Çok kelimesinin zıt anlamlısı olan kelimede az kelimesidir.
Çok kelimesinin zıt anlamlısı 'az' kelimesidir.
Az kelimesinin zıt anlamlısı oldukça basit olan ve akıllara hemen gelen bir kelimedir. Çok kelimesi az kelimesinin zıt anlamlısı olup "az çok" şeklinde bir ikileme de oluşturmaktadır.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz.
Fakat güzel kelimesinin zıt anlamlısı çirkindir. İkisi birbirinden farklı sözcüklerdir.
İlgili 16 soru bulundu
Mucize kelimesi, kudretin zıddı olan “acz” kökünden türetilmiştir.
Çok kelimesi eski Türkçe kökenli bir sözcük olmakla beraber bu kelimeyi eski Türkler de oldukça kullanmaktaydı. Aynı zamanda çok kelimesinin yerine gelebilecek aşırı, bol, birçok, pek gibi kelimeler vardır.
Okul kelimesinin zıt anlamlısı bulunmamaktadır. Okul kelimesi, 'okuyup yazmadan başlayarak, en yüksek düzeyde bilim, sanat ve diğer gerekli bilgileri vermeye yarayan çeşitli dereceleri bulunan eğitim öğretim yuvası' olarak da açıklanmaktadır.
Yaşın Zıt Anlamlısı Olan Kelimeler
Islak kelimesinin karşılığı olan yaş kelimesinin zıt anlamlı sözcüğü ise kuru olmaktadır. Kuru kelimesinin anlamı ise suyu veya nemi olmayandır.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir.
Akşam kelimesinin zıt anlamlısı sabah kelimesidir.
1- Yavaş: Örnek Cümle: Bu kadar yavaş hazırlanırsan davete gecikeceğiz.
Sabah kelimesinin neyi ifade ettiği herkes tarafından biliniyor. Sabah kelimesinin tam tersi anlamı olan kelimelerden birisi de, akşam kelimesidir. Sabah kelimesinin zıt karşılığı, akşam kelimesidir.
Zıt kelimesinin eş anlamı ise karşıttır. Zıt ile karşıt kelimeleri birbirinin eş anlamlısı olarak belirlenmiştir. Zıt kelimesinin, karşıt anlam ile eş anlamlı olduğunu söylemek doğru olacaktır.
Cümle içerisinde çok sık kullanılan son kelimesinin zıt anlamı; ilk ve baş olarak tanımlanabilir. Son kelimesiyle ilk ve baş kelimeleri zıt anlamlıdır.
Bu doğrultuda arka kelimesi için ön sözcüğü zıt anlamlı şekilde öne çıkar. Çoğu zaman cümle içerisinde her iki kelime de aynı anda kullanılabilir.
Küçük kelimesinin zıt anlamlısı büyük kelimesidir.
Ham kelimesinin birden fazla zıt anlamı bulunur. Bunlar; idmanlı, yetişmiş ve olgundur. Ham kelimesinin zıt anlamları bunlardır.
Cevabın zıt anlamlı kelimesini ise soru oluşturmaktadır. Soru kelimesinin yanında cevabın bir diğer zıt anlamlısını da sual oluşturmaktadır. Sual ve soru kelimesi de kendi içlerinde eş anlamlı kelimeler olmaktadır.
Gece ile gündüz kelimeleri birbirinin zıt anlamı olarak belirtilmiştir.
1- Erkek: Kadın gibi Eski Türkçe olan erkek sözcüğü, 12. yüzyıldan beri yaygın olarak kullanılmaktadır. Örnek Cümleler: 1.A- Ben hala doğru erkeği bekliyorum.
Zıt renkler ise, mor ve sarı gibi bir renk tekerleğinde birbirinin karşısında bulunan herhangi iki renk olarak tanımlanabilir. En çok kullanılan zıt renkler ise, siyah ve beyazdır.
Beyaz eş anlamlısı olan sözcük ak sözcüğüdür.
Zor kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından ele alınan eş anlamlı sözcük 'güçlük' ya da 'sıkıntı' şeklinde geçmektedir. Okunuşları ve yazılışları farklı olan bu kelimeleri aynı anlam üzerinden amaca uygun kullanabilirsiniz.
Konut kelimesinin eş anlamlıları olarak ikametgah, mesken ve ev sözcüklerini kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri