İki Müslüman'ın karşılaştıkları zaman musafaha etmeleri, yani el sıkışmaları sünnettir.
Nevevî, el-Ezkâr'da şöyle demektedir: "Şunu bil ki musafaha, her bir karşılaşmada müstehaptır. İnsanların alışkanlık hâline getirdikleri sabah ve ikindi namazından sonra musafahalaşmanın ise bu şekliyle şeriatte aslı yoktur. Bununla birlikte bir mahzuru da yoktur, çünkü musafahanın aslı sünnettir."
İslâm'da müslüman kardeşliğini güçlendirmek için selâmlaşma, musâfaha ve güleryüzlülük teşvik edilmiştir. Selâmlaşmanın bir parçası sayılan tokalaşma Hz. Peygamber'in sünnetinde yer alan âdâb-ı muâşeret kaidelerindendir.
Musafaha terimi, İslam dininde kucaklamak manasına geliyor. Daha çok samimiyet göstergesi için yapılan sarılma ya da selamlaşma eylemleridir. Musafaha Ne Demek? Musafaha kelimesi, erkeklerin birbiri ile ya da kadınların birbirleri ile selamlaşma şekillerinden birisidir.
Müslümanlar arasında dostluk, hoşgörü ve kaynaşmaya vesile olması hasebiyle namaz sonrasında musâfaha yapmakta dînen bir sakınca yoktur (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 6/381).
İlgili 44 soru bulundu
Meşhur bir musannifin âlî isnadındaki râvi sayısıyla, daha sonra gelen bir muhaddisin rivayetindeki râvi sayısının aynı olması anlamında hadis terimi.
Değerli kardeşimiz, Bir erkek ve kadının nikahsız olarak ellerinin birbirine değmesi ve yalnız kalmaları da caiz değildir. Mahrem olmayan kadına bakmak haram olduğuna göre, onlara dokunmak veya tokalaşmak mutlaka haramdır.
Ama burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu, kadınların kendilerine nikâhı düşebilecek olan erkeklerle musafaha yapmamaları gerekir. Çünkü bu kişilerin musafaha yapmaları caiz değildir. Musafaha, bir gülümsemeyle, kucaklaşmayalar, tokalaşmaya ve hal hatır sorma şeklinde de yapılabilir. "musafaha" denir.
Esselâmü aleyküm demek, yüce Allah'ın selâmı sizin üzerinize olsun demektir. Karşılığı ise ve aleyküm üs'selâm'dır ki mânası Allah'ın selâmı sizin de üzerinize olsun demektir. Müslümanlar böylece selamlaşır, sonra konuşacakları şeyleri konuşurlar.
((Yunus 59; Nahl 116; Şûrâ 21.)) Sonuç olarak deriz ki tokalaşma sünnettir. Aralarında mahremiyet ve nikâh bağı bulunmayan kadınla erkeğin cinsel haz amaçlı tokalaşması haramdır.
Lokal anestezi yapıldıktan sonra, pipinin tam olarak uyuşması için, çocuğun yaşına göre 15-20 dakika beklemek gerekiyor. Bu sürenin sonunda pipi tam olarak uyuşuyor. Sünnet işlemi sırasında çocuk hiçbir acı hissetmiyor.
Sünnet lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Bu nedenle işlem sırasında çocuk herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez.
Karşımızdaki kişiye samimi ve içten duygularımızı ifade etmek için onun elini iki elle sıkarız. Bu şekilde iki elle yapılan el sıkma hareketi karşıdaki kişiye iyi niyet ve güven duygusu göstermenin işareti olarak yorumlanır.
Erkeğin şehevi duyguları kadına göre daha geç dönemde kesildiği için, yaşlı da olsa onların ellerini öpmek caiz değildir. Kadın şehevânî histen kesilmiş yaşta ihtiyar olursa, onunla musafaha yapmada, elini öpmede bir mahzur yoktur.
İslam âlimlerinin çoğunluğu, sünnet olmanın vacip olduğunu söylerken Hanefiler bunun meşru bir mazeret olmadıkça terk edilmemesi gereken bir sünnet-i müekkede olduğunu vurgulamışlardır. Bu itibarla sonradan Müslüman olan ya da küçükken sünnet olamamış bir kimsenin sünnet olması gereklidir.
El sıkmak için her zaman sağ el uzatılır; el dolu ise sol el uzatılabilir; bu da ancak sağ eldekileri sol ele çabucak geçiremeyecek olursanız uygundur; yalnız bunu yaparken bağışlanmanızı dilemelisiniz. Tokalaşırken muhatabın eli, iki ile beş saniye arasında tutulur ve birden değil, yavaşça bırakılır.
Önce ev sahibi elini uzatır, sonra misafir. Bayanla tokalaşmak için önce erkek el uzatmamalı, ancak bayan uzatırsa ona mukabele edilmelidir. Tebrikatta tokalaşmaya daima en büyükten başlayın. Protokolde el öpme, yanaktan öpüşme yoktur.
Bu hadisler dolayısıyla müslümanların birbirini merhaba diyerek selâmlamaları sünnet kabul edilmiş ve bu sözle merhabalaşma, “selâmün aleyküm” (es-selâmü aleyküm) ifadesiyle birlikte İslâm toplumlarında en sık kullanılan selâmlaşma şekli olarak bir gelenek halini almıştır (bk. SELÂM).
Uygur Türkçesinde salam, essilam, essilamualeyküm sözcükleri selamlaşmada; elvida, vidalaş- ve razi, razilaş-, razilaşiş ise ayrılırken vedalaşmada kullanılmaktadır (Necipoviç 1995: 112, 117, 331, 338, 453).
İki elle tokalaşma çeşitleri genellikle kişinin karşısındaki insanı anlamak için çaba göstereceğine ve destek vermek istediğine işaret eder. Bu en basit haliyle 'ben seni umursuyorum' anlamına gelir. Bu tokalaşma çeşidinin farklı uygulanış şekilleri vardır ve her birinin arasında bazı belirgin farklar bulunur.
Bayanla tokalaşmak için önce erkek el uzatmamalı, ancak bayan uzatırsa ona mukabele edilmelidir. Tebrikatta tokalaşmaya daima en büyükten başlayın. Protokolde el öpme, yanaktan öpüşme yoktur.
Tokalaşma iki insanın birbirleriyle tanışmaktan/karşılaşmaktan duyduğu memnuniyeti gösterir. Dünyada tokalaşmaların hemen hemen hepsi sağ elle yapılırken; izciler, diğer izciler ile tokalaşmak için sol ellerini kullanırlar ve sağ elleriyle izci selamı verirler.
(El ele tutuşma, öpme) Bunların hiçbiri hukuken zina sayılmaz ama bugünkü hukukta zina için evlilik birliğinde sadakatsizliğin karineleri (delilleri) olabilirler. Ama doğrudan doğruya zina değildir. İslam hukukunda zina denince evli olmasa bile evlilik dışı ilişkiye giren zina yapmış denir.
Zinada had cezasının uygulanması için, erkeğin cinsel organının en az sünnet yerinin (haşefe) kadının cinsel organına girmiş olması gerekir. Bundan daha azına meselâ; öpmek, sarılmak veya uyluk arasına sürtünmek vb. hareketler haram olmakla birlikte had cezasını gerektirmez.
Dudaktan öpüşmenin günahı nedir? Nikahsız el ele tutuşmak haramdır. Dudaktan yanaktan öpmek de günahtır. Zinaya girmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri