İyi bir gece uykusu sağlığınız için şarttır, ancak aşırı yani çok fazla uyku; diyabet, kalp rahatsızlıkları ve artan ölüm riski de dahil olmak üzere bir dizi tıbbi sorunla ilişkilendirilir.
Çok fazla uyumak düzensiz iş hayatından kaynaklı olabilir. Özellikle vardiya sistemiyle çalışan kişilerde uyku bozuklukları zaman içerisinde kendini göstermeye başlar. Obsesif kompulsif bozukluk gibi ruhsal bazı sorunlar da uyku düzenini bozarak fazla uyumaya sebep olabilir.
14 -17 yaş aralığındaki çocukların ise tıpkı bir üst grupta olduğu gibi en az 7 saat uyuması gerektiği söyleniyor. Uykuda geçirmeleri tavsiye edilen azami süre ise 11 saat olarak gösteriliyor. Araştırma sonuçlarının en çok eleştirildiği 18 – 65 yaş aralığında ise asgari 7, azami 11 saat uyku süresi yeterli görülüyor.
Gün boyu kendinizi uykulu hissetmenizin nedeni uzun saatler yoğun çalışma temposu, düzensiz bir yaşam programı, alkol ve kafein tüketimi, ilaç kullanımı, psikolojik rahatsızlıklar, çok çalışan bir zihin gibi etmenler olabilir.
Ancak, son 10 yılda yürütülen araştırmalar, altı saattan az veya sekizden daha fazla uyuyan yetişkinlerin, altı ila sekiz saat uyuyanlara nazaran, daha erken ölme riski altında olduğunu göstermekte. Daha bilimsel bir ifadeyle, altı-sekiz saatlik bant dışında kalan kişiler için ölüm riski kademeli bir artış gösteriyor.
İlgili 40 soru bulundu
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
Sağlıklı bir insanın, kaç saat uykuya ihtiyacı vardır? Sağlıklı hayat için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler de dahil olmak üzere, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişmekle birlikte yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.
Hipersomnia ya da hipersomnolens, yaş aralığına göre kişinin yeterli miktarda uyku almasına rağmen kendini yorgun ve halsiz hissetmesi buna bağlı gün içerisinde uyku atakları geçirmesine sebep veren nörolojik bir hastalıktır.
Narkolepsi, ani kısa süreli derin uyku nöbetleri de dahil olmak üzere gündüzleri aşırı uyku hali yaratan kronik uyku bozukluğuna neden olan nörolojik bir hastalıktır.
Yapılan bilimsel çalışmalarda; gerekli olandan az sürede uyuyanların, günde ihtiyacı olandan ortalama 220 kalori daha fazla tükettiğine işaret edilmektedir. Kısacası, uyuyarak kilo vermek tam anlamı ile mümkün değildir ama “az uyku kilo aldırır mı?” sorusunun cevabı “evet” şeklindedir.
Düzenli uyumak, insan sağlığı için olmazsa olmazlardan. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, 6 saatten az uyuyanların yüzde 33, 9 saatten fazla uyuyanların da yüzde 26 oranında obez olma riski var.
İşte The Sleep Calculator isimli bu uyku hesaplayıcısı bunları dikkate alarak sizin için ideal uyku zamanını belirliyor. İşte örnekler: Sabah 06.00'da uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 20.46, 22.16, 23.46 veya 01.16 olmalı. Sabah 07.00'de uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 21.46, 23.16, 00.46 veya 02.16 olmalı.
sorusunun ilk yanıtı D vitaminidir. D vitamini, beyindeki çeşitli alanlarda bulunan reseptörlerin uykuyu düzenlemesinde rol oynar ve melatonin hormonunun salgılanmasında da etkilidir. Melatonin, vücudun uyku döngüsünü kontrol etmeye yardımcı olan bir hormondur.
Sürekli yorgunluk hissinin birçok sebebi olabilmektedir. Anemi, tiroit hastalıkları, kalp hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, metabolik hastalıklar, kanser, uyku bozuklukları, depresyon ve stres sonucu sürekli yorgunluk hissi görülebilmektedir.
Uyku bozukluğu yaşanıyor ise eğer o vakit öncelikle nöroloji polikliniğine başvurulmalıdır. İlgili uzman doktor kontrolü altında gerekli tanı ve tedavi yöntemleri ele alınır. Daha sonra eğer gerekli ise o vakit ruh ve sinir hastalıkları polikliniklerine yönlendirme yapılabilir.
Yani yemeklerimizde karbonhidratları arttırır yüksek kan şekeri ve yüksek insüline yol açarsak , gün içinde bizi uyanık tutatacak oreksin azalır. Bu yüzden , başka sağlık sorunumuz olmasa bile bu tür yemeklerden sonra uykulu hissederiz.
Baş ağrısı ile birlikte yüksek ateş, halsizlik, uyku hali olması mutlaka beynin enfeksiyondanetkilendiğini akla getirmelidir. Merkezi sinir sistemi enfeksiyonları da ölümcül olabilen ya da sakatlığa yol açabilen hastalıkları oluşturur.
Bunun nedeni, vücudun günlük uyku-uyanıklık döngü- süne benzer biçimde bağışıklık sistemimizin de bir sir- kadiyen ritme sahip olmasıdır. Gün boyunca bağışıklık sisteminin hücresel bağı- şıklık birimi savunma yaparken, karanlık saatlerde ise enflamasyondan (yangı) sorumlu unsurları nöbeti dev- ralır.
En verimli uyku saatleri bilimsel olarak araştırıldığında bazı genellemelere ulaşılıyor. Ancak bu genellemelerin herkes için birebir doğru olduğunu söylemek mümkün değil. Uykunun en verimli saatleri gündüz 13.00 ile 15.00, gece 23.00-02.00 arası olarak kabul ediliyor.
Peygamberimiz yatsıdan sonra erken yatarmış, ardından gece teheccüd namazına kalkarmış. Sonrasında yine uyumaz sabah namazına hazırlanırmış. Sabah namazından sonra kerahat vakti olması sebebiyle yine uyumazmış - keza ikindi ile akşam arası da öyle-.
Kişinin 24 saat içerisinde uykuya yatkın olduğu dönemlerden biri de öğle uykusu saatleridir. Öğle uykusu, en az gece uykusu kadar insan vücuduna yarar sağlar. Gece yeteri kadar uyumuş, gündüz de öğle uykusu uyuyan bir kişinin vücudu tazelenir, performansı artar, düşünme ve problem çözme yeteneği hız kazanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri