- Nemli toprağı saksının yarısına kadar boşaltınız. Ve üzerine (vitamini bol) kuru toprak ekleyiniz. Bu sayede toprağın kıvamı normale dönecektir. Saksının içerisinde hali hazırda nemli toprak kaldığı için çiçeğe iki veya üç gün su vermeye bilirsiniz.
Bitkiler çok fazla sulanınca, oksijen de dâhil olmak üzere gaz değiş tokuşu yapamaz ya da besin maddelerini ememez. Bu yüzden bitkileri sularken çok dikkatli olmanız gerekir.
Kökleri Nazikçe Ayırın Ve Nefes Almasına Yardımcı Olun
Ölmek üzere olan bitkinizi kurtarmak için saksısını değiştirdikten sonra bitkinin köklerini hava alması için ayırmanız gerekir. Bitkilerin besin maddelerini ve suyu daha iyi emebilmeleri için köklerinin düzenli aralıklarla temizlenmesi gerekir.
Solmuş ve ölmüş olan saksı bitkilerinizi canlandırmanın bir diğer yolu da buz ve sıcak su yöntemidir.Bitkinizin köklerine yeterli miktarda buz koyun. Daha sonra Buzların üzerine sıcak su dökün. Bu işlemi belirli aralıklarla tekrarlayarak kurumuş saksı çiçeklerinizi canlandırabilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Yeni bir saksı içerisine gübreli toprak dökerek solmuş yapraklardan arındırdığınız çiçeği yeni saksıya yerleştirmelisiniz. Gübreli toprak attığınız saksıya kurumuş yapraklarını kestiğiniz çiçeği yerleştirdikten sonra sulamaya başlayarak canlandırabilirsiniz.
Bunun için tek yapmanız gereken; 3 litre suya bir yemek kaşığı kuru maya koyarak karıştırmak ve elde edilen su ile çiçekleri sulamak. Burada dikkat etmeniz gereken bir püf noktası var; sulama esnasında suyun bitkinin yapraklarına değmemesine dikkat etmelisiniz. Su doğrudan toprağa temas etmeli.
Onlara toprak, su, güneş ışığı ve sıcaklık verdin. Bir bitkinin büyümesi için tüm bu koşullara ihtiyacı vardır. Ev hanımları denedi ve onayladı: Çiçeğin coşması ve toprağın tazelenmesi için toz şekeri toprağa serpiştiriyor. Böylece toz şeker zamanla kendisi nemlenerek eriyor ve vitamini toprağa salıyor.
Massengena yapraklarında kahverengi lekeler oldu.
Eğer yaprakların sadece uçlarında kahverengi kurumalar ve sararmalar var ise yalnızca yaprak uölarını makas ile kesebilirsiniz.
Hidatod, bitkilerde fazla suyun dışarıya atılmasına sağlayan stoma benzeri yapılardır. Havanın neme doyduğu ve terlemenin gerçekleşmediği durumlarda suyun dışarıya atılmasını sağlar. Genellikle kapalı tohumlularda görülen hidatodlar suyu epidermis ya da yaprak kenarı uçlarından dışarıya atar.
Ayrıca gereğinden fazla sulama suyu da bitki ve toprak için oldukça zararlıdır. Çok suyun çok verim olmadığı gerçeğini hiçbir zaman akıldan çıkarmamak gerekir. Topra- ğa fazla su verildiğinde; 1- Su bütün toprak gözeneklerini doldurarak kök bölgesinin havasız kalmasına neden olur ( Resim-1).
Tuzluluk toprak ortamında bitkinin suyu kolaylıkla almasını engelleyen durumlardan birisidir. Kök bölgesi çözelti ortamında tuz konsantrasyonunun artması ile bitkinin bu suyu alabilmek için harcamak zorunda kaldığı enerji miktarı da artar ve sonuçta tuzluluk arttıkça bitkinin su kullanımı azalır.
⏩ Sulama toprak tam kurumadan yapılmalı ancak çok sık yapılmamalıdır, haftada 1 sulanması yeterlidir. Sulama yaparken yapraklara ve çiçeklere su değdirilmemelidir. Fısfıs ile sulama yapılmamalıdır.
Hamur işlerinin vazgeçilmezi kuru mayadır. Çiçek ve bitkilerin kısa zaman içinde sağlıklı ve canlı görünmesine yardım eder. Bu durum için tek yapmanız gereken; üç litre suya bir yemek kaşığı kadar kuru maya ekleyerek harmanlamak ve üretilen suyla çiçekleri sulamak.
Beyazlatıcı: Vazodaki 1 litre suya ¼ oranında çay kaşığı beyazlatıcı eklerseniz dalından koparılan çiçekleriniz daha uzun süre taze kalacaktır. Bunun için diğer bir formül ise, 1 litre suya 3 damla beyazlatıcı ve 1 çay kaşığı şeker koymaktır. Bu yöntem, aynı zamanda suyu bulanıklaştırmaz ve bakteri oluşumundan korur.
· Saksı çiçekleriniz için özellikle sigara külleri oldukça faydalıdır. Sigara külleri saksı çiçeklerindeki kurt veya böcek gibi zararlıları anında uzaklaştırır. Bunun yanı sıra şömine veya barbekü küllerini de bu şekilde kullanabilirsiniz. Kül özellikle gübre olarak kullanıldığı zaman çok faydalıdır.
Bitkinin üzerinde kalan bütün ölü ya da ölmeye yakın olan yapraklar kesilip gövdeden ayrılmalıdır. Ancak bitkinin gövde kısmının 45 derecelik bir açı ile kesilmesi gerekmektedir. Ayrıca mümkün olabildiğince canlı bitki kısmının bırakılmaya çalışılması gerekmektedir.
1) Güzelavrat Otu (Belladona)
Zakkumu tüketen kişinin kalbi hızlanarak onu ölüme kadar götürebiliyor. Özellikle Asya ve Avusturalya'da bulunan bu zehirli bitkinin üç miligramı bile son derece öldürücü. Öyle ki bitkinin zehri diğer bitkilerden 75 kat daha güçlü.
Fakat, yukarıdaki yazımızda saymış olduğumuz besinlerin haricinde, bazı vitaminlerin de bitki gelişimine destek olduğunu gösteren bilimsel araştırma bulunmaktadır. 2007 senesinden bugüne başka üniversitelerde yapılan incelemeler E vitamini, C vitamini ve B vitamini gibi takviyelerin bitkilere belirli yararlar temin ...
Bitkilerin köklerine dağıtılan çay artıkları, toprağın böceklenmesini ve kurumasını önlemektedir. Bu yöntemi haftada 1 defa deneyebilirsiniz. Çay tercihiniz tamamen sizin elinizde. Bitki çayı posası eklemek isterseniz, bitkilere daha fazla vitamin desteği vermiş olursunuz.
Vazo suyuna aspirin ekleyerek bunu yapabilirsiniz. Bir aspirin tabletini ezin, su içinde eritin ve karışımı vazo suyuna ekleyin. Dalından kesilmiş çiçeklerin solmasına neden olan kendi ürettikleri etilen maddesidir. Salisilik asit etilen üretimini azaltmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri