız ve dişlerimiz titrer; atalarımızın tüylü geçmişini yansıtacak tarzda tüylerimiz dikilir.
Savaşmanın ya da kaçmanın mümkün olmadığı durumlarda artan enerji ve kas gerginliği boşalamadığı için ağrılı kas spazmları ortaya çıkar. Vücudun her bölgesinde ortaya çıkabilir.Stresin etkilerine karşı en hassas bölge olan sırt ve boyun kaslarında ise ağrılar daha yoğun hissedilir.
Gereğinden fazla stres ve kortizol hormonu kalp ve akciğerlerin çalışma temposunu bozar. Bunun sonucunda da kalp hastalıkları, felç, yüksek tansiyon ve astım gibi bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Kalp çarpıntınız varsa veya göğsünüzde bir ağrı ve sıkışma hissediyorsanız en kısa zamanda doktorunuza başvurun.
Stres, heyecan, aşırı kafein alımı, fiziksel yorgunluk veya kan şekeri düşüklüğü el titremesini artırırken, bazen ciddi hastalıklar da bu durumu tetikleyebiliyor. Genç, orta ya da ileri yaş fark etmeksizin her bireyde ortaya çıkabilen el titremesi nedene yönelik yöntemlerle tedavi edilebiliyor.
Demir seviyesi düşük olduğunda kemik iliği yeterli miktarda kırmızı kan hücresi üretemez, bu da kan hacminin düşük olmasına ve dokulara kan akışının azalmasına neden olur. Ellerinize ve ayaklarınıza kan akışının azalması da karıncalanma hissi yaratır.
Hipertiroidi ve titreme hastalığı el titremesine sebep olan hastalıklardandır. Sigara içmek ve belirli ilaçların kullanımı da bu sorunu ortaya çıkabilir.
STRES VE UYKUSUZLUK TETİKLİYOR…
“Nedeni bilinmeyen titremeler başlangıçta hastanın günlük yaşamını etkilemeyebilir. Ancak ilerleyen dönemlerde bazı tetikleyici etkenlere bağlı olarak hayat kalitesini düşürebilir. Esansiyonel titremeleri tetikleyen faktörler; Heyecan ve stres yoğunluğu.
Bacak Titremesi Neden Olur? Nasıl Geçer? Bacak titremesinin sebepleri farklı unsurlara dayanabilir. Sağlık sebepleri nedeni ile titreme görülebileceği gibi aşırı yorgunluk, kas spazmı, kas yorgunluğu, kan şekerinin düşmesi gibi nedenlerden dolayı da bacak titremesi ile karşılaşılabilir.
Kafanın titremesi (başın titremesi) tremor hastalarında sık görülmektedir. Tremor; Parkinson hastalığının, beyin ve beyincik rahatsızlıklarının, alkol yoksunluğunun belirtisi olabilir ve herhangi bir ilacın yan etkisi olarak da titreme meydana gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri