Doğuştan inmemiş testis sorunu olan bebeklerde, 6'ıncı aya kadar testislerin kendiliğinden torbaya inmesi beklenir. Ancak bir yaşına kadar torbaya inmeyen testisin artık kendi kendine inmesi beklenemez. Tedavi edilmezse 1-2 yaşından sonra inmemiş testislerde ciddi sorunlar görülebilir.
Erkek bebekte, doğum öncesi karında olan testisler ( yumurtalıklar), 32-36 gebelik haftalarında skrotuma ( torbaya ) inerler. Ancak, bazı bebeklerde doğumda bu iniş tamamlanmamış olabilir. Eğer, bebeğin testisleri normal yerinde ele gelmiyorsa, kasıkta kalmış olabilir, skrotumun üstünde ele gelirler.
Doğumda testis yaklaşık 1 cm3 hacmindedir ve yaklaşık 8 yaşına kadar bu hacimde stabil kalır. Ergenlik dönemine girilmesiyle oluşan hormonal uyarılarla testis büyümeye başlar. Beraberinde ikincil seks karakterleri gelişir ve genital diğer organlarda büyümeye başlar.
Erken tedavi
Bu nedenle müdahale zamanı, 6 ay ile 1 sene içinde olmalıdır. Tedavi, en geç 2 yaşında bitirilmelidir. Her hangi bir nedenle 2 yaşına kadar tespit edilmemiş çocuklarda, tespit edildiği zaman yapılması gerekir. 2 yaşından sonra çocuklarda geri dönüşümü olmayan olumsuz durumlar söz konusu olabilir.
İnmemiş testisi olan bebeklerin yaklaşık %30ünde testis 6 aya kadar kendiliğinden iner. En geç bir yaşına kadar inmeyen testisler tedavi edilmelidir.
İlgili 30 soru bulundu
o Kasık kanalından uzak olan testis iki seanslı bir operasyon planı ile torbaya indirilir. İlk laparaskopi esnasında –tedavinin birinci basamağı olarak- testisin bazı damarları kesilir, başka damarların daha da gelişmesi için zaman kazanılır, 3-6 ay sonra ikinci seans laparaskopi ile testis torbaya indirilir.
İnmemiş testis nadir görülür, ancak tedavisine geç kalındığı ya da tedavi edilmediği takdirde erkek kaynaklı infertiliteye neden olabilir, kasık fıtığı ve testis kanseri riskini artırabilir.
Görüntüleme yöntemleri ve laparoskopiyle saptanan sağlıklı bir inmemiş testis hangi seviyede olursa olsun, daha önce başarısız bir operasyonla indirilemeyen testisler bile, testis torbasına başarılı bir şekilde indirilebilir.
Dr. Melih Turgay, “Erken doğan erkek bebeklerin dörtte birinde, zamanında doğan erkek bebeklerin ise %3'ünde testisler skrotuma inmemiştir. Doğumdan sonraki 6 ay içerisinde kendiliğinden düzelme şansı olsa da 6 aydan sonra bu olasılık %1'e kadar düşer ve yok kabul edilir.
İnmemiş testis; erkek çocuklarında normalde torbada (skrotumda) olması gereken testislerin skrotumda olmaması hali olarak tanımlanabilir.Testislerin torbada bulunmaması, torbanın yeteri kadar gelişememesine yol açar. Dolayısıyla boş bir torba, bir veya her iki taraf kasıkta şişlik görülebilir.
İnmemiş bir testis hormon üretebilir, ancak sperm yapma yeteneği bozulur.
Sperm sayısında ve kalitesinde düşüş gözlenir. Tek testisin etkilendiği durum, kısırlık için çok yüksek bir risk oluşturmazken her iki testisin de etkilendiği durumda kısırlık riski ciddi derecede artmıştır. İnmemiş testis tedavisi uzun süre geciktiğinde kısırlık açısından durum daha kötüye gidebilir.
İnmemiş testis sık görülen, doğumsal bir anomalidir. Çocukluk çağının en sık erkek genital sistem anomalisidir. Görülme sıklığının doğum haftası ve doğum ağırlığı ile ilişkisi vardır. Prematüre doğanlarda %30-35 iken, miadında doğanlarda bu oran %2-5, 1 yaşında ise bu oran %0.5-1.1 civarındadır.
Elinizi çektiğinizde kesede yeterli süre kendi kendine kalabiliyorsa yani siz o refleksi yok ettiğinizde testis durabiliyorsa buna utangaç testis diyoruz ve tamamen inmemiş testisle ilgili bütün korkulardan uzaklaşmamız gerekiyor.
İnsanlarda yetişkin bir erkekte testis büyüklüğü olarak, sağlıklı bir testisin boyutları en az olmak üzere, özellikle uzunluğu 3,5 cm, genişliği 2 cm üzerinde olması gerekir. Yetişkin erkeklerde testis hacmi ortalama 18ml civarlarındadır.
Testiküler atrofi yani testislerde küçülme, sperm ve erkeklik hormonu üreten hücrelerdeki kayıp nedeniyle karşılaştığımız bir durumdur. Testisler küçüldüğünde erkeklerin sperm sayıları azalabilir, hormon seviyeleri düşebilir ya da tüm bu sonuçlar eş zamanlı yaşanabilir.
Testislerin Küçük Olması Kısırlık Mıdır? Testislerin normalden daha küçük olması kısırlıkla ilişkili olabilir. Kısırlık tedavisi alan erkeklerde bu durum ile karşılaşıldığında en kısa sürede bir üroloji uzmanına başvurulmalıdır.
Tek taraflı inmemiş testisi olan ve uygun bir cerrahi yapılan bireylerin babalık şansı yani çocukların babalık şansı ileride iki testisi de yerinde olan bireylere çok yakın.
Avrupa Üroloji Derneği kılavuzuna göre erkeklerde çocuk sahibi olamama; varikosel, inmemiş testis, kanser tedavileri sonrası, erkek spermlerinde antikor gelişimi, sperm kanallarında tıkanıklık, peniste sertleşme/boşalma sorunları, sistemik hastalıklar, testis kanseri gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır.
Sağlıklı testis ellendiğinde yumuşak, düzgün satıhlı olması bir sertlik veya şişlik olmaması gerekir. Testisin arka kısmında testisten farklı ele gelen yapıya da epididimis denir. Elle bakıldığında bir sertlik, hassasiyet, torbada kızarıklık, ciddi boyut farkı olduğunda bir üroloji uzmanına gidilmesi gerekir.
Cerrahi sonrası başarısızlık oldukça düşük yani iyi yapılmış bir cerrahide testis yerine iner ve daha sonra sorun yaratmaz. O yüzden ailelerin ameliyat sonrası endişelenecek çok birşeyi yok.
İnmemiş bir testis de hormon üretebilir, ancak sperm yapma yeteneği bozulur. 1 yaşına ulaşmış erkek bebeklerin yaklaşık% 1'inde kriptorşidizm yani inmemiş testis görülebilmektedir. Bu, yeni doğan erkek bebeklerde görülen en yaygın cinsel organ doğum kusurudur.
Ele gelen testislerin tamamına yakını bir ameliyatla torbaya indirilir. Günübirlik bir işlemdir, 1 saat kadar sürer, cerrahi işlem esnasında hastaların yüzde 65 kadarında eşlik eden kasık fıtığı da tedavi edilir. Hastalar ameliyattan bir kaç saat sonra taburcu edilir.
Tedavisi iki taraflı veya tek taraflı inmemiş testis ameliyatı açık cerrah veya karın içinde yer alan testisleri laparoskopik cerrahi ile testis ameliyat işlemi yapılır. Testis ameliyatı sonrası iyileşme süresi nedir, normal fonksiyonlarına en az 3-6 ay sonra dönebilmektedir.
Ameliyat sonrası, hastalar genellikle aynı gün içinde eve gönderilirler. İyileşme süreci genellikle birkaç gün içinde tamamlanır ve hastalar normal aktivitelerine geri dönebilirler. Ancak, hastanın yaşına, genel sağlık durumuna ve ameliyatın tipine bağlı olarak iyileşme süreci uzayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri